fbpx

BOŽO JUSUP NA SUDU Pogodovao vjerovnicima nakon stečaja njegove tvrtke Marituna d.d.

Poznati zadarski gospodarstvenik i dobitnik županijske nagrade za životno djelo, 78-godišnji Božo Jusup u četvrtak se pojavio na Općinskom sudu u Zadru, gdje se protiv njega vodi postupak zbog optužbi da je pogodovao vjerovnicima nakon stečaja njegove tvrtke Marituna d.d.

Uz Jusupa kao direktora, optužena je i njegova 34-godišnja unuka Božena Grdović koja je u inkriminirano vrijeme bila komercijalistica Maritune, čiji je najveći vjerovnik s oko 130 milijuna kuna tada bio upravo Jusupov „Tankerkomerc“ koji je i osnovao „Maritunu“.

Optužnicom zadarskog Općinskog državnog odvjetništa (ODO), Jusup i njegova unuka terete se da su od 31. svibnja do 28. listopada 2010. godine sklopili 59 ugovora u cesiji sa 44 vjerovnika TD Marituna iako su bili svjesni da je račun bio u neprekidnoj blokadi od 9. travnja. Time su tim vjerovnicima omogućili naplatu njihovog potraživanja i onemogućili naplatu duga od 3.8 milijuna kuna prema državnom proračunu. Ugovori o cesijama, prema optužbi, sklapani su, između ostalog, i s tvrtkom Cromaris, Trgovačkim društvima Nuclerius, Solaris, Podravka, Jadran Tunom, te TD Mišlov.

– Cesijama su se plaćale obaveze u vezi djelatnosti Maritune. Nije bilo slučajeva da bi na taj način bila plaćana potraživanja Trgovačkih društava koja su bila povezana s Maritunom. Sjećam se da je bilo plaćanja cesijama i kompenzacijama, ali zbog protoka vremena i bez uvida u poslovne knjige ne mogu točno odgovoriti u kojem je to vremenskom razdoblju bilo – posvjedočila je na sudu ekonomistica Stoja Buterin, koja je u inkriminirano vrijeme bila šefica računovodstva u tvrtki Tankerkomerc, ali su, kako je kazala, radili usluge i povezanim društvima, Pršutani, Donat boatsu, Tankeromontu i Motoremontu.

Njezinom je iskazu prigovorila zastupnica optužbe Kerol Sablić Radman kazavši kako ne može biti točno da Marituna nije sklapala ugovore o cesiji sa povezanim društvima budući se, kako je naglasila, polovica inkriminiranog iznosa odnosi na ugovor o cesiji zaključen sa Tankerkomercom. sam Božo Jusup je nakon suđenja kratko kazao kako bi, da nije to učinio, propalo 4.5 tisuća tona ribe.

Zadarska Marituna, tvrtka kćer grupacije Tankerkomerc, koja se bavila kaveznim uzgojem tune, potkraj listopada 2010.godine završila je u stečaju. Da je u problemima, moglo se naslutiti već početkom godine, kad je tvrtki Kali tuna na otoku Ugljanu prodala svoju koncesiju na pomorskom dobru za uzgoj tune. Na javnoj dražbi od tvrtke Marituna u stečaju 40-metarskog tunolovca za tri milijuna kuna kupio je general Ante Gotovina, koji sada drži osminu od ukupno dozvoljenih 7.880 tona uzgojnih kapaciteta tune godišnje u Hrvatskoj. Nekretnine tvrtke Marituna kupio je Cromaris, tvrtka Adris grupe, koja je danas među 15 najvećih uzgajivača bijele ribe na svijetu.

Zadarski.hr/ZDanas