fbpx

Gradnja podmorskog tunelskog mosta Zadar-otok Ugljan iznosila bi oko 184 milijuna eura

Gradnjom podmorskog mosta, od ukupno 18 zona koliko ih ima na otocima Ugljanu i Pašmanu, realiziralo bi se 70 posto tih zona, a financijske analize pokazale su da se, samo iz naplaćenog PDV-a, uložena sredstva mogu vratiti za sedam godina

Prošlog mjeseca, zadarski župan Stipe Zrilić poslao je pismo ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću s ciljem potpore jednom od najznačajnijih projekata, podmorskom mostu Zadar – otok Ugljan. Povezivanje najnapučenijeg dijela zadarskog arhipelaga čvrstom poveznicom, ideja je koja postoji još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Dugo godina u javnosti je kotirala opcija s mostom iz Turnja do Pašmana, ali 2012. dolazi do prvih konkretnih ideja o povezivanju Zadra i otoka Ugljana i Pašmana tunelom ili kako se to po novom kaže, podmorskim mostom. Koliko je takvo povezivanje nužno, pokazuje i paradoks da je danas jeftinije avionom stići iz Zadra u London, nego četveročlanu obitelj automobilom iz Zadra odvesti na jednodnevno kupanje u Ždrelac. Stoga u siječnju ove godine, Zadarska županija ponovno aktualizira ovaj projekt na Europskom portalu projekata i ulaganja svjesna da, unatoč aktualnoj krizi, Zadar otvara još jedan svoj potencijal koji je danas zarobljen prvenstveno u siromaštvu birokratskih mozgova.

Domaći proizvod

Zadarska županija je, još 2012. u suradnji s tvrtkom “Jelić – Inženjering” pokrenula projekt ocjene mogućnosti i izradu projektnog rješenja prometnog povezivanja kopnenog dijela Zadarske županije i otoka zadarskog arhipelaga podmorskim tunelskim mostovima s težištem na projekt Podmorskog povezivanja tunelskim mostom Zadar (Gaženica) – otok Ugljan (Pašman).

Zadarski župan u svom pismu ministru Butkoviću ističe kako su polazišta očekivani rezultati realizacije činjenice da na otoku Ugljanu i Pašmanu, prema popisu stanovništva 2011., živi 9.083 stanovnika. Na oba otoka evidentirano je i 9.789 zgrada. U 2011. godini na relaciji Zadar – Preko – Zadar putovalo je ukupno oko 1.800.000 putnika i 270.000 vozila, a na relaciji Biograd – Tkon – Biograd ukupno oko 550.000 putnika i 130.000 vozila, odnosno sveukupno 2.350.000 putnika i 400.000 vozila.

– Na području županije u neposrednoj blizini trase tunela (otok Ugljan, Općina Kali, remontno brodogradilište Nauta Lamjana) postoje raspoloživi stručni i gospodarski kapaciteti za proizvodnju, a moguće i montažu glavnih konstruktivnih elemenata podmorskih tunelskih mostova, rekao je župan Stipe Zrilić u svom pismu.

Oživljavanje otoka

Ukupna vrijednost projekta i gradnje podmorskog tunelskog mosta Zadar (Gaženica) – rt Otrić (otok Ugljan) procijenjena je, prema pokazateljima idejnog rješenja, na 1.381.750.000 kuna s PDV-om (oko 184 milijuna eura), a sve navedene aktivnosti po ovom projektu do sada je u cijelosti financirala/financira Zadarska županija u ukupnom iznosu od 730.000 kuna s PDV-om. Projektni prijedlog prometnog povezivanja podmorskim tunelskim mostom Zadar-Ugljan uvršten u županijsku bazu projektnih prijedloga kao podloge za mogućnost sufinanciranja sredstvima fondova EU-a.

Ideja međutim, nije prošla u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, jer nije prošla u treći krug evaluacije, iz razloga što odluka o ovakvom tipu projekata čija vrijednost prelazi 100 milijuna eura treba biti donesena na višoj razini te se projekt iznosom nije uklopio u javni poziv.

Župan Zrilić optimistički navodi kako bi se gradnjom podmorskog mosta, od ukupno 18 (16 turističkih i dvije poslovne) zona koliko ih ima na otocima Ugljanu i Pašmanu, realiziralo 70 posto tih zona.

Gradnja tri godine

– Financijske analize pokazale su da se, samo iz naplaćenog PDV-a, uložena sredstva mogu vratiti u roku od sedam godina. Prema saznanjima, ista analiza izvršena je i za 72 zone na otocima Braču, Hvaru i Šolti – 64 turističke i osam poduzetničkih, koja je također pokazala da se samo od prihoda iz PDV-a, investicija može vratiti u roku od 10 godina. U uvjetima prihvaćanja projekta na državnoj razini te osiguranju financijskih sredstava, projekt podmorskog tunelskog mosta Zadar (Gaženica) – otok Ugljan (rt Otrić), Pašman se može u cijelosti realizirati u roku od oko tri godine, piše zadarski župan svom stranačkom kolegi i ministru Butkoviću.

Nažalost, dosadašnja nastojanja i zamolbe svim relevantnim i nadležnim ministarstvima nisu dala rezultata, iako bi npr. kapaciteti brodogradilišta u Lamjani, naglašava zadarski župan, bili optimalni za proizvodnju elemenata tunelskih mostova. Za izradu dokumentacije bit će potrebno oko 3 milijuna kuna. Zadarska županija je u proračunu za 2016., osigurala dio tog novca, točnije 200 tisuća kuna te se od države, napose Butkovićevog ministarstva, traži potpora od 2,8 milijuna kuna.

Zadarski list/ZDanas