fbpx

NIŠTA OD SMIRIVANJA VREMENA Ciklona za ciklonom, puno oborina, vjetra, a mjestimice i snijeg

Posljednji dan veljače prošao je u znaku nestabilnog vremena, zbog blizine centra sredozemne ciklone koji se zadržavala nad područjem Italije.

Ovo je već sedma ciklona koju smo ispratili u veljači pa će posvuda posljednji mjesec klimatološke zime ostati upamćen kao natprosječno kišovit, ali i značajno topliji od normale. Posljednja 24 sata najviše kiše palo je u Dalmaciji. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, Lovorno u Konavlima primio je 44 litre oborina. Slijede Lovreć i Gruda s 33, Cista Velika 31, Žminj 29, Zadvarje 29, Sinj 28, Hrvace 26, Strožanac, Žrnovnica i Novalja 24, Makarska i Kaštel Gomilica 22, Split Spinut, Dol na Hvaru i Cres 21. U noći na utorak obilnija kiša je pala i u većem dijelu unutrašnjosti.

U noći s nedjelje na ponedjeljak na moru je puhalo jako do olujno jugo koje je prema otvorenom, ali u ponegdje uz obali imalo orkanske udare preko 120 km/h. Valovito more uzrokovalo je probleme, ponegdje i potpuno blokadu prometa morem, no sa slabljenjem vjetra, stanje se tijekom ponedjeljka bitno popravilo.

S ožujkom ulazimo u klimatološke proljeće, a na kalendarski početak proljeća morat ćemo pričekati 20.3. Proljetna ravnodnevnica nastupit će toga dana u 5 sati i 21 minutu.

U novom tjednu zadržat će se nestabilno, osobito u njegovom drugom dijelu. Iako će prolazno biti i bure, teško da će ijedna zadovoljiti kriterij nazvati prvom marčanom burom za koju ćemo vjerojatno morati pričekati sljedeći tjedan. U unutrašnjosti zemlje moguće je i nešto snijega, osobito u gorju, ali i ponegdje u nižim dijelovima sjeverozapadne Hrvatske.

Crometeo donosi prognozu vremena za ostatak tjedna:

JADRAN

U utorak će biti promjenjivo. Osobito će u prvom dijelu dana povremeno biti kiše, pljuskova i grmljavine. Samo ponegdje bit će i značajnijih količina oborina, preko 30mm, osobito u Zabiokovlju. Puhat će slabo do umjereno jugo. Popodne će prvo na sjevernom Jadranu zapuhati slaba do umjerena bura, navečer će se proširiti na veći dio obale kada će podno Velebita biti jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 10 ponegdje u unutrašnjosti Istre do 15°C na jugu Dalmacije.

Srijeda će veći dio dana biti djelomično ili pretežno sunčana i suha. Krajem dana na sjevernom Jadranu naoblačenje sa zapada, kasno navečer u Istri slaba kiša. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju će okrenuti na slab sjeverozapadnjak, a navečer će posvuda okretati na jugo koje će u noći na četvrtak na sjevernom Jadranu biti jako. Jutro će biti najhladnije u tjednu. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 15°C.

U prvom dijelu četvrtka prevladavat će oblačno, povremeno uz kišu, ponegdje i grmljavinu. U zaleđu Kvarnera bit će obilnijih oborina. U planinama će kiša prijeći u snijeg iznad 900 metara nadmorske visine, a sredinom dana malo susnježice može ponegdje biti u višim predjelima unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U noći će u početku puhati umjereno do jako jugo, zatim će okretati na umjeren do jak lebić i pulenat koji sredinom dana ponegdje na moru može biti olujan. Prema kraju dana slaba do umjerena tramontana i bura, ali će navečer na moru sjevernog Jadrana ponovno okretati na južne smjerove. Jutro malo toplije u odnosu na srijedu, u ranim popodnevnim satima temperature od 5°C ponegdje u zagori do 13°C na vanjskim otocima.

Ni kraj tjedna ne donosi stabilizaciju. Nova kiša stiže već krajem petka, pa će dani vikenda biti vrlo nestabilni, često uz kišu i snažne vjetrove.

UNUTRAŠNJOST

U utorak dosta oblaka, samo ponegdje se može nakratko razvedriti uz kraća sunčana razdoblja tijekom popodneva. Još su povremeno moguće oborine, ali bi trebalo biti i suhih perioda. Veća mogućnost za kišu je prijepodne, a u drugom dijelu dana bit će povoljnije. Vjetar će opet okrenuti na sjeverne smjerove, bit će slab do umjeren. Zbog toga će malo zahladiti u odnosu na ponedjeljak, ali ništa strašno, bit će između 7 i 12 Celzijevih stupnjeva.

Srijeda nam donosi kombinaciju oblaka i sunčanih razdoblja. Ponovno će zapuhati lagana južina pa će se malo pokvariti i bioprognoza. Jutro će biti hladno, ponegdje je moguć i slab mraz, a mjestimice i kratkotrajna magla. Jutarnja temperatura od -2 do 4°C. Najviša dnevna temperatura ostaje od 9 do 14 Celzijevih stupnjeva. U noći na četvrtak stižu novi oblaci, a povećava se mogućnost za kišu.

Četvrtak nam donosi većinom oblačno vrijeme, povremeno s kišom, moguće i obilnijom. Puhat će povremeno umjeren i pojačan vjetar sjevernih smjerova pa će osjetno zahladiti. U nizinama većinom kiša, ali u gorskim dijelovima zemlje će biti i snijega. Nakratko se susnježica ili malo mokrog snijega može pojaviti i u nižem području, osobito na sjeverozapadu. Ako i bude padao vjerojatno će se brzo otopiti. Prema kraju dana prestanak oborina. Temperatura zraka cijeli dan između 0 i 6 Celzijevih stupnjeva.

U petak više suhog vremena. Ujutro je mjestimice moguć mraz i kratkotrajna magla. Tijekom dana većinom suho uz moguća sunčana razdoblja. Ponovno će zapuhati jugozapadni vjetar koji će jačati tijekom dana. Jutarnja temperatura od -3 do 3, a najviša dnevna između 7 i 12 Celzijevih stupnjeva.

U danima vikenda vjerojatne su nove oborine.

Index.hr/ZDanas