fbpx

GRADSKA KNJIŽNICA U povodu obljetnice smrti Mate Lovraka mališani se prisjetili junaka iz njegovih knjiga

Generacije i generacije odrasle su na knjigama Mate Lovraka, jednog od najpoznatijih hrvatskih dječjih pisaca. U povodu obljetnice njegove smrti u zadarskoj smo knjižnici provjerili jesu li Ljuban, Pero, Draga i ostali Lovrakovi junaci jednako zanimljivi i današnjim naraštajima.

Silna tišina vlada vani i unutra, čuju se srca kako kucaju, dotrči kondukter, ne zaustavlja se, nekamo dalje trči, samo što vikne nestrpljivo, pa zar ne vidite da smo se zabušili u snijeg? Jel vam poznat taj ulomak? – pita djecu Željana Buljat iz Dječjeg odjela zadarske Gradske knjižnice.

I današnjim osnovnoškolcima taj je ulomak poznat jer se Vlak u snijegu, kao i Družba Pere Kvržice, nalazi na popisu obvezne lektire. No istina je da je ta djela sve teže približiti novim naraštajima.

Što se dogodilo s Ljubanom kad su napokon stigli u veliko selo? Održao je govor okupljenim roditeljima i djeci. Netočno.

Nedavno sam sa učiteljicom razgovarala koja to svake godine iz generacije u generaciju to prolazi sa različitim učenicima, kaže da je bio problem konkretno ove godine približiti matu lovraka današnjoj djeci. Neki drugi su im ipak sada zanimljiviji, mislim da je više sada onako fantasy romani – kaže Željana.

Igre na selu, u prirodi i velikim skupinama… Način života Lovrakovih malih junaka dalek je današnjem djetetu.

Ne igramo se tako baš ono puno nas nego ono male ekipice – priznaje Mia.

Mi nismo takvi nikada se ne bi mogli baš složit i napravit obnovit nešto. – dodaje Dijana.

Poruka je da složna braća kuću grade a nesložna je ruše. – odgovara nam Sara.

Koliko god sadržajem možda i bila daleka, Lovrakova djela nose bezvremenske poruke, a djeci ih je najlakše približiti kroz igru i zabavu.

HRT/ZDanas