round image on layout top

U noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena

26. ožujka 2016. by urednik divider image

U noći sa subote 26. ožujka, na nedjelju 27. ožujka, počinje ljetno računanje vremena. Noćas u 2 sata kazaljke treba pomaknuti unaprijed na 3 sata.

Hrvatska i ostatak Europe, noća se vraća na ljetno računanje vremena. S prelaskom na ‘ljetno vrijeme’, mijenjaju se i razdoblja važenja dnevnih tarifa za električnu energiju, a prestaje i obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju, što ipak ne vrijedi za motocikle i mopede, na kojima za vrijeme vožnje svjetla moraju i danju biti upaljena tijekom cijele godine.

Večeras gotovo cijela sjeverna hemisfera pomiče kazaljke, ali sve je više onih koji su protiv toga.

Povijest ove prakse seže u Prvi svjetski rat, a kao ključni argument za promjenu uvijek se spominjala ušteda energije. No, neke su države u međuvremenu od nje odustale.

Nikada nije sa sigurnošću dokazano da promjena vremena zbilja štedi energiju, a zabilježeni su poremećaji bioritma kod životinja i ljudi. Promjena najgore pada onima koji vole dulje spavati.

Pomicanje satova prvi se put ozbiljnije počelo razmatrati krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Prijedlog je još 1895. godine iznio novozelandski entomolog George V. Hudson.

Ljetno su računanje vremena prvi, 1916. godine, uveli Njemačka i njezini saveznici u Prvom svjetskom ratu, kako bi uštedjeli na ugljenu, tadašnjem glavnom energentu. Sljedeće godine iz istog se razloga pridružila i Britanija sa svojim saveznicima, dok su Rusija i Sjedinjene Države pričekale još koju godinu. Po završetku rata, uz izuzetak Britanije i još nekolicine država, većina je svijeta ukinula pomicanje satova sve do razdoblja Drugog svjetskog rata.
Uslijed velike energetske krize 70-ih godina svijet se počeo vraćati staroj praksi. Bivša Jugoslavija ljetno je vrijeme prvi put uvela 1983. godine.
Danas je praksa još uvijek aktualna u gotovo cijeloj Europi, Sjevernoj Americi te sporadično na dijelovima drugih kontinenata.MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom najnovijih događaja oko luke Gaženica, reagirao je županijski...

read more

OPOZICIJA ZBOG GAŽENICE...

Odluka o dodjeli 20-godišnje koncesije za luku Gaženica turskom Global Ports...

read more

RAVNATELJ LUČKE UPRAVE...

Povodomo dodjeljivanja koncesije nad lukom Gaženica, oglasila se i Lučka...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr