fbpx

KK ZADAR POD BLOKADOM FIBE Dokle će Zadar morati živjeti od blokade do blokade?

– U ovakvim uvjetima zaista nije lako raditi. Čuo sam da ponovno postoje neka moguća rješenja i volio bih da što prije do njih dođe i da u klub uđe neki veći sponzor ili partner. Jer Grad teško može financirati KK Zadar, a ovo što imamo od sadašnjih sponzora, kojima i ovim putem zahvaljujem, je jednostavno premalo da bismo imali jaku momčad kakvu svi želimo – kaže sportski direktor KK Zadra

Košarkaši Zadra zaključili su natjecanje u ABA ligi na šestom mjestu, s istim omjerom kao peti Partizan, ali slabijom koš razlikom u međusobnim susretima. Tim povodom razgovarali smo sa Brankom Skročom, sportskim direktorom kluba s Višnjika, koji je dosadašnji dio sezone rezimirao ovako:

– Zadovoljan sam šestim mjestom, jer je to naš najbolji plasman u ABA ligi u posljednjih pet godina. Moglo je biti i bolje da smo više vjerovali u svoje mogućnosti u nekim utakmicama. Neke smo lagano mogli dobiti samo da smo imali više samopouzdanja. Imali smo i jedno krizno razdoblje, iz kojega smo se izvukli na vrijeme i pobjegli od momčadi koje su se do kraja borile za goli život. Kada sve sumiramo, možemo biti zadovoljni.

Ipak, omjer je ostao negativan (12-14), kao i prošle sezone. Prevladava li zadovoljstvo što ste natjecanje završili bez stresa ili žal što niste napravili još korak više?

– Kada govorim o utakmicama koje smo mogli dobiti prvenstveno mislim na tri uzastopna poraza od Sutjeske i Cibone vani, te Krke doma. Da smo dobili barem jednu od navedenih, bili bismo peti, a objektivno, iznad toga nismo ni mogli biti, s obzirom na to kako su odigrali Budućnost, Crvena zvezda, Cedevita i Mega Leks. A tu je i Partizan koji je, nakon što se posložio u drugom dijelu sezone, postao zaista ozbiljna momčad. Osim samopouzdanja, možda nam je nedostajalo malo i širine rostera, pogotovo nakon odlaska Drage Pašalića. U dosta utakmica smo na četvorci koristili neke igrače kojima to nije prirodna pozicija i to nas je malo sputavalo. Ali sada je gotovo, nećemo žaliti, ništa se ne može promijeniti. Možemo samo izvući pouke i nastojati ne ponoviti te pogreške u nastavku sezone.

Europa ovisi o financijama

Što zapravo znači šesto mjesto u kontekstu mogućeg nastupa u Europi sljedeće sezone?

– Šesto mjesto je nekada značilo Eurokup, međutim, danas još ništa ne znamo. Prijedlozi su različiti, a najvjerojatnije će samo prvak ABA lige sljedeće sezone igrati Euroligu, dok će drugi, treći i četvrti igrati Eurokup, a sljedeća dva mogu nastupiti u FIBA-inom kupu. No, tek treba vidjeti što će biti, a hoćemo li izići u Europu ili ne ovisit će, naravno, prvenstveno o budžetu kluba.

Što mislite o stanci od mjesec dana između ABA lige i prvenstva Hrvatske za klubove koji nisu izborili doigravanje? Koliko je to loše za košarku?

– To je definitivno loše za košarku. Oni koji su planirali godišnji raspored nisu to dobro napravili. Moglo bi se razmisliti o tome da se prvenstvo Hrvatske igra od početka sezone pa ABA liga kasnije, bez stanke, ali to ne ovisi samo o nama, nego i o drugim savezima čiji klubovi nastupaju u regionalnom natjecanju. Ova stanka nikako nije dobra, jer nama Liga za prvaka počinje tek 2. ili 3. travnja, a još ne znamo ni protiv koga ni gdje igramo, jer je ždrijeb tek 24. ožujka.

Nakon šest dana odmora, momčad danas kreće s pripremama za Ligu za prvaka. Kakav je plan za sljedeća tri tjedna?

– Nastojat ćemo u tom razdoblju odigrati tri-četiri pripremne utakmice i pokušat ćemo to organizirati negdje vani, kako ne bismo igrali protiv klubova s kojima ćemo se susresti u prvenstvu. Hoće li to biti Slovenija, Srbija ili Bosna i Hercegovina, još ćemo vidjeti. Svakako, moramo odigrati nekoliko utakmica da momčad ostane u dobroj formi, jer samo trenirati je premonotono, a ni igrači to ne vole.

Pojačanja ovise o (de)blokadi

Kakva su očekivanja od momčadi u Ligi za prvaka?

– Imperativ je biti među prva tri da zadržimo status ABA ligaša. Moramo pronaći način kako da se pojačamo, a ako to uspijemo, onda se uključiti i u borbu za naslov prvaka Hrvatske.

Spominjao se mogući dolazak dvojice novih igrača, s obzirom na odlazak Glenna Coseya, te da zamjena za Pašalića na poziciji četiri nikada nije stigla.

– Lani smo imali sličnu situaciju kada nas je, iz nešto drugačijih razloga nego Cosey, napustio Florence. Tada smo se skupili i unatoč nekim problemima i neočekivanim porazima, Ligu za prvaka odigrali onako kako smo trebali i osigurali ABA ligu. No, u ovom slučaju, s obzirom na mali broj igrača u rosteru, svakako moramo, u ovom razdoblju dok još možemo (rok za registraciju igrača je 23. ožujka, op.a.), pronaći rješenje i dovesti playmakera i po mogućnosti četvortku, kako bismo se mogli boriti za prvaka Hrvatske.

Kakva je situacija na tržištu?

– Igrača ima, svakodnevno nam se nude, ali dok ne riješimo blokadu FIBA-e, ne možemo ništa.

Koliko je realno da se uskoro riješi FIBA-ina blokada registracije novih igrača?

– To je problem koji traje već mjesecima i treba ga što prije riješiti. Ako smo svjesni ozbiljnosti situacije, moramo to napraviti ovih dana, jer ta blokada se neće skinuti sama od sebe.

Teško bez partnera

Dokle će Zadar morati živjeti od blokade do blokade?

– Imao sam veliku nadu i vjeru u ono o čemu se pričalo cijelu jesen, a to je ulazak strateškog partnera u Klub. Zašto se to nije dogodilo, zaista ne znam, jedino ne vjerujem u ono što sam čuo da gospoda iz Turske nisu imala podršku javnosti. Oni su preozbiljni biznismeni da bi to bio razlog neulaska u KK Zadar. Šteta, jer smo svi polagali nadu da će konačno doći kraj našim brigama oko financija. Nadali smo se da ćemo napokon imati normalan budžet, u okviru kojega ćemo moći imati respektabilnu momčad. A vidite da uopće nije potrebno imati previše novaca da bi se bilo među četiri u ABA ligi. Imamo dobru momčad i s jednim-dva pojačanja bili bismo ravnopravni svima u ligi, osim Zvezde, koja je kategorija iznad.

Koliko Klub još može izdržati s ovakvim načinom funkcioniranja i financiranja?

– Ne znam, ali u ovakvim uvjetima zaista nije lako raditi. Čuo sam da ponovno postoje neka moguća rješenja i volio bih da što prije do njih dođe i da u Klub uđe neki veći sponzor ili partner. Jer Grad teško može financirati KK Zadar, a ovo što imamo od sadašnjih sponzora, kojima i ovim putem zahvaljujem, je jednostavno premalo da bismo imali jaku momčad kakvu svi želimo – za kraj će Branko Skroče.

Zadarski list/ZDanas