fbpx

Nova LED rasvjeta koštat će 865 tisuća kuna, a izvođač radova je tvrtka Lokum d.o.o.

– Važno nam je da pripremamo nove projekte, ali i da se uključe i ostale općine i gradovi u njihovu pripremu. Interes za ovakve projekte su pokazale još neke općine, a postoji i nekoliko javnih zgrada koje bi se u budućnosti mogle obnoviti na energetski učinkovit način, kaže Ive Surić

Novom štedljivijom “zelenom rasvjetom” Zadar će se ovog ljeta pridružiti malobrojnim hrvatskim gradovima, čiji su parkovi i zelene površine osvijetljene LED svjetiljkama.

Prekogranični projekt

Projektom CB-Green do početka glavne turističke sezone u perivojima Vladimira Nazora i Kraljice Jelene zamijenit će se postojeća rasvjeta novom ekološki prihvaljivijom i štedljivijom. Projekt CB-Green je dio IPA-prekograničnog programa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u kojemu je Zadar vodeći partner s hrvatske strane. Nova LED rasvjeta koštat će 865 tisuća kuna, a izvođač radova je tvrtka Lokum d.o.o.

Ive Surić, voditelj “zelenog tima” zadužen za provođenje ovog projekta naglašava kako je cilj projekta podizanje svijesti građana o energetskoj učinkovitosti.

– Uz ova dva projekta koja su u tijeku, prišlo se i izradi energetskog plana mreže i umrežavanja projekata koji bi se u budućnosti trebali realizirati. Važno nam je da pripremamo nove projekte, ali i da se uključe i ostale općine i gradovi u njihovu pripremu. Interes za ovakve projekte su pokazale još neke općine, a postoji i nekoliko javnih zgrada koje bi se u budućnosti mogle obnoviti na energetski učinkovit način, tvrdi Surić.

Uz energetsku obnovu javnih prostora i zgrada koje projetima podupire Grad Zadar, ono u čemu građani još uvijek nisu pokazali veći interes je obnova viših stambenih zgrada. Problem je ovo prije svega upravitelja zgrada ističe Surić, dok su koristi od energetske obnove višestruki. U nekim je hrvatskim gradovima obnovljen veliki broj zgrada i to sredstvima Fonda za zaštitu okoliša koji svake godine raspisuje natječaj za energetsku obnovu zgrada i kuća u privatnom vlasništvu. Prema iskustvima, investicija na obnovi fasade i promjeni vanjske stolarije isplaćuje se u roku od 5 godina i to se prije svega odnosi na manje račune za potrošnju toplinske energije.

Informiranje građana

Grad Zadar je početkom ožujka formirao EE info desk za informiranje i savjetovanje građana o mogućnostima uštede energije i sufinanciranja mjera povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Svakog radnog dana građani mogu doći u Odsjek za energetsku učinkovitost u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra u Ulici Brne Krnarutića 13 ili u prostorije Solarnog edukacijskog centra u Glagoljaškoj ulici 14, a s pitanjem se mogu obratiti i na e-mail adresu graditeljstvo@grad-zadar.hr.

Zadarski list/ZDanas