fbpx

Princ Charles i Camilla sletjeli u zračnu luku Zagreb

Princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, sletjeli su u zagrebačku zračnu luku. Stigli su u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Boravit će u Zagrebu i Osijeku.

Prvog dana posjeta sastat će se s Kolindom i Tihomirom Oreškovićem, a sudjelovat će i na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea u HNK-u u Zagrebu.

Pripremljen je bogat program koji će pratiti posebne mjere sigurnosti.

Princ Charles posljednji je put Hrvatsku posjetio 1996., a zanima ga kako se zemlja otad razvila.

Ooko 14 sati iz zračne luke princ Charles i Camilla krenut će kod Kolinde, a na Gornji grad popet će se uspinjačom. . Prošetat će do Banskih dvora na susret s premijerom. Putem će biti prilike da pozdrave građane. Razgledat će Crkvu sv. Marka, a potom će ih primiti premijer Tihomir Orešković u Banskim dvorima o čijoj će obnovi nakon raketiranja u Domovinskom ratu moći čuti kratko predavanje.

Lokacije koje će posjetiti već tjednima obilazi britanska tajna služba. U blizini kraljevske obitelji, osim na sigurnost, treba misliti i na bonton. Procedura zahtijeva lagani naklon, ako ste muškarac, onda naklon glave. Prvi put kad im se obratite, to mora biti s “vaša visosti”, a tek nakon toga “gospodine i gospođo”.

Svečana večera kod Kolinde

Princ i Camilla večerat će na svečanom prijemu kod Kolinde, s još 68 uvaženih gostiju – predstavnici šire društvene zajednice, uključivo politike, religije, poslovnog svijeta, umjetnosti i znanosti. Među njima neće biti čelnika oporbe Zorana Milanovića koji se ispričao neodgodivim obvezama, ali će doći glumica Zrinka Cvitešić koja je ostvarila veliki uspjeh na londonskom West Endu.

Nakon večere odlaze u Osijek. Prošetat će Tvrđom, probati lokalne proizvode. Za princa Charlesa bit će to posebno iskustvo, budući da mu je u Osijeku rođen pradjed.

“Pradjed njegove majke, kraljice Elizabete II., rođen je u Osijeku. Za jednog posjeta Beču susreo se s tadašnjim engleskim kraljem Edvardom VIII., a on mu se požalio da ima jednu udavaču – debelu Mary, a nitko je neće”, ispričao je turistički vodč Vlado Pest za RTL.

Kraljevski će par zaviriti i u osječku konkatedralu. Susrest će se s učenicima, poduzetnicima. Ali i uživati u vožnji tramvajem.

Nastavljaju balkansku turneju

Camilla će posjetiti 33 lipicanera u Đakovu.

“Mi ćemo odraditi jednu posebnu točku koju spremamo samo za nju. Nakon te točke ćemo sjašiti i rukovati se s njom”, rekla je Mara Kretonić.

Za to će vrijeme princ Charles posjetiti Kopački rit, nakon čega će se sa suprugom vratiti u Zagreb. U Muzeju za umjetnost i obrt pogledat će izložbu baroknog kiparstva, a potom će princ Charles otvoriti izložbu Inkluzivni dizajn koja se tek postavlja.

Svoju će turneju po Hrvatskoj kraljevski par završiti na svečanom prijemu u prekrasnom dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt, nakon čega nastavljaju za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo.

Izvor: Index.hr/ZDanas