fbpx

Riješen misterij Bermudskog trokuta? Otkriveni ogromni krateri na dnu mora

Znanstvenici su otkrili kratere široke i do 900 metara te duboke do 50 metara, za koje se vjeruje kako su nastali zbog nakupljanja metana uz norvešku obalu bogatu prirodnim plinom, prenosi Daily Mail. Otkriće divovskih podvodnih kratera na dnu Barentsovog mora možda je konačno održivo objašnjenje za nestanak brodova u Bermudskom trokutu.

Znanstvenici su objasnili kako metan procuruje iz depozita prirodnog plina dublje ispod površine te tako stvara šupljine koje potom eksplodiraju.

“Više divovskih kratera postoji na morskom dnu u području u zapadnog i središnjeg Barentsovog mora i vjerojatno izaziva ogromne eksplozije plina.

Područje kratera vjerojatno je najveće žarište otpuštanja metana u plitkom moru na Arktiku”, naglasili su istraživači iz Arktičkog Sveučiliša u Norveškoj.

“Postoji inačica da je Bermudski trokut je posljedica reakcije plinskih hidrata”

Eksplozije koje “otvaraju” kratere mogu predstavljati rizik za plovila na Barentsovom moru, kažu znanstvenici. Također, isti princip bi mogao objasniti gubitak brodova i aviona u kontroverznom Bermudskom trokutu, prema stručnjacima. Područje se proteže od Puerta Rica, Floride i otočja Bermuda.

“Postoji inačica da je Bermudski trokut posljedica reakcije plinskih hidrata”, rekao je prošle godine ruski znanstvenik Igor Jeljcov, zamjenik voditelja instituta Trofimuk.

“Oni se počnu razgrađivati te se metan otpušta kao plin. Reakcija je nalik lavini, poput nuklearne reakcije i proizvodnje ogromne količine plina. Zato se ocean zagrijava i brodovi tonu u vodama pomiješanom s velikim udjelom plina”, rekao je Jeljcov.

Voda s toliko plina trenutno gubi na gustoći pa uzgon više ne može držati brodove na površni.

Izvor: Index.hr/ZDanas