fbpx

PLESNI SPEKTAKL Predstava “Mental” oduševila Zadrane

U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održana je predstava „Mental”, nastala u suradnji dva studija za ples na šipki, zadarskog Studija I voditeljice Laure Žonje i zagrebačkog Studija I voditeljice Ingrid Jerak. Preko trideset pole plesačica i jedan pole plesač vrlo su upečatljivo pokazali da se gravitaciji itekako može „prkositi”, i to ne samo u bestežinskom stanju, već i na zemlji. Držeći se šipke, kao polazne točke svog nastupa, pole plesačice i jedan pole plesač demonstrirali su zadarskoj publici u kojoj su mjeri dobro uvježbani te koje kreativno „blago” leži u pole plesu.

Prvi put u našem gradu3

Publika je svaku točku, a bilo ih je čak 17, nagrađivala skandiranjem i glasnim pljeskom. Jer, prilika koju je zadarska publika imala protekli vikend u gradu i nije česta pojava u našoj sredini, nastup tako velikog broja pole izvođača te se večeri prvi put odigravao u gradu, no sudeći po komentarima, neće biti i zadnji.

Predstava je bila podjeljena po zasebnim cjelinama, svaka nadahnuta događajima, razmišljanjima ili tek osjećajima izvođačica. Zadarski dio showa brojao je četiri točke: Be free, Brain storm, Go girl to the light i Let me see. Okosnica Be free točke bila je potreba svakog od nas da oslobodi svoje unutrašnje „ja”, okove koji nas pritišću i otežavaju nam da budemo ono što jesmo. Druga točka – Brain storm reflektirala je borbu koja se gotovo neprestano odvija u našim glavama dok je u Go girl to the light točki naglasak bio na eleganciji, na finim, ženstvenim pokretima, na trenutke gotovo baletnim.

Čisti adrenalin

Zaključna točka zadarskih djevojki bila je točka gdje je voditeljica Laura Žonje plesala s povezom na očima, praćena zadivljenim pogledima publike u kazalištu. Već je sam pole ples zahtjevna disciplina, no s povezom na očima plesati mogu samo rijetki, a zadarska plesačica bez zadrške spada u tu malobrojnu skupinu vrhunskih pole plesačica. Njen je nastup bio čisti adrenalin, zapravo kao i ostatak showa. Specifičnost pole plesa, za razliku od go go plesačica na šipki, jer ljudi najčešće brkaju te dvije discipline, je ta što pole plesačice preko 90 posto svog vremena plešu na šipki, za razliku od go go pole plesačica koje se neusporedivo rjeđe hvataju šipke. A to ni najmanje nije lak zadatak, stoga je potrebno puno vježbe da bi se ovladalo šipkom i izvodilo vratolomije koje je zadarska publika imala prilike vidjeti.

Žonje naglašava kako su cure i ona prezadovoljne nastupom, tim više što je mnogima od njih to bio prvi javni nastup. Najavljuje i novu predstavu te se zahvaljuje Gradu Zadru na pomoći te Mc Hollisteru i Teatro baru na sponzoriranju pića dobrodošlice za sve posjetitelje.

Zadarski list/ZDanas