round image on layout top

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoj Ured seli u Zadarsku županiju

30. ožujka 2016. by urednik divider image

Iz Ureda predsjednice ističu kako će predsjednica prvoga dana u Zadru primiti 20-ak građana te pozivaju sve zainteresirane iz Zadarske županije da se jave kako bi se na vrijeme organizirao susret i razgovor s predsjednicom

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović od 5. do 8. travnja svoj će Ured izmjestiti u Zadarsku županiju, a naglasak svoga boravka stavit će na probleme otočnog stanovništva, posebice izvan turističke sezone. Prema potvrđenom rasporedu, predsjednica planira posjetiti Dugi otok, Pag, Molat, Ist, Premudu, Silbu i Olib te se u Zadru susresti s diplomatskim zborom i gospodarstvenicima Zadarske županije.

Boravak u Zadarskoj županiji tradicionalno počinje otvaranjem Ureda u zgradi županije u utorak, 5. travnja, ujutro, nakon čega slijedi sastanak sa županom Stipom Zrilićem, zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, zadarskim nadbiskupom i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem te s rektoricom Sveučilišta u Zadru Dijanom Vican.

Slijedi sastanak s Vijećem Otočnog sabora, kojemu će, kako nam je potvrdio Denis Barić, predsjednik udruge za razvitak hrvatskih otoka, prisustvovati predstavnici svih priobalnih županija.

O problemima otočana

– Zadovoljni smo što će predsjednica posjetiti otoke zadarskog arhipelaga, koji su reprezentativni za sve probleme koji muče otočane od sjevera do juga. Od prometne izoliranosti, problema s vodom, depopulacije, gospodarskog razvoja, zdravstvene zaštite, malog ribarstva… Sve to izložit ćemo i na sastanku s predsjednicom, s tim da će naglasak ipak biti na onome što nas trenutačno najviše ‘žulja’, a tiče se proračuna i smanjenih subvencija za vodoopskrbu, trajektne, brodske i brzobrodske linije te za poticanje gospodarstva, što je u suprotnosti s Rezolucijom Europske unije, komentirao je Barić te dodao kako se nada da će sastanku prisustvovati i predstavnici Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture jer je najavljeno da će upravo jedna od tema biti subvencioniranje prijevoza.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obići će i Zrakoplovnu bazu u Zemuniku, gdje će se razgovarati o pripremi protupožarne sezone i ostalim aspektima djelovanja i funkcioniranja Ratnog zrakoplovstva.

Tri dana predsjednica će boraviti na otocima. U srijedu, 6. travnja, posjetit će Dugi otok, razgovarat će se o problemu katastra Općine Sali, odnosno kašnjenju katastarskih izmjera što zbog nesređenih zemljišnih knjiga onemogućuje dolazak potencijalnih investitora, navode iz Ureda predsjednice te će, kažu, sastanku stoga nazočiti i predstavnik Ministarstva pravosuđa kako bi se “pokušalo odmah riješiti neke konkretne stvari”.

Na Dugom otoku predsjednica će posjetiti i tvornicu Mardešić u Salima, OŠ Sali, Park prirode Telašćica, u Žmanu OPG Morović, a u Božavi, gdje će i prenoćiti, susrest će se s mještanima i učenicima područne škole.

Primit će 20-ak građana

U četvrtak, 7. travnja, dopuste li vremenske prilike, najavljen je obilazak Molata, Ista, Premude, Silbe i Oliba. Na Molatu će posjetiti OPG Knežević koji se bavi poljoprivredom i kozarstvom, a na Istu umjetnicu Mirelu Maurin koja tamo ima galeriju i bavi se izradom suvenira. Glavna tema razgovora s vodećim ljudima Mjesnog odbora Premuda bit će napušteni objekti bivše JNA, koji su sada pod ingerencijom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Na Silbi će se predsjednica susresti s otočnim proizvođačima nositeljima oznake Hrvatski otočni proizvod, a na Olibu će posjetiti Anu Jovan koja je na taj otok došla iz Slavonije, ima OPG i aktivna je u organizaciji Olipskog ljetnog festivala.

Posljednji dan boravka u Zadarskoj županiji, 8. travnja, hrvatska predsjednica boravit će na otoku Pagu, a u prijepodnevnim satima posjetit će Pag i Novalju, najvjerojatnije obje sirane – Pašku i u Kolanu, pašku solanu, a predviđen je i posjet samostanu benediktinki u gradu Pagu.

Poslijepodne je, pak, predviđeno za susret diplomatskog zbora s gospodarstvenicima otoka Paga i Zadarske županije, najvjerojatnije u Novalji, “kako bi im se omogućio neposredniji kontakt”,

Iz Ureda predsjednice ističu kako će predsjednica prvoga dana u Zadru primiti 20-ak građana te pozivaju sve zainteresirane iz Zadarske županije da se jave kako bi se na vrijeme organizirao susret i razgovor s predsjednicom.

Zadarski list/ZDanasMarjana Botić: Cijena...

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila...

read more

Traže se investitori za...

Općina Pašman raspisala je međunarodni natječaju za izbor investitora za...

read more

Ministar Marić u...

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr