round image on layout top

Na cigaretama uskoro dramatične fotografije, ograničava se i korištenje e-cigareta

24. ožujka 2016. by urednik divider image

OD 20. svibnja na cigaretama i ostalih duhanskim proizvodima u Hrvatskoj uz upozorenja bi se trebale naći i fotografije koje ukazuju na štetnost pušenja, javlja RTL.

Upozorenje s fotografijom trebalo bi se nalaziti na 65 posto površine kutijice. Sa svake bočne strane stajat će dodatno upozorenje. S jedne bi strane pisalo da pušenje ubija, a s druge strane da duhanski dim sadrži više od 70 tvari koje uzrokuju rak.

Ovo je tek dio prijedloga novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. S brojnim novostima, na snagu bi trebao stupiti 20 svibnja.

Kutije koje bi mogle sugerirati da su cigarete light, ultra light i tome slično, trebale bi otići u prošlost, kao i cigarete s razno raznim aromama. Iznimka su cigarete s mentolom, koje će se prodavati do 2020.

Stiže i cijeli niz odredbi o elektronskim cigaretama koje više neće biti vidljivo izložene u trgovinama.

Zabranit će se i korištenje e-cigareta u zatvorenim javnim prostorima, izuzev ugostiteljskih. Smanjit će se pakiranja i spremnici za tekućine, a stižu i leci s upozorenjima.

Po pitanju pušenja u ugostiteljskim objektima nema promjena. Iako će se ventilacije strože kontrolirati, kafići će i dalje biti zadimljeni. Osim u slučaju da se gradovi i općine u kojima se nalaze, po novom odluče proglasiti ‘smoke free’ zonama.

“Ostaje mogućnost da gradonačelnik i predstavnička tijela odluče da se u njihovoj lokalnoj zajednici u bilo kojem prostoru, zatvorenom javnom prostoru, osobito onom u kojem se pruža ugostiteljska djelatnost, ne puši. To bi bile takozvane ‘smoke free’ zone”, kaže Spomenka Uremović iz Ministarstva zdravlja.

U ministarstvu vjeruju da će za tu mjeru biti kandidata. Onih koji bi tako privukli turiste ili zaljubljenike u zdrav život.

Izvor: Index.hr/ZDanasMarjana Botić: Cijena...

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila...

read more

Traže se investitori za...

Općina Pašman raspisala je međunarodni natječaju za izbor investitora za...

read more

Ministar Marić u...

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr