round image on layout top

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoj Ured seli u Zadarsku županiju

30. ožujka 2016. by urednik divider image

Iz Ureda predsjednice ističu kako će predsjednica prvoga dana u Zadru primiti 20-ak građana te pozivaju sve zainteresirane iz Zadarske županije da se jave kako bi se na vrijeme organizirao susret i razgovor s predsjednicom

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović od 5. do 8. travnja svoj će Ured izmjestiti u Zadarsku županiju, a naglasak svoga boravka stavit će na probleme otočnog stanovništva, posebice izvan turističke sezone. Prema potvrđenom rasporedu, predsjednica planira posjetiti Dugi otok, Pag, Molat, Ist, Premudu, Silbu i Olib te se u Zadru susresti s diplomatskim zborom i gospodarstvenicima Zadarske županije.

Boravak u Zadarskoj županiji tradicionalno počinje otvaranjem Ureda u zgradi županije u utorak, 5. travnja, ujutro, nakon čega slijedi sastanak sa županom Stipom Zrilićem, zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, zadarskim nadbiskupom i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem te s rektoricom Sveučilišta u Zadru Dijanom Vican.

Slijedi sastanak s Vijećem Otočnog sabora, kojemu će, kako nam je potvrdio Denis Barić, predsjednik udruge za razvitak hrvatskih otoka, prisustvovati predstavnici svih priobalnih županija.

O problemima otočana

– Zadovoljni smo što će predsjednica posjetiti otoke zadarskog arhipelaga, koji su reprezentativni za sve probleme koji muče otočane od sjevera do juga. Od prometne izoliranosti, problema s vodom, depopulacije, gospodarskog razvoja, zdravstvene zaštite, malog ribarstva… Sve to izložit ćemo i na sastanku s predsjednicom, s tim da će naglasak ipak biti na onome što nas trenutačno najviše ‘žulja’, a tiče se proračuna i smanjenih subvencija za vodoopskrbu, trajektne, brodske i brzobrodske linije te za poticanje gospodarstva, što je u suprotnosti s Rezolucijom Europske unije, komentirao je Barić te dodao kako se nada da će sastanku prisustvovati i predstavnici Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture jer je najavljeno da će upravo jedna od tema biti subvencioniranje prijevoza.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obići će i Zrakoplovnu bazu u Zemuniku, gdje će se razgovarati o pripremi protupožarne sezone i ostalim aspektima djelovanja i funkcioniranja Ratnog zrakoplovstva.

Tri dana predsjednica će boraviti na otocima. U srijedu, 6. travnja, posjetit će Dugi otok, razgovarat će se o problemu katastra Općine Sali, odnosno kašnjenju katastarskih izmjera što zbog nesređenih zemljišnih knjiga onemogućuje dolazak potencijalnih investitora, navode iz Ureda predsjednice te će, kažu, sastanku stoga nazočiti i predstavnik Ministarstva pravosuđa kako bi se “pokušalo odmah riješiti neke konkretne stvari”.

Na Dugom otoku predsjednica će posjetiti i tvornicu Mardešić u Salima, OŠ Sali, Park prirode Telašćica, u Žmanu OPG Morović, a u Božavi, gdje će i prenoćiti, susrest će se s mještanima i učenicima područne škole.

Primit će 20-ak građana

U četvrtak, 7. travnja, dopuste li vremenske prilike, najavljen je obilazak Molata, Ista, Premude, Silbe i Oliba. Na Molatu će posjetiti OPG Knežević koji se bavi poljoprivredom i kozarstvom, a na Istu umjetnicu Mirelu Maurin koja tamo ima galeriju i bavi se izradom suvenira. Glavna tema razgovora s vodećim ljudima Mjesnog odbora Premuda bit će napušteni objekti bivše JNA, koji su sada pod ingerencijom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Na Silbi će se predsjednica susresti s otočnim proizvođačima nositeljima oznake Hrvatski otočni proizvod, a na Olibu će posjetiti Anu Jovan koja je na taj otok došla iz Slavonije, ima OPG i aktivna je u organizaciji Olipskog ljetnog festivala.

Posljednji dan boravka u Zadarskoj županiji, 8. travnja, hrvatska predsjednica boravit će na otoku Pagu, a u prijepodnevnim satima posjetit će Pag i Novalju, najvjerojatnije obje sirane – Pašku i u Kolanu, pašku solanu, a predviđen je i posjet samostanu benediktinki u gradu Pagu.

Poslijepodne je, pak, predviđeno za susret diplomatskog zbora s gospodarstvenicima otoka Paga i Zadarske županije, najvjerojatnije u Novalji, “kako bi im se omogućio neposredniji kontakt”,

Iz Ureda predsjednice ističu kako će predsjednica prvoga dana u Zadru primiti 20-ak građana te pozivaju sve zainteresirane iz Zadarske županije da se jave kako bi se na vrijeme organizirao susret i razgovor s predsjednicom.

Zadarski list/ZDanasNARODNE NOVINE Raspisan...

U Narodnim novinama broj 55, godina 2018., objavljen je natječaj za imenovanje...

read more

U KAFIĆU NA MELADI...

Po društvenim mrežama proširile su se slike brutalnog fizičkog napada koji...

read more

GRADONAČELNIK ODLUČIO...

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić potpisao je odluku o davanju odobrenja za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr