round image on layout top

Otmičar uzeo posadu i putnike za taoce zbog bivše žene; egipatske vlasti: “Nije terorist, nego idiot”

29. ožujka 2016. by urednik divider image

Avion tvrtke EgyptAir s oko 55 putnika na letu između egipatskih gradova Aleksandrije i Kaira otet je u i prisiljen na slijetanje u zračnu luku u Larnaki na Cipru, objavila je ciparska policija, prenose agencije.

Mediji su prvo javljali kako se u zrakoplovu nalazi oko 80 ljudi, no ta je brojka naknadno korigirana na 55.

Tijek događaja:

12:45 Na aerodromu Larnaka raspoređene su sigurnosne snage, kao i snajperisti.

12:30 Talačka kriza još uvijek traje, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova Cipra.

12:00 Lokalni mediji javljaju kako je otmičar sada navodno postavio i prve zahtjeve te kako traži da se oslobodi još uvijek neutvrđen broj žena iz egipatskih zatvora, prenosi Reuters.

11:40 Egipatske vlasti objavile su korigiranu izjavu o imenu otmičara te sada navode kako se radi o Egipćaninu Seif El Din Mustafi.

11:30 Egipatski ministar civilnog zrakoplovstva kazao je kako je u avionu još 7 osoba te da je među njima i troje putnika. Dodao je i kako otmičar još uvijek nije postavio nikakve zahtjeve.

11:20 BBC javlja kako čovjek, koji je imenovan kao otmičar – Ibrahim Samaha – tvrdi da on nije napadač. Samahara je kazao kako su medijski navodi krivi te kako se on nalazi među oslobođenima.

11:15 Bivša žena otmičara stigla je na aerodrom te sada pomaže vlastima u pregovorima s čovjekom.

11:05 Internetom i društvenim mrežama širi se i fotografija navodnog napadača.

10:55 Službenici egipatskog ministarstva vanjskih poslova navode kako postoji velika sumnja da napadač u biti ima lažan samoubilački pojas, piše Guardian.

10:50 EgyptAir je objavio kako otmičar ima dvojno, američko-egipatsko državljanstvo.

10:45 BBC piše kako se u trenutku polijetanja aviona na letu nalazilo 30 Egipćana, 8 Amerikanaca, 4 Britanca, dvoje Belgijanaca, jedan Talijan i četvero Nizozemaca.

10:40 Egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sisi razgovarao je s predsjednikom Anastasiadesom, stoji u priopćenju Ureda egipatskog predsjednika.

Sisi je naglasio kako je Egipat u potpunosti posvećen osiguravanju svih putnika na tom letu te kako će se poduzeti sve mjere da se putnici spase.

10:35 Dio medija navodi kako je otmičar libanonski sveučilišni profesor. Žena koju je naveo kao svoju bivšu suprugu dovodi se na aerodrom kako bi sudjelovala u pregovorima.

10:30 Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako otmičar djeluje iz osobnih, privatnih pobuda.

“On nije terorist, on je idiot. Teroristi su ludi, ali ne i glupi. Ovaj čovjek je glup”, rekli su egipatski službenici.

10:25 Predsjednik Cipra, Nikos Anastasiades, potvrdio je kako otmičar ima motiv osobne prirode.

“Incident ima veze s odnosom otmičara i žene”, kazao je, prenosi Guardian.

10:15 Državna televizija Cipra objavila je kako je moguće da otmičar djeluje iz osobnih, a ne političkih razloga. Navodno ima bivšu ženu na Cipru, a svjedoci navode kako je predao službenicima pismo za koje želi da se dostavi njegovoj bivšoj ženi.

10:10 Reuters, pozivajući se na egipatsku državnu izvještajnu agenciju, javlja kako je otmičar Egipćanin. Lokalni mediji pišu kako je napadač zatražio azil na Cipru.

10:00 Britanska amabasada u Kairu istražuje navode o tome kako su preostali putnici u avionu Britanci.

9:55 Sedam članova posade još se nalazi u avionu, piše Bloomberg. Na internetu su objavljene snimke oslobođenih putnika.

9:50 Egipatska televizija objavila je ime otmičara – Ibrahim Samaha, javlja reporter Reutersa, prenosi Guardian. Nacionalnost otmičara nije potvrđena.

9:40 Reuters je objavio kako se među otetima nalazilo osam Britanaca i 10 Amerikanaca, pozivajući se na sigurnosne izvore s aerodroma.

9:30 EgyptAir objavio je kako se u ovom trenutku u avionu uz otmičara nalazi četvero putnika te posada. Oslobođeni putnici autobusima su napustili mjesto događaja.

9:25 EgyptAir je putem tweeta nakon pregovora s otmičarem objavio kako su iz aviona oslobođeni svi osim posade te pet putnika, piše Guardian.

9:15 Službenik iz Ministarstva vanjskih poslova Cipra rekao je medijima kako otmičar još nije postavio nikakve uvjete, niti je tražio nešto, piše Reuters.

9:10 DailyMail piše kako napadač na sebi ima samoubilački prsluk.

9:00 Žene i djeca su pušteni iz aviona, javlja egipatska državna televizija.

EgyptAirOur potvrdio je kako je njihov let MS181 službeno otet. Izvori navode da je riječ o zrakoplovu tipa Airbus 320 te dodaju da je u njemu najmanje jedan naoružani otmičar.

U avionu bar jedan naoružani otmičar

Agencije javljaju kako je otmica aviona izvršena na domaćem letu između Aleksandrije i Cipra te da je istu pokrenuo barem jedan naoružani otmičar. Pilot egipatskog zrakoplova kontaktirao je kontrolu leta i rekao da skrene prema Cipru. Televizija Al-Arabija javila je da je zrakoplov poletio u utorak ujutro kao što je bilo i predviđeno.

Nedugo nakon polijetanja jedna je osoba otela zrakoplov zaprijetivši da će aktivirati pojas s eksplozivom, prenosi Al-Arabija. U tijeku su pregovori s otmičarem, a EgyptAir je potvrdio kako je napadač prisilio pilota da sleti.

Index.hr/ZDanasMARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr