round image on layout top

Perivoji Vladimira Nazora i kraljice Jelene do ljeta s ekološkom rasvjetom

26. ožujka 2016. by urednik divider image

Ljetne šetače nekima od najpopularnijih zadarskih perivoja, onih Vladimira Nazora i Kraljice Jelene, dočekat će nova štedljivija i ekološki prihvatljivija rasvjeta. Ovih su dana, naime, započeli radovi na rekonstrukciji javne rasvjete u dva spomenuta perivoja koji će biti završeni u roku od tri mjeseca. Rezultat je to provedbe prekograničnog projekta „CB-GREEN; prekogranično-zeleno, obnovljivo i energetski učinkovito umrežavanje“ čiji je vodeći partner s hrvatske strane Grad Zadar.

Ulaganje u novu LED rasvjetu ukupno je vrijedno 865.851,00 kn, a za izvođača radova je, kao najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabave, odabrana tvrtka Lokum d.o.o. Zamjena postojeće konvencionalne javne rasvjete LED rasvjetnim tijelima doprinijet će i konkretnoj spoznaji o odnosu javne rasvjete i emisija CO2. Usporediti će se ranija mjerenja emisija s onima u tijeku radova kada će perivoji privremeno biti bez rasvjete, te s mjerenjima po puštanju u rad novog sustava.

Ekonomična rasvjeta u zadarskim perivojima za cilj ima i poslužiti kao inspiracija građanima za postizanje energetskih ušteda u vlastitom domu. Savjetovanje o načinima dolaska do tog cilja također je osigurano u sklopu projekta CB-GREEN. Tim za energetsku učinkovitost Grada Zadra i Zadarske županije (EE tim) od jeseni je pojačao svoje aktivnosti na informiranju i izravnom savjetovanju građana i to na dvije lokacije. Osim toga, početkom ožujka 2016. godine formiran je i EE info desk Grada Zadra čija je zadaća upravo informiranje i savjetovanje građana o mogućnostima uštede energije i sufinanciranja mjera povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te ostalim pitanjima iz područja energetske učinkovitosti.

To znači da se zainteresirani mogu obratiti s pitanjima, od onih koja uključuju savjete za štednju energije bez dodatnih ulaganja, do pitanja vezanih uz sufinanciranje ulaganja posredstvom javljanja na natječaje Grada Zadra ili Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svakog radnog dana u redovno vrijeme mogu doći u Odsjek za energetsku učinkovitost u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra u Ulici Brne Krnarutića 13 ili u prostorije Solarnog edukacijskog centra u Glagoljaškoj ulici 14, a s pitanjem se mogu obratiti i na e-mail adresu graditeljstvo@grad-zadar.hr.

Zadarski.hr/ZDanasMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr