fbpx

Florence Hartmann: Ishod za Šešelja je zbog suca vrlo neizvjesan, dobit će manje nego što zaslužuje

FLORENCE HARTMANN, koja je uhićena tijekom izricanja presude Radovanu Karadžiću proteklog tjedna, komentirala je slučaj Šešelj.

Tvrdi da nije očekivala da će završiti iza rešetaka.

“Nisam to očekivala, jer nisam planirala ući u zgradu. Mislila sam da sam sigurna na Nizozemskom teritoriju. Još od prošle godine kad mi je novčana kazna pretvorena u zatvor, bila sam u Nizozemskoj. Bilo je dokumentirano da mi je kršena sloboda izražavanja i poštivanje pravnog postupka, pa su oni snosili odgovornost za neregularnosti. Bila sam sa žrtvama, u odvojenom prostoru. Šokirala sam se videom koji sam gledala neki dan – nizozemska policija nije imala mandat da me uhiti”, rekla je te dodala da su uvjeti u zatvoru bili prestrašni te da nije imala nikakva prava.

“Segregirana sam jer sam žena, iako je i Biljana Plavšić imala tu vrstu odvojenosti, mada je imala život i nije bila potpuno izolirana. Imala sam noćnu kontrolu, ne da pobjegnem, već zbog straha od samoubojstva. Osoba koja dolazi na nekoliko dana, ali i moja borbena priroda, nije baš bila u skladu s tom procjenom. Bio je dugi uskrsni vikend pa posjete nisu bile dozvoljene – svi koji su tražili da me vide ili da mi nešto donesu, nisu to mogli. Da ne bih srela niti vidjela ikoga u zatvoru, nisam imala pravo na šetnju. Mogla sam samo s prozora fitnesa, koji sam koristila za hodanje. Ja sam bila u kavezu, a zatvorenici su mogli na zrak”, rekla je za N1.

Kaže kako nije planirala ostati na presudi Šešelju te da je u Haag došla zbog Karadžića, no da su joj “produžili boravak”. Presudu će pratiti iako nije akreditirana.

Kako tvrdi, ishod je vrlo neizvjesan, pogotovo zbog suca Antonettija.

“Ocijenila sam da neće dobiti mnogo više od odsluženog, dakle, 11,5 godina ili 18, što znači da je dvije trećine odslužio. Vidjet ćemo hoće li biti osuđen za njegovu ulogu u Bosni. Očekujem da će kazna biti manja od zasluženog, s obzirom na njegovu osobnu uloga i ulogu njegove jedinice”, zaključila je Hartmann.

Izvor: Index.hr/ZDanas