fbpx

Otmičar uzeo posadu i putnike za taoce zbog bivše žene; egipatske vlasti: “Nije terorist, nego idiot”

Avion tvrtke EgyptAir s oko 55 putnika na letu između egipatskih gradova Aleksandrije i Kaira otet je u i prisiljen na slijetanje u zračnu luku u Larnaki na Cipru, objavila je ciparska policija, prenose agencije.

Mediji su prvo javljali kako se u zrakoplovu nalazi oko 80 ljudi, no ta je brojka naknadno korigirana na 55.

Tijek događaja:

12:45 Na aerodromu Larnaka raspoređene su sigurnosne snage, kao i snajperisti.

12:30 Talačka kriza još uvijek traje, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova Cipra.

12:00 Lokalni mediji javljaju kako je otmičar sada navodno postavio i prve zahtjeve te kako traži da se oslobodi još uvijek neutvrđen broj žena iz egipatskih zatvora, prenosi Reuters.

11:40 Egipatske vlasti objavile su korigiranu izjavu o imenu otmičara te sada navode kako se radi o Egipćaninu Seif El Din Mustafi.

11:30 Egipatski ministar civilnog zrakoplovstva kazao je kako je u avionu još 7 osoba te da je među njima i troje putnika. Dodao je i kako otmičar još uvijek nije postavio nikakve zahtjeve.

11:20 BBC javlja kako čovjek, koji je imenovan kao otmičar – Ibrahim Samaha – tvrdi da on nije napadač. Samahara je kazao kako su medijski navodi krivi te kako se on nalazi među oslobođenima.

11:15 Bivša žena otmičara stigla je na aerodrom te sada pomaže vlastima u pregovorima s čovjekom.

11:05 Internetom i društvenim mrežama širi se i fotografija navodnog napadača.

10:55 Službenici egipatskog ministarstva vanjskih poslova navode kako postoji velika sumnja da napadač u biti ima lažan samoubilački pojas, piše Guardian.

10:50 EgyptAir je objavio kako otmičar ima dvojno, američko-egipatsko državljanstvo.

10:45 BBC piše kako se u trenutku polijetanja aviona na letu nalazilo 30 Egipćana, 8 Amerikanaca, 4 Britanca, dvoje Belgijanaca, jedan Talijan i četvero Nizozemaca.

10:40 Egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sisi razgovarao je s predsjednikom Anastasiadesom, stoji u priopćenju Ureda egipatskog predsjednika.

Sisi je naglasio kako je Egipat u potpunosti posvećen osiguravanju svih putnika na tom letu te kako će se poduzeti sve mjere da se putnici spase.

10:35 Dio medija navodi kako je otmičar libanonski sveučilišni profesor. Žena koju je naveo kao svoju bivšu suprugu dovodi se na aerodrom kako bi sudjelovala u pregovorima.

10:30 Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako otmičar djeluje iz osobnih, privatnih pobuda.

“On nije terorist, on je idiot. Teroristi su ludi, ali ne i glupi. Ovaj čovjek je glup”, rekli su egipatski službenici.

10:25 Predsjednik Cipra, Nikos Anastasiades, potvrdio je kako otmičar ima motiv osobne prirode.

“Incident ima veze s odnosom otmičara i žene”, kazao je, prenosi Guardian.

10:15 Državna televizija Cipra objavila je kako je moguće da otmičar djeluje iz osobnih, a ne političkih razloga. Navodno ima bivšu ženu na Cipru, a svjedoci navode kako je predao službenicima pismo za koje želi da se dostavi njegovoj bivšoj ženi.

10:10 Reuters, pozivajući se na egipatsku državnu izvještajnu agenciju, javlja kako je otmičar Egipćanin. Lokalni mediji pišu kako je napadač zatražio azil na Cipru.

10:00 Britanska amabasada u Kairu istražuje navode o tome kako su preostali putnici u avionu Britanci.

9:55 Sedam članova posade još se nalazi u avionu, piše Bloomberg. Na internetu su objavljene snimke oslobođenih putnika.

9:50 Egipatska televizija objavila je ime otmičara – Ibrahim Samaha, javlja reporter Reutersa, prenosi Guardian. Nacionalnost otmičara nije potvrđena.

9:40 Reuters je objavio kako se među otetima nalazilo osam Britanaca i 10 Amerikanaca, pozivajući se na sigurnosne izvore s aerodroma.

9:30 EgyptAir objavio je kako se u ovom trenutku u avionu uz otmičara nalazi četvero putnika te posada. Oslobođeni putnici autobusima su napustili mjesto događaja.

9:25 EgyptAir je putem tweeta nakon pregovora s otmičarem objavio kako su iz aviona oslobođeni svi osim posade te pet putnika, piše Guardian.

9:15 Službenik iz Ministarstva vanjskih poslova Cipra rekao je medijima kako otmičar još nije postavio nikakve uvjete, niti je tražio nešto, piše Reuters.

9:10 DailyMail piše kako napadač na sebi ima samoubilački prsluk.

9:00 Žene i djeca su pušteni iz aviona, javlja egipatska državna televizija.

EgyptAirOur potvrdio je kako je njihov let MS181 službeno otet. Izvori navode da je riječ o zrakoplovu tipa Airbus 320 te dodaju da je u njemu najmanje jedan naoružani otmičar.

U avionu bar jedan naoružani otmičar

Agencije javljaju kako je otmica aviona izvršena na domaćem letu između Aleksandrije i Cipra te da je istu pokrenuo barem jedan naoružani otmičar. Pilot egipatskog zrakoplova kontaktirao je kontrolu leta i rekao da skrene prema Cipru. Televizija Al-Arabija javila je da je zrakoplov poletio u utorak ujutro kao što je bilo i predviđeno.

Nedugo nakon polijetanja jedna je osoba otela zrakoplov zaprijetivši da će aktivirati pojas s eksplozivom, prenosi Al-Arabija. U tijeku su pregovori s otmičarem, a EgyptAir je potvrdio kako je napadač prisilio pilota da sleti.

Index.hr/ZDanas