round image on layout top

Perivoji Vladimira Nazora i kraljice Jelene do ljeta s ekološkom rasvjetom

26. ožujka 2016. by urednik divider image

Ljetne šetače nekima od najpopularnijih zadarskih perivoja, onih Vladimira Nazora i Kraljice Jelene, dočekat će nova štedljivija i ekološki prihvatljivija rasvjeta. Ovih su dana, naime, započeli radovi na rekonstrukciji javne rasvjete u dva spomenuta perivoja koji će biti završeni u roku od tri mjeseca. Rezultat je to provedbe prekograničnog projekta „CB-GREEN; prekogranično-zeleno, obnovljivo i energetski učinkovito umrežavanje“ čiji je vodeći partner s hrvatske strane Grad Zadar.

Ulaganje u novu LED rasvjetu ukupno je vrijedno 865.851,00 kn, a za izvođača radova je, kao najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabave, odabrana tvrtka Lokum d.o.o. Zamjena postojeće konvencionalne javne rasvjete LED rasvjetnim tijelima doprinijet će i konkretnoj spoznaji o odnosu javne rasvjete i emisija CO2. Usporediti će se ranija mjerenja emisija s onima u tijeku radova kada će perivoji privremeno biti bez rasvjete, te s mjerenjima po puštanju u rad novog sustava.

Ekonomična rasvjeta u zadarskim perivojima za cilj ima i poslužiti kao inspiracija građanima za postizanje energetskih ušteda u vlastitom domu. Savjetovanje o načinima dolaska do tog cilja također je osigurano u sklopu projekta CB-GREEN. Tim za energetsku učinkovitost Grada Zadra i Zadarske županije (EE tim) od jeseni je pojačao svoje aktivnosti na informiranju i izravnom savjetovanju građana i to na dvije lokacije. Osim toga, početkom ožujka 2016. godine formiran je i EE info desk Grada Zadra čija je zadaća upravo informiranje i savjetovanje građana o mogućnostima uštede energije i sufinanciranja mjera povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te ostalim pitanjima iz područja energetske učinkovitosti.

To znači da se zainteresirani mogu obratiti s pitanjima, od onih koja uključuju savjete za štednju energije bez dodatnih ulaganja, do pitanja vezanih uz sufinanciranje ulaganja posredstvom javljanja na natječaje Grada Zadra ili Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svakog radnog dana u redovno vrijeme mogu doći u Odsjek za energetsku učinkovitost u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra u Ulici Brne Krnarutića 13 ili u prostorije Solarnog edukacijskog centra u Glagoljaškoj ulici 14, a s pitanjem se mogu obratiti i na e-mail adresu graditeljstvo@grad-zadar.hr.

Zadarski.hr/ZDanasMARKO PUPIĆ BAKRAČ O...

Povodom nadmetanja u postupku davanja koncesije za pružanje usluga putnicima u...

read more

PORUKA POVODOM DANA...

Marjana Botić, u ime Akcije mladih i koalicijskih partnera Mosta, u...

read more

Obilježena 26....

Dan nakon Škabrnje, u nedjelju 19. studenoga 2017. godine, obilježena je 26....

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr