fbpx

Isplati li se uvoz automobila više nego kupnja preko Oglasa?

Drastičan rast tržišta rabljenih vozila na štetu kupovine novog vozila otvorio je brojna pitanja o isplativosti unosa automobila iz inozemstva. Na neka od njih, uključujući samu isplativost u odnosu na kupovinu putem oglasnika, odgovore donosimo u nastavku.

Od 2014. godine tržište rabljenih vozila u Hrvatskoj preraslo je trgovinu novim vozilima i tako stvorilo novo okruženje u kojem su jedni izgubili, a drugi profitirali.

Dolaskom krize i drastičnim padom prodaje novih automobila u Hrvatskoj je porasla potražnja za rabljenim vozilima. Primjera radi, prodaja novih automobila je tijekom prošle godine iznosila malo preko 35 tisuća automobila te se sada već može konstatirati višegodišnja stagnacija. Od pomoći nisu bili ni poticaji za ekološka vozila, a da stvar bude gora, gotovo deset posto novoregistriranih vozila na kraju završi u tzv. reizvozu.

Rast tržišta rabljenih automobila

S druge strane značajan rast ima tržište rabljenih vozila. 2014. godina će ostati upamćena po podatku kako se od tada više trguje rabljenim nego novim automobilima. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i izjednačavanjem zakonske regulative hrvatskim građanima rabljeni su automobili postali dostupniji, bilo da govorimo o uvozu ili ponudi na domaćem tržištu. Naravno, to ne znači da se pri unosu nećete naplaćati kojekakvih naknada, poreza i biljega, a o kompleksnosti birokracije da i ne govorimo. Krenimo redom.

Odmah na početku valja razjasniti razliku između dva pojma, uvoza i unosa. Uvoz vozila je svaki unos vozila u Europsku uniju iz trećih država, dok je unos vozila svaki unos u Hrvatsku s teritorija neke od članica Europske unije.

Izmjenama zakonske regulative promijenio se i način obračuna dodatnih troškova pri unosu vozila. Prva i najveća stavka i dalje posebni porez na motorna vozila, kojeg kod automobila čine tzv. trošarina (1-14%) i naknada za ekologiju proporcionalna emisiji CO2 (1-31%), a regulirana je Zakonom o posebnom porezu na motorna vozila. Donja granica za plaćanje naknade za ekologiju je 85 g/km za benzince i 91 g/km za dizelaše. Tu već dolazimo do prvog problema jer do zadnjeg trenutka nećete znati procijenjenu vrijednost vozila za plaćanje poreza. Procjene iz CVH i Eurotax mogu biti dobar orijentir, kao i službena procjena procjenitelja (cca 300 kn), no na kraju se sve svodi na suhoparne tablice i dobru volju birokrata.

Trošak je i postupak utvrđivanja sukladnosti, koji uključuje potvrdu proizvođača (400 kn) i identifikaciju (625 kn+70 kn biljega za osobna vozila-M1).

Tu državni harač ne staje, pa tako do srpnja prošle godine svi građani koji unose nova ili rabljena vozila moraju platiti Naknadu za gospodarenje otpadnim vozilima, a koja je definirana Pravilnikom o gospodarenju otpadnim vozilima. S obzirom na iznos od 0,60 kn/kg, ne radi se o malom novcu. Slobodno računajte s iznosima od bar 1.000 kn.

Nakon namirenja spomenutih nameta slijedi tzv. porez na stjecanje osobnog vozila po stopi od 5%, a koji za poreznu osnovicu uzima procijenjenu cijenu vozila uvećanu za prije plaćenu trošarinu. Naravno, porez se plaća i pri kupovini rabljenog vozila u Hrvatskoj.

Tu su i ostali troškovi, pa je tako potrebno u kalkulaciju uvesti trošak odlaska i transporta vozila do Hrvatske, zoll tablice i osiguranje. Ukoliko pak nemate „nekog poznatog“ morat ćete uposliti neku od osoba s poznanstvima, a koja će svoje usluge naplatiti oko 2.000 kuna uvećano za trošak noćenja. To je u svakom slučaju manje od kupovine automobila od preprodavača, koji po svakom automobilu redovito zarade i prosječnu mjesečnu plaću. Kada se sve zbroji, lako je potrošiti više od 5.000 kn.

Na brojnim forumima može se naći bezbroj savjeta, ali svi su složni kako je najpametnije kupovati u auto salonima, kako zbog sigurnosti kupovine, tako i kada je sama ponuda u pitanju.

Pri uvozu automobila morate imati i određenu dokumentaciju. Najkraće rečeno, potrebno je imati dokaz o vlasništvu vozila, dokument za postupak utvrđivanja sukladnosti i prometni dokument.

Uvoz ili Oglasi?

Promjena ima i na tržištu rabljenih vozila. I dok su prije najpopularniji bili primjerci starijih godišta, posljednjih godina je primjetan sve veći udio mlađih vozila. Trenutno su najpopularniji automobili stari do devet godina, dok oni stari do pet godina imaju najveći rast uvoza. Ono što je ostalo isto je izbor modela. Najpopularnije su i dalje njemačke marke, i to posebno modeli kao što su VW Golf i Passat, te BMW serije 3. Oni slabije kupovne moći biraju kompakte iz ponude Forda i Opela, nerijetko zaluta i koji „francuz“.

Primjera radi, VW Golf VI 1.6 TDI iz 2012. godine sa relativno malom kilometražom mogu se naći za oko 90.000 kn. Na konkretnom primjeru iz našeg online oglasnika Index Oglasi, Golf sa svega 32.000 km ima cijenu od 99.000 kn. Sličan primjerak, ali s pet vrata, u njemačkim online oglasnicima našli smo za oko 11.500 EUR, što znači da bi sa svim davanjima cijena bila oko 100.000 kn.

Naravno, situacija je kudikamo drugačija kod veće kilometraže, pa tako na našem tržištu primjerci sa 120.000 km imaju cijenu od oko 82.000 kn. U Njemačkoj je cijena oko 9.000 EUR, odnosno 76.000 kn sa svim davanjima. Tu je ušteda već primjetna.

Drugi vrlo popularni primjerak je BMW 318d u karavanskoj izvedbi. Solidni primjerci u Hrvatskoj dosežu cijenu od oko 80.000 kn. Konkretno, mi smo usporedili automobil vlasnika koji ga je uveo prije nekoliko godina, a nudi ga po cijeni od 81.500 kn. Sličan primjerak na njemačkom online oglasniku ima cijenu od 7.650 EUR, odnosno oko 70.000 kn nakon što se plate sva davanja. Ovdje je već razvidno kako se radi o osjetnoj razlici u cijeni od oko 10.000 kn.

Nema sumnje kako se uvoz rabljenih vozila isplati, ali pod uvjetom da ste spremni odvojiti nekoliko dana za pronalaženje pravog automobila, ali i na svu moguću strku oko dokumentacije i naknadnog obilaženja državnih institucija.

Naš je savjet svakako pogledati automobile u auto salonima s poznatom povijesti i nešto većom kilometražom. A ukoliko se odlučite za neki konkretan model svakako provjerite na forumima obožavatelja pojedinih marki, gdje ćete naći vrlo korisne savjete, pa i one isplati li se za konkretan automobil „skočiti“ do Njemačke.

Sve više se ljudi odlučuje za pomalo hibridnu opciju unosa vozila preko pojedinih auto kuća. Postupak je takav da, ukoliko ne nađete automobil koji želite kupiti u ponudi salona, možete se dogovoriti da auto kuća umjesto vas pronađe auto i unese ga. U tom slučaju proći ćete nešto skuplje, no ukoliko tražite specifičan model koji nije na našem tržištu baš zastupljen nije loša opcija. Primjera radi, Mini Cooper prve generacije u besprijekornom stanju iz 2006. godine s obiljem opreme i malom kilometražom možete dobiti i za manje od 5.000 EUR.

Konačan zaključak je teško dati, no razvidno je kako online oglasnici svakim danom imaju sve bolju ponudu, kako po pitanju raznolikosti, tako i kada su cijene u pitanju. Vrijeme napuhanih traženih iznosa za pojedine modele je uslijed svojevrsnog zasićenja tržišta iza nas. Stoga je naš savjet za sve koji žele na bezbolniji način doći do novog „starog“ limenog ljubimca, da prvo provjere ponudu u Hrvatskoj. Zasigurno je ugodnije i lakše, a nerijetko i kudikamo povoljnije.

Index.hr/ZDanas