fbpx

MINISTRICA JURETIĆ “Provesti ćemo postupak nadzora u Centru za socijalnu skrb u Zadru!”

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić u četvrtak je zadarskom Centru za socijalnu skrb uputila preporuku za preispitivanje razloga podnošenja sudu prijedloga za oduzimanje djece roditeljima iz masleničke obitelji Božić, najavivši i provođenje nadzora u tom centru kako bi se utvrdilo je li takav prijedlog osnovan.

“Potrebno je stručnim mehanizmima ispitati je li učinjeno apsolutno sve kako bi ova obitelj postala funkcionalna u punom smislu te riječi, ukoliko u konkretnom slučaju disfunkcionalnost postoji. Stoga preporučujem da se još jednom ozbiljno preispitaju razlozi prijedloga i mišljenja o oduzimanju djece, a u međuvremenu će se provesti postupak nadzora u Centru za socijalnu skrb u Zadru kako bismo utvrdili jesu li poduzete sve mjere obiteljsko pravne zaštite u okviru sustava socijalne skrbi, odnosno da li je ovakva preporuka bila doista jedino rješenje“, navode u priopćenju iz Ministarstva.

Odluke suda se moraju poštovati, ali…

Napominju kako je ministrica Juretić bezuvjetnog stava da se sudske odluke moraju poštovati, te da stoga kao predstavnica izvršne vlasti niti na jedan način nije ovlaštena intervenirati u sadržaj sudskih odluka. No, istovremeno smatra kako se cijeli slučaj treba ispitati na temelju ovlasti Ministarstva kao tijela nadzora nad radom centara za socijalnu skrb, a radi stjecanja uvida u sve razloge ovakve preporuke Centra i njezine istinske osnovanosti.

“Naime, ministrica Juretić smatra da oduzimanje prava roditeljima na život sa svojim djetetom predstavlja jednu od najtežih intervencija države u obiteljske odnose. To je razlog radi kojeg ona ima dužnost i obvezu ispitati je li poduzeto apsolutno sve od strane sustava socijalne skrbi da se konkretnoj obitelji pomogne, a prije ovako grubog zadiranja u njihove obiteljske odnose”, ističu u Ministarstvu.

Prenose i stav ministrice kako je država dužna pomoći obitelji, jer svi danas ili sutra iz nekog razloga (bolest, nezaposlenost, život u nasilju, razvod, gubitak imovine) mogu doći u privremenu ili trajnu obiteljsku disfunkcionalnost u kojoj im je potrebnaa pomoć. Ističu kako je u tom slučaju, prije svega, obveza države i sustava socijalne skrbi da najranjavijima pokuša pomoći.

Društvo s mnogo ranjivih

“Mi smo društvo s mnogo ranjivih ili potencijalno ranjivih, te se nalaže postupanje prema najvišim standardima vodeći računa o najboljem interesu djeteta. Tek ako je poduzeto maksimalno sve što se moglo i moralo poduzeti, a da i nadalje postoji ugroza najranjivijih, osobito djece, kreće se prema težim mjerama, pa i onim najteže naravi kao što je ova”, prenosi Ministarstvo izjavu ministrice Juretić.

U rješenju zadarskog Centra za socijalnu skrb, koje je i temelj sudske odluke zadarskog Općinskog suda za oduzimanje dvoje malodobne djece obitelji Božić te njihovo zbrinjavanje u domu za nezbrinutu djecu, roditeljima se zamjeraju zapuštene kulturno-higijenske navike djece, nedostatak odgojno-obrazovne stimulacije, roditeljsko neprihvaćanje prijedloga o odvoženju djece na kontrolne i specijalističke liječničke preglede, zanemarivanje djece i česta konzumacija alkohola.

Provedba rješenja očekivala se jučer, ali se odustalo nakon što su brojni mještani vozilima i tijelima prepriječili ulaz u kuću obitelji Božić u Maslenici.
Iz Centra su potom priopćili kako, suprotno pisanju nekih medija, ne oduzimaju djecu, naročito ne radi siromaštva, već samo provode odluke suda, postupajući prvenstveno radi zaštite prava i dobrobiti djeteta. Upozorili su da su njihovi djelatnici izloženi izravnim prijetnjima po život zbog tog slučaja.

Net.hr/ZDanas