fbpx

PROSVJED RADNIKA SAS-a Umjesto nas, na posao vraćaju Slovence

U proteklih godinu i pol dana imali smo dvanaest prosvjeda i petnaest apela bivšem ministru financija Borisu Lalovcu i Nagodbenom vijeću FINA-e da se ubrza predstečajni postupak SAS Vektora. Bivši radnici su dobili 1,1 milijun kuna za zaostale plaće, otpremnine i putne troškove, a sutra bi im trebalo biti isplaćeno još 100.000 kuna, izjavio je Vedran Uranija iz SSSH na prosvjednom skupu bivših radnika SAS Vektora.

Radnici su time zadovoljni, ali sada inzistiraju na poštivanju potpisanog sporazuma s većinskim vlasnikom Robertom Škifićem po kojemu bi njih 25 trebalo postupno biti vraćeno na posao.

– SAS Vektor sada radi tri broda, ali s vanjskim suradnicima, s petoricom radnika koji nisu bivši zaposlenici SAS Vektora nego su iz obrovačkog Elana, a angažirani su i neki radnici iz Slovenije. Zato SSSH traži hitan sastanak s novom upravom kako bismo razjasnili i što je s razlikom za plaće iz 2013. i 2014. godine koje su bile umanjene za 20 posto. Uputit ćemo apel novoj Vladi i Nagodbenom vijeću FINA-e da se intenzivira pronalaženje investitora. Švicarska tvrtka koja je najavljivala dolazak, sada oklijeva, ali interes pokazuju i neki drugi investitori, rekao je Uranija.

– Početkom prosinca smo potpisali sporazum o postupnom vraćanju radnika na posao, po opsegu posla. Umjesto toga, deset-petnaest dana nakon tog sporazuma, na posao su počeli dolaziti novi ljudi. Većinskog vlasnika Roberta Škifića pitamo zašto i zašto se ne pridržava sporazuma, rekao je na prosvjednom skupu Šime Jurjević, sindikalni povjerenik SAS Vektora.

DIREKTOR BRANKO PEĆINIĆ: Radimo samo jedan brod i zato smo uzeli kooperante
-Sada imamo četiri zaposlenika, zajedno sa mnom! Dogovor je bio da ćemo bivše radnike vraćati na posao sukladno broju narudžbi i obimu posla, a mi sada radimo jedan jedini brod i zbog toga smo angažirali kooperante. Čak i među tim kooperantima ima bivših radnika SAS Vektora koji su u međuvremenu krenuli u svoje poslove. U pregovorima smo i imamo naznaka da bismo mogli potpisati još dva ili tri ugovora i u tom slučaju će sigurno porasti broj vraćenih bivših radnika jer nam se drugačije ne isplati, izjavio nam je direktor SAS Vektora Branko Pećinić.

SD/ZDanas