fbpx

MARKO PUPIĆ BAKRAČ ODGOVARA ERLIĆU “Kako to da ne tražiš ostavku od Kalmete , Longina, Šoše… ? Gdje je tvoj minimum političke odgovornosti i isprika, ne meni nego javnosti !?

Gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač odgovorio je Šimi Erliću putem priopćenja koje prenosimo u cijelosti:

Razumijem da netko može povrijeđen onim što govorimo i načinom na koji to radimo. Naš način je samo odgovor na vaše pokazivanje mišića koje traje preko 20 godina. Neizmjerljiva je količina bezobrazluka, bahatosti, pritisaka, prijetnji kojom se koristi HDZ u obnašanju vlasti, kršenje zakona svih mogućih da i ne spominjem. 

Mlad si ali nije da ne znaš kako su se kupovali vijećnici što se radilo u NK i KK… Najmanje što sam Šime od tebe očekivao jest da to uzimaš u obzir kada nam sudiš te da se držiš činjeničnog stanja. Na žalost nisi napravio ni jedno ni drugo.
Kod prve javne nabave za Kneževu palaču među ostalima upozorio sam da je ponuda Plotera dampinška i da neće moći obaviti posao.
Pokazalo se da sam bio u pravu. I ti si sam Šime na zadnjoj sjednici vijeća rekao da ste bili svjesni da je ponuda dampiška
(postoji transkript). Znači znali ste a niste ništa poduzeli a nije da niste mogli (natječaj sa strože propisanim uvjetima, poništavanje natječaja…).
Što se tiče posljednje sjednice i ove druge po redu javne nabave za radove na Kneževoj palači upozorio sam na nesrazmjere u visini ponude između prvog natječaja te procijenjene vrijednosti arhitekata u odnosu na drugi natječaj koja je enormna. Upozorio sam na jednu Kaznenu prijavu koju je podignulo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru i jednu pravomoćnu sudsku presudu.
Stil mi možda možeš zamjeriti ali baratao sam isključivo činjenicama. Na osnovu tih činjenica i svega što se dosad događalo oko obnove Kneževe palače iznio sam više nego utemeljenu sumnju. Dužnost je svakog građanina a posebno mene kao vijećnika da svaku sumnju takve vrste prijavim nadležnim institucijama. Što sam i učinio. Podnio sam Državnom odvjetništvu zahtjev za pokretanjem istrage, dakle zahtjev za pokretanjem istrage a ne Kaznenu prijavu.
Znači ne radi se tu o nikakvim optužbama najgore moguće vrste nego o činjeničnom stanju i odgovornom postupanju.
Nije mi jasno zašto u svom dopisu spominješ stvari koje nemaju veze sa Kneževom palačom a k tome su i u potpunosti netočne.
Božidar Kalmeta je više puta izrekao neistinu da sam ja slao pismeni dopis djelatnicima Porezne uprave a ti je Šime ponavljaš. Nikada nikakav dopis nisam poslao na poreznu upravu. Ja sam na sjednicama vijeća i obraćanjem javnosti upozoravao da se KK Zadra ne može deblokirati Upravnim ugovorom odnosno poreznom nagodbom jer ne zadovoljava uvjete koje propisuje Opći porezni zakon. Pri tome sam točno i naveo članke zbog kojih se porezna nagodba ne može realizirati (čl 91b, čl 91c, čl 91 d). Na žalost pokazalo se da sam bio u pravu. Klub je deblokiran injekcijom iz gradskog proračuna najprije sa 3 milona kuna a onda sa još 1,5 milion a ne reprogramom kako ti Šime navodiš.
Što se tiče turskih investitora čiji sam ja ulazak u KK Zadar blokirao pitam te koliko je to ozbiljna priča bila kada prema vlastitom priznanju ni gradonačelnik ni predsjednik NO KK Zadra Darko Kasap nisu niti jednom razgovarali sa tim navodnim ulagačima u KK Zadar ? Da posjetim gradonačelnik je svojevremeno aktivno sudjelovao u dovođenju Rađe i Komazeca u klub a sad kad su došli problemi kao ne zna o ničemu ništa (nije mu prvi put), nije njegova ingerencija!?
Kako možeš Šime meni zamjerati ovako nebulozne stvari oko KK Zadra a ništa ne zamjeriti onima koji su ga zadužili preko 100 miliona kuna, koji konstantno rade na štetu kluba, koji su ga uništavaju ?
Istina je da su me kolege veterinari još prije 20 godina tužili sudu zbog klevete. Za spominjati taj slučaj trebao bi o njemu nešto znati. Prije svega trebao znati tko je i što je Tomislav Vrčić. Smatrao sam da površnim veterinarskim nadzorom ugroženo zdravlje ljudi te sam javno reagirao. Uostalom tu se radi o privatnoj tužbi.
Kako Šime možeš meni zamjerati privatnu tužbu a Kalmeti ne zamjerati optužnicu DORH-a za organiziranje zločinačkog udruživanja ili svom ocu optužnicu za ono što je radio u NK Zadru ?
Tražiš moju političku odgovornost odnosno ostavku na mjesto vijećnika i ispriku !? Zbog čega ? Zato što ispunjavam svoju vijećničku dužnost ? Kako to da ne tražiš ostavku od Kalmete , Longina, Šoše… ? Gdje je tvoj minimum političke odgovornosti i isprika, ne meni nego javnosti !?
Pa ipak ja sam ostavku spreman dati i to odmah. Politika i društveni status su mi zadnje rupe na svirali. Nudim tebi i Kalmeti đentlmensku pogodbu. Napustimo politiku momentalno, zajedno i da se u nju više nikada ne vratimo. Očekujem odgovor od jednog i od drugog.

Srdačan pozdrav
Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra
Marko Pupić-Bakrač