fbpx

ŽUPAN ZRILIĆ “Centar Biljane Donje usklađen je s europskim normama”

Na kraju današnjeg Kolegija župana župan Stipe Zrilić osvrnuo se na priopćenje vijećnika Akcije mladih Marka Pupića Bakrača o projektu izgradnje centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

Podsjetimo, Pupić Bakrač u priopćenju je prozvao župana Zrilića te gradonačelnika Božidara Kalmetu da obmanjuju javnost te ih pozvao da problemu gospodarenja otpada pristupe racionalno i odgovorno.

– Šire se dezinformacije na koje se moram osvrnuti. Tvrtka Eko d.o.o predala je projektni prijedlog za odobrenje sredstava za financiranje tog važnog projekta. Projekt je napravljen po svim propisima i trenutno je na ocjenjivanju u Ministarstvu zaštite okoliša. Vjerujem da je nemoguće da projekt ne bude prihvaćen, rekao je župan Zrilić.

Gradnja centra Biljane Donje predviđena je za 2019. godinu, a prema tvrdnji Marka Pupića Bakrača, zbog napuštanja MBO tehnologije centar će već godinu dana kasnije postati ekonomski neopravdan.

– U pripremi projekta sudjelovali su i konzultanti Europske unije te je on usklađen s europskom politikom. Kakve će ona biti u budućnosti – ja to ne znam, kazao je Zrilić.

Dožupan Božidar Longin naglasio je kako je u ovoj fazi svaka izmjena nemoguća jer su već provedene sve potrebne dozvole i studije.

– Bilo kakva izmjena značila bi potrošene četiri godine, kazao je Longin.

Vrijednost investicije procijenjena je na 385 milijuna kuna. Projekt će se 90% sufinancirati novcem iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Grad Zadar i Zadarska županija osigurat će 10% sredstava potrebnih za realizaciju projekta.

– Vjerujem da će projekt biti po planu realiziran te da će Zadarska županija dobiti samoodrživ centar za gospodarenje otpada. Otpad je jedan od značajnih problema današnjice i treba ga ozbiljno rješavati, kazao je župan Zrilić.

Izvor: ZDdanas/057info.hr