round image on layout top

U noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena

26. ožujka 2016. by urednik divider image

U noći sa subote 26. ožujka, na nedjelju 27. ožujka, počinje ljetno računanje vremena. Noćas u 2 sata kazaljke treba pomaknuti unaprijed na 3 sata.

Hrvatska i ostatak Europe, noća se vraća na ljetno računanje vremena. S prelaskom na ‘ljetno vrijeme’, mijenjaju se i razdoblja važenja dnevnih tarifa za električnu energiju, a prestaje i obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju, što ipak ne vrijedi za motocikle i mopede, na kojima za vrijeme vožnje svjetla moraju i danju biti upaljena tijekom cijele godine.

Večeras gotovo cijela sjeverna hemisfera pomiče kazaljke, ali sve je više onih koji su protiv toga.

Povijest ove prakse seže u Prvi svjetski rat, a kao ključni argument za promjenu uvijek se spominjala ušteda energije. No, neke su države u međuvremenu od nje odustale.

Nikada nije sa sigurnošću dokazano da promjena vremena zbilja štedi energiju, a zabilježeni su poremećaji bioritma kod životinja i ljudi. Promjena najgore pada onima koji vole dulje spavati.

Pomicanje satova prvi se put ozbiljnije počelo razmatrati krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Prijedlog je još 1895. godine iznio novozelandski entomolog George V. Hudson.

Ljetno su računanje vremena prvi, 1916. godine, uveli Njemačka i njezini saveznici u Prvom svjetskom ratu, kako bi uštedjeli na ugljenu, tadašnjem glavnom energentu. Sljedeće godine iz istog se razloga pridružila i Britanija sa svojim saveznicima, dok su Rusija i Sjedinjene Države pričekale još koju godinu. Po završetku rata, uz izuzetak Britanije i još nekolicine država, većina je svijeta ukinula pomicanje satova sve do razdoblja Drugog svjetskog rata.
Uslijed velike energetske krize 70-ih godina svijet se počeo vraćati staroj praksi. Bivša Jugoslavija ljetno je vrijeme prvi put uvela 1983. godine.
Danas je praksa još uvijek aktualna u gotovo cijeloj Europi, Sjevernoj Americi te sporadično na dijelovima drugih kontinenata.MARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr