round image on layout top

ŠIME ERLIĆ O SLUČAJU KNEŽEVA PALAČA ” Hoće li Pupić Bakrać odstupiti s vijećničke dužnosti ako DORH utvrdi kako je sve uredno?

7. ožujka 2016. by urednik divider image

Putem priopćenjem za medije oglasio se  pročelnik za EU fondove Šime Erlić koji je vodi cijeli posao oko EU projekta Kneževe palače.

Dostavljam priopćenje na temelju iznijetih tvrdnji za namještanje natječaja kod javne nabave za izbor izvođača radova na Kneževoj palači te prijave DORH-u:

Poštovani vijećniče gosp. Marko Pupić-Bakrač,

Iskreno, ne vidim previše smisla u ovome priopćenju, jer znam (vas i osobno) da ono na vas ne može utjecati, ali se ipak moram obratiti zbog cijelog niza iznesenih neistina, laži i kleveta koje ste vi, ali i pojedini drugi oporbeni vijećnici izgovorili u javnom priopćenju i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra. Nikako ne vidim da se to može okarakterizirati kao vijećnička neupućenost, kritika vladajućima i gradskoj upravi na što kao vijećnik imate apsolutno pravo, nego jedino kao zlonamjernost, i štoviše, nevjerojatna želja za rušenjem. Uostalom, u tome ste stručnjak prvoga reda.

Najprije da se osvrnem na vaše priopćenje iz kojeg uopće nije jasno za što optužujete gradsku upravu i o kakvoj korupciji je riječ? Da li ste pronašli neke elemente kaznenog djela ili povrede zakona? Jeste li možda imali informacije s kojima javnost ne raspolaže pa ste na temelju njih reagirali? Ili ste samo pročitali vijećničke materijale i iz njih zaključili kako se radi o korupciji? Jer ako je tako, onda ste, bez uvrede, prilično neozbiljna osoba.

Više puta smo vas informirali da se prema Zakonu o javnoj nabavi i kriteriju najniže cijene koji je bio primijenjen kod obje nabave za radove na Kneževoj palači, izvođač bira, ako zadovolji uvjete iz natječaja, tj. dokaže financijsku i poslovnu sposobnost koja se dokazuje odgovarajućim dokumentima, te nakon toga, između valjanih ponuda bira se ona ponuda koja je cjenovno najjeftinija. I to je jednostavno tako. Jednako u Zadru, kao i u ostatku Hrvatske.

To je način na koji se troši javni novac. Tako je bilo i ovdje, u obje nabave. U prvoj nabavi uredne dokumente i najjeftiniju ponudu imala je tvrtka Ploter d.o.o., a u drugom odabiru, jedina valjana ponuda (ostale su ponude imale propust u dokumentaciji) bila je ponuda zajednice ponuditelja Krekić avangard, Inero i VG5. I to je sve jasno obrazloženo u zapisniku javne nabave, dostupnom na web stranicama Grada i elektroničkom oglasniku javne nabave.

Ali vama to izgleda kriminalno. Vama je to sumnjivo. Ne samo da vam je sumnjivo nego se usudite izići pred javnost i sa najtežim mogućim optužbama za korupciju i kriminal prozvati sve one koji su postupali po ovom predmetu. Bez ijednog dokaza i bez ijednog argumenta.

Da ponovim još jednom, za razliku od uobičajenih javnih nabava, kada je riječ o EU sredstvima, svaku javnu nabavu 2 puta kontrolira SAFU – Središnja agencija za financiranje i ugovaranje, kao nacionalno tijelo direktno akreditirano od strane Europske komisije koje vrši nadzor nad trošenjem EU sredstava. Tako se Javna nabava detaljno i do najsitnijeg detalja provjerava prije same objave nabave, te nakon što se odabere izvođač. Tek nakon njihovog odobrenja, Grad može ići dalje sa procedurom odabira i ugovaranja radova.

Međutim, vi to znate. Znate, jer smo vam više puta to rekli. Ne samo da znate, nego smo vas i zamolili za razumijevanje i konsenzus oko ovog pitanja zbog iznimno kratkog roka i velikog izazova koji je pred nama.

Ali vi ne želite pomoći da se Kneževa izgradi. Vi ne želite da se napravi bilo što vrijedno spomena u ovome gradu. Jer vaša politička platforma onda nebi imala smisla.

Nije ovo prvi put da rušite sve pred sobom. Jednako ovako ste svojedobno zaprijetili svim djelatnicima porezne uprave i to pismenim dopisom da ne potpišu porezni reprogram KK Zadra, iako je drugostupanjsko tijelo Minstarstva financija naknadno donijelo rješenje u korist KK Zadar i dalo za pravo poreznicima da potpišu reprogram. Ne samo to, nego ste i kod najozbiljnijih namjera turskih investitora da uđu u vlasničku strukturu KK Zadra i tako konsolidiraju klub, raznim pogrdnim imenima nazivali ih «turskim okupatorima» i «osvajačima», te plašili javnost raznim nebulozama, nakon čega je prvi čovjek Dogus grupe najavio odustajanje od KK Zadar. Citiram tekst iz Zadarskog lista: «…Mi također pratimo što se piše u medijima i shvatili smo da nije bilo vrijeme za ovaj potez i da za njega nemamo podršku.»

Ne mogu ne spomenuti možda i najbolji primjer vaše rušilačke naravi i «borbe za pravdu» kada ste rušili sustav u kojem ste radili svojedobno, još kao potpuni anonimac, a kad vas je osmorica vaših najbližih kolega i suradnika veterinara tužilo za klevetu pri Općinskom sudu u Zadru.

Koliko ste samo morali prijeći granicu da vas vaši najbliži suradnici odluče tužiti Sudu?
I to je za vas vaša borba za grad, vaša borba za Klub i svetinje koje ovaj grad ima.
Jednako tako, na posljednjem vijeću okomili ste se na izbor izvođača za Kneževu, te iako znate da je ostalo tek nešto više od 6 mjeseci do kraja projekta, vi pozivate DORH da istraži korupciju u ovome postupku, i tako potencijalno želite oduzeti još dragocjenog vremena potrebnog za završetak ovog projekta.

Umjesto vijećničke pomoći i podrške u borbi za svaki dan kako bi se stigli uistinu nikad kraći rokovi, i uz sve nedaće koje su nam se našle na putu, vi nas (zlo)namjerno usporavate i rušite sve što je do sad napravljeno kako bi Kneževa zaživjela.

I dobro, ako tako mora biti neka bude. I DORH ćemo preživjeti kao i sve izazove do sada, ali što onda? Što ako DORH utvrdi kako je sve uredno? Minimum političke odgovornosti tražio bi da odstupite s vijećničke dužnosti i javno se ispričate zbog štete koju namjerno činite… Ako zbog nikog, onda barem zbog onih djelatnika i stručnih službi koji danonoćno rade da se Kneževa ipak završi na vrijeme.

S poštovanjem,
Šime ErlićMARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr