fbpx

Škola Vice Vlatkovića dobila svoje električno vozilo vrijedno 175 tisuća kuna

Jedina strukovna škola u našoj zemlji koja ima svoje električno vozilo za potrebe izvođenja nastave te obrazovanje nastavnika je zadarska škola Vice Vlatkovića.

Na primopredaji Volkswagen up vozila u koji su Zadarska županija i ova škola uložili 175 tisuća kuna ravnatelj škole Tihomir Tomčić istaknuo je kako je već danas u školu stiglo 40 nastavnika iz čitave Hrvatske koji će do srijede polaziti tečaj osposobljavanja rada na električnim i hibridnim vozilima…

Jedino ovo vozilo može omogućiti onu pravu funkcionalnu edukaciju, ali ovdje nisu važni samo učenici i nastavnici , vozilo je važno i u sustavu cjeloživotnog obrazovanja poduzetnika, onih koji su završili ovu školu u proteklih 20-ak godina a nisu još došli u dodir s električnim i hobridnim vozilima, ovo je upravo prilika da steknu ta znanja.

Ovo je završetak našeg EU projekta kroz koji smo povukli 2 milijuna 300 tisuća kuna za edukaciju i nabavku dijela opreme za električna i hibridna vozila, dodaje Tomčić. O činjenici da je ulaganje u obuku automehatroničara pravi potez svjedoče i upiti koji u školu Vice Vlatkovića dolaze ovih dana iz hotelskih kuća , jer se strani gosti koji su čuli za našu punionicu električnih i hibridnih vozila, raspituju gdje i kada mogu doći napuniti svoje vozilo, kazao nam je Tomčić.

Partner u projektu E-mobil je i Industrijsko-obrtnička škola iz Slavonskog broda. U Zadru je danas bio i profesor praktične nastave Franjo Jelačić koji navodi kako novo vozilo ima ogromnu važnost za modernizaciju kurikuluma za automehatroničare, a upozorava i na činjenicu kako na električnim vozilima ne može raditi bilo tko:

To može biti jako opasno, mi smo u Njemačkoj prošli edukaciju gdje su nas osposobili da ovakvo vozilo možemo odspojiti s napona. Pri nezgodi ili sudaru ovakvih vozila postoji opasnost da dođete pod napon, to je opasno za hitne službe koje prve pristupaju mjestu nesreće kao što su hitna, vatrogasci i slično. Mi smo jedini – nas 12 nastavnika koji smo prošli edukaciju, jedini sposobni za rad na takvim vozilima i njihovo isključivanje iz mreže. Mi naše đake sada možemo učiti na stvarnom vozilu, da kad danas- sutra dođe u radionu bude spreman za rad na takvom vozilu.

Svi naši automehatroničari, imamo ih od 1.do 3. razreda, po 25 u svakom razredu, svi će imati koristi od ovog projekta – dodaje profesor Jelačić.

Zadarska županija osigurala je 100 tisuća kuna za nabavku električnog vozila. Županijski pročelnik Ivan Šimunić ističe kako se time pomaže podizanje kvalitete znanja.

Ovoj školi nije teško pomagati jer ima inicijativu i nije slučajno jedna od boljih u našoj županiji, siguran sam i u RH, ne treba nabrajati projekte po kojima su među prvima u našoj zemlji, ovo je još jedan takav u nizu, kazao je Šimunić.

HRT/ZDanas