fbpx

Broj poginulih u Ankari porastao na 37, očevici ispričali kako je izgledao teroristički napad

Trideseti sedam osobe poginulo je u nedjelju kada je autobomba eksplodirala na prepunom prometnom i trgovačkom čvorištu u srcu glavnog turskog grada Ankare, objavio je turski ministar zdravstva.

Mehmet Muezzingoglu je rekao da je u bolnice prebačeno 125 ozlijeđenih, od kojih 19 u kritičnom stanju. Vjeruje se da su među poginulima i dvojica napadača, dodao je.

Ministar unutarnjih poslova najavio je da će ime organizacije odgovorne za napad objaviti kada se dovrši istraga.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je da napad neće umanjiti odlučnost Turske u borbi protiv terorizma i da država nikad neće odustati od prava da brani svoje građane.

Terorističke organizacije napadaju nevine civile, jer gube u borbi protiv naših snaga sigurnosti, istaknuo je Erdogan i dodao da je Turska postala ciljem terorista zbog nestabilnosti u regiji posljednjih godina.

Očevici prenose da se eksplozija mogla čuti na udaljenosti od 2,5 kilometra, a gust oblak dima uzdizao se nad središtem grada.

Područje blizu zgrade suda i ministarstava pravosuđa i unutarnjih poslova bilo je prepuno ljudi kada je eksplozija odjeknula u 18.43 sati po lokalnom vremenu, objavila je državna televizija TRT.

Turska je česta meta terorizma

Televizija navodi da je autobomba eksplodirala uz autobus s 20 putnika, blizu parka Guven u četvrti Kizilay.

Vlada tvrdi da su napad 17. veljače u Ankari, u kojem je poginulo 29 ljudi, izveli kurski militanti. Taj se napad dogodio blizu vojne baze, parlamenta i drugih vladinih ustanova.

Militanti Islamske države izveli su od lipnja 2015. najmanje četiri bombaška napada u Turskoj.

Napade na vladine institucije i NATO u prošlosti su izvodile i lokalne džihadističke skupine te ljevičarski radikali.

Stoltenberg osudio napad

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg oštro je u nedjelju osudio teroistički napad u središtu Ankare u kojem su ubijene 34 osobe, stoji u priopćenju organizacije.

“Oštro osuđujem današnji teroristički napad u središtu Ankare, a obiteljima žrtava i turskom narodu upućujem izraze najdublje sućuti. Nadam se da će se ozlijeđeni u potpunosti i brzo oporaviti”, kaže se u priopćenju.

Stoltenberg je istaknuo da nema nikakva opravdanja za tako prljavo nasilje te da su zemlje saveznice NATO-a solidarne s Turskom u odlučnoj borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima.

Izvor: Index.hr/ZDanas