round image on layout top

Riješen misterij Bermudskog trokuta? Otkriveni ogromni krateri na dnu mora

14. ožujka 2016. by urednik divider image
bermudski_ytb

Znanstvenici su otkrili kratere široke i do 900 metara te duboke do 50 metara, za koje se vjeruje kako su nastali zbog nakupljanja metana uz norvešku obalu bogatu prirodnim plinom, prenosi Daily Mail. Otkriće divovskih podvodnih kratera na dnu Barentsovog mora možda je konačno održivo objašnjenje za nestanak brodova u Bermudskom trokutu.

Znanstvenici su objasnili kako metan procuruje iz depozita prirodnog plina dublje ispod površine te tako stvara šupljine koje potom eksplodiraju.

“Više divovskih kratera postoji na morskom dnu u području u zapadnog i središnjeg Barentsovog mora i vjerojatno izaziva ogromne eksplozije plina.

Područje kratera vjerojatno je najveće žarište otpuštanja metana u plitkom moru na Arktiku”, naglasili su istraživači iz Arktičkog Sveučiliša u Norveškoj.

“Postoji inačica da je Bermudski trokut je posljedica reakcije plinskih hidrata”

Eksplozije koje “otvaraju” kratere mogu predstavljati rizik za plovila na Barentsovom moru, kažu znanstvenici. Također, isti princip bi mogao objasniti gubitak brodova i aviona u kontroverznom Bermudskom trokutu, prema stručnjacima. Područje se proteže od Puerta Rica, Floride i otočja Bermuda.

“Postoji inačica da je Bermudski trokut posljedica reakcije plinskih hidrata”, rekao je prošle godine ruski znanstvenik Igor Jeljcov, zamjenik voditelja instituta Trofimuk.

“Oni se počnu razgrađivati te se metan otpušta kao plin. Reakcija je nalik lavini, poput nuklearne reakcije i proizvodnje ogromne količine plina. Zato se ocean zagrijava i brodovi tonu u vodama pomiješanom s velikim udjelom plina”, rekao je Jeljcov.

Voda s toliko plina trenutno gubi na gustoći pa uzgon više ne može držati brodove na površni.

Izvor: Index.hr/ZDanasTradicionalno...

1388764263

JOYFUL GOSPEL SINGERS – New Orleans – USA Predbožićno razdoblje u...

read more

UNICEF-ov Muzej...

97f9f643892aea86de9c132e06585db0

Interaktivni projekt donosi nove poglede na svijet u kojem živimo Zadar, 2....

read more

U Kazalištu lutaka...

predstava_snjezna_kraljica

Već tradicionalno ovu nedjelju 11.12.2016.g. u Kazalištu lutaka Zadar za Vas...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2016 Barrus d.o.o. Zadar