fbpx

MARKO PUPIČ BAKRAČ TRAŽI ISTRAGU JAVNE NABAVE ZA RADOVE NA KNEŽEVOJ PALAČI ”Nije normalno da političari optuženi za organiziranje zločinačkih udruživanja i koruptivnih radnji obnašaju funkcije gradonačelnika”

Gradski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač obratio se medijima priopćenjem u kojem istiće sumnju da je natječaj za Kneževu palaču namješten po modelu čuvene salvete iz HAC-a.

U svom obraćanju nadalje navodi, kako niti vuk može preko noći postati janje, niti onaj koji organizira zločinačka udruživanja može preko noći postati onaj koji se brine za javni interes. Ovo što se događa u našem gradu predugo traje i prešlo je sve granice.
Uz dopise koje sam poslao nadležnim institucijama šaljem Vam i izvatke iz medija koji govore o “referencama” Siniše Krekića vlasnika tvrtke Krekić avangard d.o.o koja je dobila radove na kneževoj palači te tvrtke Invest Zadar koja je bila predmet brojnih afera, tvrdi Marko Pupić Bakrač.

Marko Pupić Bakrač izbor izvođača radova za Kneževu palaču prijavio je DORH-u, kako je to najavio i na prekjučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Na prvom natječaju koji je raspisao Grad Zadar za radove na rekonstrukciju objekta Kneževe palače javilo se 8 ponuditelja. Prihvaćena je ponuda Plotera od 15.830.000 kuna bez PDV-a koja je bila najniža. Druga najniža ponuda je bila od ponuditelja Hedom i Energoherc 16.833.000 kuna bez PDV-a. Najviša ponuda je bila od ponuditelja Ingrad 23.633.000 kuna bez PDV-a. Procjenjena vrijednost projektanata arhitektonskog studija Forum iznosila je 18.200.000 kuna bez PDV-a.

Na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra na dnevnom redu pod rednim brojem 8. našla se točka: Prijedlog Zaključaka o davanju suglasnosti u postupku donošenja odluke o odabiru izvoditelja radova za nabavu-radovi na rekonstrukciji Kneževe palače u Zadru.

Kao i mnogi vijećnici upozaravao sam da se radi o dampinškoj cijeni tvrtke Ploter te da ista tvrtka ima problema o čemu su imali saznanja i u Gradskoj upravi zbog prekida radova na rekonstrukciji prostora u Murvičkoj ulici za Coworking projekt. Izrazili smo uvjerenje da radovi neće moći biti završeni čime bi nastupila šteta za grad budući da se radi o projektu koji se financira iz EU fondova te je potrebno poštovati stroge rokove.

Pokazalo se da smo bili u pravu. Ugovor sa Ploterom je raskinut. Raspisan je novi natječaj. Pristigle su 4 prijave. Kao jedina valjana izabrana je ponuda Krekić avangard, Inero i VG5 od 23.009.778,11 kuna bez PDV-a. Dakle ponuda u rangu najviše iz prethodnog natječaja, a daleko viša od ponuda u prvom natječaju i procjenjene vrijednosti projektanata od 18.200.000 kuna. Još veći je nesrazmjer u pitanju kada se uzme u obzir da je tvrtka Ploter radila na 9 mjeseci na Kneževoj palači i odradila dobar dio radova.

Ponuditelji u drugom natječaju ispali su iz igre zbog najbanalnijih stvari poput nepredavanja CD-a sa pohranjenim primjerkom ponude, neispunjenja zahtjeva u pogledu opisa predmeta nabave i tehničke specifikacije…
Sve gore navedeno navodi na sumnju da se radi o dogovorima i namještenom natječaju po modelu čuvene salvete iz HAC-a. Zbog toga Vas molim da pokrenete hitnu istragu u ovom slučaju. U istrazi sam spreman dati iskaz i informacije koje nisam ovdje naveo razloga što ću ovaj zahtjev objaviti javno a u interesu je istrage da određene pojedinosti ne izlaze u javnost. Na znanje: Glavni državni odvjetnik-Dinko Cvitan – stoji u prijavi vijećnika u Gradskom vijeću Grada Zadra Marka Pupića-Bakrača.

Vrhovnom sudu RH i glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu Marko Pupić Bakrač uputio je i požurnicu:

Molim Vas da sa osobitom žurnošću prionete rješavanju predmeta koji se nalaze u vašoj ingerenciji u odnosu na političare koji obnašaju vlast u pojedinim lokalnim sredinama, a osumnjičeni su i optuženi za najteža kaznena djela.
Kao što Vam je poznato čak i kod podizanja optužnica za najteža kaznena djela za političare ne nastupa institut suspenzije sa političke dužnosti do okončanja postupka kao kod nekih drugih zanimanja (carina, policija…). U pravilu takve stvari ne sankcioniraju ni njihove matične političke stranke. Dakle političari mogu nesmetano obavljati svoju dužnost do okončanja postupka.
Nije normalno i ne može se dogoditi da kleptoman sa optužnicama za krađe radi u banci.
Nije normalno niti se može dogoditi da netko sa optužnicom za pedofiliju radi u vrtiću.
Nije normalno da političari optuženi za organiziranje zločinačkih udruživanja, koruptivnih radnji, zloupotreba položaja i slično obnašaju funkcije gradonačelnika i druge odgovorne političke dužnosti, nije normalno ali se događa, učestalo.
Kod počinitelja teških kaznenih djela opasnost od ponavljanja istog ili sličnog kaznenog djela je iznimno velika.Time se multipliciraju štete za RH i jedinice lokalne samouprave, one su enormne.
Stoga Vas zamoljavam da prioritetno i hitno rješavate predmete optuženika koji obnašaju političke funkcije i u mogućnosti su opetovano ponavljati teška kaznena djela.
Priložena dokumentacija:
-Zahtjev za istragom u provođenju javne nabave za radove na rekonstrukciji Kneževe palače u Zadru

ZDanas