fbpx

PRIJATELJI ŽIVOTINJA OŠTRO OSUDILI NASILNO UBIJANJE ŽIVOTINJE OD STRANE POZNATOG NASILNIKA “Pitamo se kako je moguće da se takva osoba slobodno kreće među drugim građanima? Apelirat ćemo na Općinsko državno odvjetništvo u Zadru!”

Udruga Prijatelji životinja, nakon upita uredništva portala ZADARdanas, uputila nam je priopćenje oštro osuđujući okrutno ubojstvo mačke iz vatrenog oružja od strane poznatog nasilnika B.K., koji je jučer nepravomoćno osuđen za silovanje maloljetnice a tereti ga se za niz drugih kaznenih djela, između ostalog za mučenje i ubijanje životinja.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Šokirani smo ovim slučajem, a još i više time što su se državne institucije pokazale nedovoljno zainteresirane kada je u pitanju čak i teško kazneno djelo bezrazložnog ubijanja životinja i ugrožavanje javne sigurnosti. Slučaj je još šokantniji jer se očito radi o čovjeku otprije dobro poznatom policiji, kojem se sudi za silovanje maloljetnice. Prema dostupnim informacijama počinitelju je ovo već drugi poznati slučaj počinjenja kaznenih djela kojima se krši Kazneni zakon i Zakon o zaštiti životinja. Iz svega proizlazi opravdana sumnja da se radi o individui sa sociopatskim profilom ličnosti koja nesumnjivo predstavlja opasnost za svoju okolinu, kao i za sve građane Zadra i okolice. Pitamo se kako je moguće da se takva osoba slobodno kreće među drugim građanima? Apelirat ćemo na Općinsko državno odvjetništvo u Zadru da hitno riješi ovaj slučaj.

Čl. 4. i 9. Zakona o zaštiti životinja (NN 135/06, 37/13, 125/13) izričito navode da je životinje zabranjeno ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu.

Nadalje, Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira (NN 5/90, 30/90, 47/90, 29/94) prekršajima karakterizira sva djela kojima se na nedopušten način remeti mir i normalan način života građana, stvara nemir, neraspoloženje, uznemirenost ili ometa kretanje građana na ulicama i javnim mjestima te ugrožava opća sigurnost ljudi i imovine. Čl. 30. predviđa kazne za zlostavljanje i drugo loše postupanje sa životinjama, a za prekršaje počinjene izravnim činjenjem i nepobitnom namjerom zaprječuje novčane i kazne zatvora, kao i zaštitne mjere poput obaveznog liječenja.

Čl. 205., 215., 224. i 272. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15) propisuju kaznu zatvora do godinu dana za onoga tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili ju teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili ju izlaže nepotrebnim patnjama. Kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi, imovine i prometa upravo je ugrožavanje prometa opasnom radnjom. Za počinjenje navedenih kaznenih djela predviđene su i kazne zatvora do 10 godina i sigurnosne mjere kao što su obvezno psihijatrijsko liječenje i psihosocijalni tretman.

Prijatelji životinja traži izricanje primjerene kazne počinitelju i zaštitu javnosti od moguće vrlo opasne individue kojoj je omogućeno slobodno kretanje dok ga se sumnjiči za više teških kaznenih djela, od kojih je neka i ponovio. Napominjemo da je svrha kažnjavanja ujedno i izricanje društvenog prijekora zbog počinjenog djela što, osim na počinitelja, utječe i na svijest građana o povredi javnog poretka, društvene discipline i drugih društvenih vrijednosti.

Iz udruge prijatelji životinja napominju kako je znanstveno dokazana veza između nasilja nad životinjama i nasilja nanesenog ljudima. (za što je ovaj slučaj savršena ilustracija: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=639)

Veoma je štetno i opasno kada izostane primjerena reakcija predstavnika Zakona u ovakvim slučajevima. Ne samo da se opasnoj individui omogućava nesmetano činjenje daljnjih zločina, već se i javnosti šalje opasna poruka o tome kako se zločin u Hrvatskoj, a posebno zločini protiv životinja, uopće ne sankcioniraju, što može ohrabriti poremećene individe na počinjenje sličnih djela.

ZDanas