round image on layout top

Nova LED rasvjeta koštat će 865 tisuća kuna, a izvođač radova je tvrtka Lokum d.o.o.

30. ožujka 2016. by urednik divider image

– Važno nam je da pripremamo nove projekte, ali i da se uključe i ostale općine i gradovi u njihovu pripremu. Interes za ovakve projekte su pokazale još neke općine, a postoji i nekoliko javnih zgrada koje bi se u budućnosti mogle obnoviti na energetski učinkovit način, kaže Ive Surić

Novom štedljivijom “zelenom rasvjetom” Zadar će se ovog ljeta pridružiti malobrojnim hrvatskim gradovima, čiji su parkovi i zelene površine osvijetljene LED svjetiljkama.

Prekogranični projekt

Projektom CB-Green do početka glavne turističke sezone u perivojima Vladimira Nazora i Kraljice Jelene zamijenit će se postojeća rasvjeta novom ekološki prihvaljivijom i štedljivijom. Projekt CB-Green je dio IPA-prekograničnog programa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u kojemu je Zadar vodeći partner s hrvatske strane. Nova LED rasvjeta koštat će 865 tisuća kuna, a izvođač radova je tvrtka Lokum d.o.o.

Ive Surić, voditelj “zelenog tima” zadužen za provođenje ovog projekta naglašava kako je cilj projekta podizanje svijesti građana o energetskoj učinkovitosti.

– Uz ova dva projekta koja su u tijeku, prišlo se i izradi energetskog plana mreže i umrežavanja projekata koji bi se u budućnosti trebali realizirati. Važno nam je da pripremamo nove projekte, ali i da se uključe i ostale općine i gradovi u njihovu pripremu. Interes za ovakve projekte su pokazale još neke općine, a postoji i nekoliko javnih zgrada koje bi se u budućnosti mogle obnoviti na energetski učinkovit način, tvrdi Surić.

Uz energetsku obnovu javnih prostora i zgrada koje projetima podupire Grad Zadar, ono u čemu građani još uvijek nisu pokazali veći interes je obnova viših stambenih zgrada. Problem je ovo prije svega upravitelja zgrada ističe Surić, dok su koristi od energetske obnove višestruki. U nekim je hrvatskim gradovima obnovljen veliki broj zgrada i to sredstvima Fonda za zaštitu okoliša koji svake godine raspisuje natječaj za energetsku obnovu zgrada i kuća u privatnom vlasništvu. Prema iskustvima, investicija na obnovi fasade i promjeni vanjske stolarije isplaćuje se u roku od 5 godina i to se prije svega odnosi na manje račune za potrošnju toplinske energije.

Informiranje građana

Grad Zadar je početkom ožujka formirao EE info desk za informiranje i savjetovanje građana o mogućnostima uštede energije i sufinanciranja mjera povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Svakog radnog dana građani mogu doći u Odsjek za energetsku učinkovitost u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra u Ulici Brne Krnarutića 13 ili u prostorije Solarnog edukacijskog centra u Glagoljaškoj ulici 14, a s pitanjem se mogu obratiti i na e-mail adresu graditeljstvo@grad-zadar.hr.

Zadarski list/ZDanasMARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr