fbpx

Tommy objavio oglas preko cijele stranice: Porezna ih tereti za 18 milijuna kuna duga

Hrvatska birokracija uništila je bezbroj tvrtki i radnih mjesta. Loši zakoni i njihovo proizvoljno tumačenje stvaraju pravnu nesigurnost, a budućnost ljudi i njihove imovine ovisi o potezu pera službenika u državnoj administraciji.

Primjera uništavanja tvrtki ima bezbroj, a posljednji u nizu je trgovački lanac “Tommy” koji se našao na udaru Porezne uprave zbog navodnog duga od 18 milijuna kuna.

Zbog nemogućnosti uspostave normalne komunikacije sa službenicima Porezne, bili su prisiljeni dati oglas u dnevnom tisku u kojem se obraćaju Vladi RH, ministru financija i ravnatelju Porezne, kako bi skrenuli pažnju na svoj problem.

U oglasu traže hitno reakciju institucija jer su, kako navode, postali meta i predmet iživljavanja i omalovažavanja od strane Porezne uprave. Traže zaštitu za tvrtku i svojih četiri tisuće zaposlenih, te poručuju da žele pošteno i odgovorno poslovanje, ali i da se prekine praksa neosnovanog prikupljanja poreznih prihoda.

Navodni porezni dug odnosi se na razdoblje 2008.-2010. Od ukupnog iznosa od 18,3 milijuna kn, sama porezna obveza iznosi oko 10,5 milijuna kuna, a na zateznu kamatu otpada 7,8 milijuna

Milijunski dug jer poreznik misli da nisu imali koristi od transakcije

“Najveći dio se odnosi na osporavanje poslovne transakcije između dva nepovezana poduzetnika (štoviše i konkurenta na tržištu) i nepriznavanje prava na korištenje pretporeza za uredno plaćeni PDV, jer po tvrdnji poreznog tijela, poduzetnik – Tommy navodno ‘nije predočio dokumentaciju kojom bi dokazao vrijednost i ekonomske koristi transakcije…te ne postoje relevantni dokazi o procijenjenoj tržišnoj vrijednost’. Pretpostavljamo da nas porezno tijelo drži za nesposobne ili blesave jer kupujemo i plaćamo stvari koje nam ničemu ne koriste”, kažu za Index iz uprave Tommyja.

Iz Tommyja napominju da su u razdoblju od 2010. do 2014. ostvarili dobit u ukupnom iznosu od 160 milijuna kuna i naravno platili porez, dok istovremeno najveći strani trgovački lanci prikazuju gubitke, te navode da je pet najvećih stranih trgovačkih lanaca u pet godina prikazalo ukupni gubitak od preko dvije milijarde kuna, što smatraju čudnim.

Porezna predmete rješava godinama, ali uredno obračunava zatezne kamate

U Tommyju upozoravaju i na sporost rada poreznika, koji godinama rješavaju slučajeve. Iako predmete zavlače godinama, uredno naplaćuju zatezne kamate za svoj nerad.

“Porezno tijelo je uredno i u roku predanu žalbu na porezno rješenje rješavalo više od cijele tri godine (Žalba zaprimljena u Poreznoj upravi 01.02.2013.; Rješenje na žalbu napisano 08.02.2016 i dostavljeno 19.02.2016.), iako je po Općem poreznom zakonu rok za rješavanje žalbe 60 dana! Također, u postupku je isto porezno tijelo najprije (2012.) utvrdilo da prvostupanjsko porezno rješenje nije izvršno, da bi u 2016. izdalo obrazloženje po kojem je isto postalo izvršno (naplativo) još u 2012. godini. Nadalje, porezno tijelo je samovoljom službenika zadužilo poreznog obveznika i prije donošenja samog rješenja o žalbi (29.01.2016.) iako već po isteku roka u kojem je nastupila zastara prava na naplatu, a samo rješenje je tek naknadno napisano. Jasno, zatezne kamate za razdoblje ležanja predmeta na nečijem stolu su uredno obračunate”, kažu iz Tommyja.

Umjesto da radimo bavimo se dokazivanjem nevinosti: To šteti cijelom društvu

Da u Poreznoj vlada totalni kaos pokazuje i nadzor koji su poreznici provodili u Tommyju za 2012. godinu. Prvo su im, kako kažu, utvrdili poreznu obvezu od 34 milijuna kuna, a nakon provjere predmeta u središnjem uredu u Zagrebu, obveza im je smanjena na 2,9 milijuna kuna.

“Problem je što veliki dio svog vremena, energije i novca trošimo u nastojanju da dokažemo svoju nevinost i ispravno postupanje, umjesto da se bavimo konkretnim poslom. Poznato nam je da i mnogi drugi porezni obveznici imaju sličnih problema, a to sigurno ne doprinosi nastojanju da se pokrene i oživi gospodarstvo. U svakom slučaju, sigurni smo da ovakvo ponašanje i postupci čine znatno veću štetu, kako poreznim obveznicima, tako i društvu u cjelini”, zaključuju iz Tommyja.

Index.hr/ZDanas