fbpx

Talijani u Hrvatskoj: Lakše je bilo progovoriti hrvatski nego se nositi s vašim poslovnim okruženjem

U Muću, u Dalmatinskoj zagori nedaleko od Splita, otvorena je tvornica konzervirane ribe. Ulagač je sicilijanska obitelj koja se u Italiji već 100 godina bavi ovim poslom i zapošljava 1.000 radnika. U Muću planiraju zaposliti 130 ljudi. Investicija je vrijedna 31 milijun kuna, a dnevno će proizvoditi 50 tona ribe.

Mladi Sicilijanac, Cristian Serio kaže da su mu rekli da je lud kada je planirao izgraditi tvornicu ribe u Hrvatskoj i to baš usred krša u Zagori, u gospodarskoj zoni u Muću. “Živim u Splitu i radim ono što volim. ‘Ko to može platit’?”, kaže 25-godišnji direktor i vlasnik tvornice za Novu TV.

U 5 godina, do otvaranja, naučio je solidno i hrvatski. On i otac su danas zadovoljni, no nije bilo lako. “Lakše je bilo progovoriti hrvatski nego se nositi sa ovdašnjim poslovnim okruženjem”, požalio se mladi Sicilijanac.

Obitelj Serio zaključila je kako je baš naša riba najbolja, a ribom se bave već 100 godina. Kažu, najbolji u Italiji, drugi u svijetu. Dobar dio ove ribe otići će u izvoz, u Italiju i Rusiju.

Talijani najavljuju zaposliti 130 ljudi, za sada ih radi 30. Radnice ih hvale, čak su i zaplesale s ocem, a Mućanima je simpatično što mladi govori hrvatski. Uvriježeno povezivanje sicilijanskog biznisa i mafije ih ne plaši. “Njihova mafija je za naše – mala beba”, kažu.

Izvor: Index.hr/ZDanas