fbpx

Na cigaretama uskoro dramatične fotografije, ograničava se i korištenje e-cigareta

OD 20. svibnja na cigaretama i ostalih duhanskim proizvodima u Hrvatskoj uz upozorenja bi se trebale naći i fotografije koje ukazuju na štetnost pušenja, javlja RTL.

Upozorenje s fotografijom trebalo bi se nalaziti na 65 posto površine kutijice. Sa svake bočne strane stajat će dodatno upozorenje. S jedne bi strane pisalo da pušenje ubija, a s druge strane da duhanski dim sadrži više od 70 tvari koje uzrokuju rak.

Ovo je tek dio prijedloga novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. S brojnim novostima, na snagu bi trebao stupiti 20 svibnja.

Kutije koje bi mogle sugerirati da su cigarete light, ultra light i tome slično, trebale bi otići u prošlost, kao i cigarete s razno raznim aromama. Iznimka su cigarete s mentolom, koje će se prodavati do 2020.

Stiže i cijeli niz odredbi o elektronskim cigaretama koje više neće biti vidljivo izložene u trgovinama.

Zabranit će se i korištenje e-cigareta u zatvorenim javnim prostorima, izuzev ugostiteljskih. Smanjit će se pakiranja i spremnici za tekućine, a stižu i leci s upozorenjima.

Po pitanju pušenja u ugostiteljskim objektima nema promjena. Iako će se ventilacije strože kontrolirati, kafići će i dalje biti zadimljeni. Osim u slučaju da se gradovi i općine u kojima se nalaze, po novom odluče proglasiti ‘smoke free’ zonama.

“Ostaje mogućnost da gradonačelnik i predstavnička tijela odluče da se u njihovoj lokalnoj zajednici u bilo kojem prostoru, zatvorenom javnom prostoru, osobito onom u kojem se pruža ugostiteljska djelatnost, ne puši. To bi bile takozvane ‘smoke free’ zone”, kaže Spomenka Uremović iz Ministarstva zdravlja.

U ministarstvu vjeruju da će za tu mjeru biti kandidata. Onih koji bi tako privukli turiste ili zaljubljenike u zdrav život.

Izvor: Index.hr/ZDanas