fbpx

Zadarski dišpet za Mozartove uši premijerno na festivalu High 5

Hrvatska je dobila prvi festival sportskog dokumentarnog filma! High 5 Sport Film & Media Festival održat će se premijerno u Zadru od 26. do 30. travnja, pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Grada Zadra. U pet će se dana na festivalu predstaviti povijesni hrvatski i svjetski sportski uspjesi na velikom filmskom platnu, te povezati najveći sportski stručnjaci.

Idejni autor projekta i organizator festivala Andrej Maksimović najavio je snimanje sportskog dokumentarnog filma o jednom od najvećih uspjeha hrvatske košarke pod nazivom Zadarski dišpet za Mozartove uši.

”Na dan kada ćemo po prvi put otvoriti vrata festivala High 5 očekuje nas velika obljetnica. 26. travnja 1986. godine, prije točno trideset godina, dogodila se povijesna utakmica i veliki uspjeh zadarske košarke, a snimanje filma Zadarski dišpet za Mozartove uši, koji će nas vratiti u vrijeme te važne pobjede, naš je poklon festivalu i gradu Zadru. Velika nam je želja da Zadar bude domaćin festivala sljedećih pet gdina, a posebno bih istaknuo da je sav multimedijalni dio festivala, koji će biti predstavljen upravo ovdje u Arsenalu, biti besplatan za sve posjetitelje“ – izjavio je Andrej Maksimović.

Projekt koji će pozicionirati Zadar kao važnu sportsku i kulturnu destinaciju u regiji i svijetu podržao je i gradonačelnik grada Zadra.
„Velika nam je čast što su za svoje premijerno izdanje odabrali naš Zadar, grad sporta, grad košarke i svjetski poznatih sportaša. Vjerujem da ćemo u pet festivalskih dana vidjeti mnoge zanimljive filmove o vrhunskim sportskim karijerama koje nam mogu biti inspiracija u svakodnevnom životu i radu. Svim sudionicima i organizatorima želim da se ugodno osjećaju i otkriju sve ljepote našega grada i gostoljubivost njegovih građana. Dobrodošli u Zadar, najpoželjniju europsku destinaciju 2016.“, izjavio je Božidar Kalmeta, gradonačelnik grada Zadra.

Na konferenciji za medije koja se održala u Arsenalu Zadar sudjelovala je i najveća legenda zadarske košarke i dobitnik Državne nagrade za šport „Franjo Bučar“ za životno djelo Giuseppe Pino Giergia: “Drago mi je što je Zadar dobio festival koji slavi i promiče sport. Pohvalio bih inicijativu za snimanje filma o zadarskoj košarci, kojom se ne promovira samo ovaj sport, nego i težak i kontinuirani rad koji stoje iza vrhunskih rezultata. Svijet je zabilježio puno važnih sportskih događaja kroz formu filma i usitinu sam sretan što će se i Hrvatska priključiti tom trendu jer imamo puno toga za pokazati.“
Proslavljeni rukometaš koji je na OI u Munchenu 1972. godine osvojio zlatnu medalju, Zdravko Miljak, otkrio je tajnu uspjeha hrvatskog rukometa: “Tajna uspjeha današnjih rukometaša leži još u vremenu 70-tih godina prošlog stoljeća jer se tad pojavila grupa entuzijasta koja je postavila temelje hrvatskog rukometa. Svi današnji treneri potječu iz te rukometne škole. Pažnja koja se

poklanja razvoju mladih igrača te kontinuirani rad, najvažnija su stvar u uspjehu sporta općenito, a nadam se da će se to uskoro dogoditi i hrvatskoj košarci.“
Projekcije filmova, panel-rasprave, dodjele nagrada i ostali popratni zabavni program održat će se na pet atraktivnih gradskih lokacija uključujući Falkensteiner Hotels & Residences Punta Skala, Hotel & Spa Iadera, Family Hotel Diadora, Arsenal Zadar i HNK Zadar. Direktor programa festivala Edvin Jurin istaknuo je nekoliko tema koje će biti podloga i struktura ovogodišnjeg, ali i budućih izdanja festivala High 5.

“Sportski marketing nekad i sad, sport u okviru socijalnih mreža, što je to sportski navijač i kako se prema njima odnosimo, vrijednosti sportskog brenda kao i vrijednosti Hrvatskog olimpijskog odbora, kako se one određuju i gdje zaostajemo u odnosu na svijet, samo su neke od tema koje će obilježiti zanimljve panel-rasprave. Sport nam donosi nove vrijednosti, a uz pomoć domaćih i stranih stručnjaka otvorit ćemo najvažnije teme te doći do konkretnih zaključaka“ – izjavio je Edvin Jurin.

Direktor filmskog festivala Marko Dragičević istaknuo je kako je za natjecateljski dio pristiglo već 13 prijava te dodao: “U natjecateljskom dijelu predstavit ćemo međunarodnu selekciju filmova u kategorijama dugog, kratkog i biografskog dokumentarnog sportskog filma, sportskog namjenskog filma (reklame, reklamne kampanje) te u kategoriji za specijalna dostignuća u sportskoj produkciji, filmu i televiziji (uradak, emisija, događaj). Prijave su otvorene sve do 31. ožujka 2016. godine, a svi autori odabranih filmova bit će o tome obaviješteni najkasnije do 05. travnja 2016. godine.“
Detaljan program i svi sadržaji festivala bit će predstavljeni uskoro, a više informacija može se pronaći na službenoj mrežnoj stranici HIGH 5 Sport Film & Media Festivala.

ZDanas