fbpx

Na Uskrs 250 korisnika zadarske Pučke kuhinje imat će blagdanski ručak

– U subotu je za ručak biti pečenje i svi naši korisnici dobit će i topli obrok za nedjelju, na sam Uskrs. Naša će kuhinja raditi i dijeliti obroke i na uskrsni ponedjeljak, a blagdanski ručak imat će i beskućnici, korisnici našeg prenoćišta – rekla je jučer Mirjana Tadić

I ove godine na Veliki petak najmanje 250 korisnika zadarske Pučke kuhinje, imat će tradicionalni blagdanski posni ručak kada je na meniju riba, ali uz to, dobit će uskrsne pogače i jabuke zahvaljujući Caritasu Zadarske nadbiskupije, ali i Gradu te Županiji.

Starim i nemoćnim vozi se 50 obroka

– U subotu će za ručak biti pečenje i svi naši korisnici dobit će i topli obrok za nedjelju, na sam Uskrs. Naša će kuhinja raditi i dijeliti obroke i na uskrsni ponedjeljak, a blagdanski ručak imat će i beskućnici, odnosno korisnici našeg prenoćišta – rekla je jučer Mirjana Tadić pomoćnica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije.

Kao što je javnosti poznato, zadarska Pučka kuhinja svetog Vinka Paulskog osnovana je i pokrenuta još u rujnu 1996. godine i nažalost, iz godine u godinu bilježi porast broja korisnika. Kuhinja dnevno osigurava jedan topli obrok za prosječno 300-tinjak korisnika. Oko 50-tak obroka dnevno, iz kuhinje se vozi i na kućne adrese starih i nemoćnih na području grada Zadra.

Što se pak, tiče samog prenoćišta koje je u neposrednoj blizini Pučke kuhinje i koje također, nosi ime ovog sveca – zaštitnika “izgubljenih”, bolesnih i siromašnih – od otvorenja krajem rujna 2007. godine, stalno je puno.

Kapacitet prenoćišta je, podsjećamo, 12 postelja. Kod otvaranja prostor ovog svojevrsnog skloništa i zapravo jedinog krova nad glavom zadarskih beskućnika, imalo je muški i ženski dio s odvojenim sanitarnim čvorovima, no kako s vremenom ženska soba gotovo nije korištena u listopadu 2013. godine, taj je dio pretvoren u poludnevni boravak što beskućnicima jako puno znači osobito zimi.

Koliki je stvarni broj zadarskih beskućnika zapravo nitko ne zna jer mnogi od njih, često i zbog ponosa i stigme, ne žele potražiti pomoć bilo da je riječ o toplom obroku u Pučkoj kuhinji, bilo da je riječ o krevetu.

No, iako će i dalje možda tražiti topli obrok u Pučkoj kuhinji i postelju u prenoćištu, mnogi zadarski beskućnici uskoro bi ipak, mogli imati barem malo svjetla na svom teškom putu.

Nove vještine, za nove kompetencije

Naime, kako je još početkom godine najavila pomoćnica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije Mirjana Tadić projekt – Nove vještine, za nove kompetencije se uspješno realizira, a riječ je o zapošljavanju zadarskih beskućnika.

Radi se o projektu resornog Ministarstva koje je lani raspisalo natječaj s ciljem smanjivanja stope rizika od siromaštva i socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina među kojima su i beskućnici. Stručni tim Caritasa Zadarske nadbiskupije je vrijedno pripremio projekt, javio se na natječaj u listopadu prošle godine, potpisao ugovor i dobio sredstva kojima će se na plodnoj zemlji – poljoprivrednom zemljištu od oko dvije tisuće metara četvornih na predjelu Bokanjca beskućnici baviti povrtlarstvom.

Za ovaj projekt Caritas Zadarske nadbiskupije dobio je 140 tisuća kuna. Na toj će se zemlji zaposliti beskućnici, odnosno ljudi iz Prenoćišta svetog Vinka Paulskog, a svi plodovi zemlje bit će namijenjeni u prvom redu Pučkoj kuhinji. U prvoj fazi beskućnici za svoj rad neće dobivati naknadu, ali s vremenom bi se i to trebalo promijeniti. U projekt je za sada uključeno osam beskućnika iz prenoćišta u dobi između 40 i 50 godina.

Osim što ovaj, sjajan projekt ima za cilj smanjivanje stope rizika od siromaštva i socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina, beskućnike se motiviralo, a potom su se za njih osigurali i uvjeti za rad na poljoprivrednom zemljištu.

Zadarski list/ZDanas