fbpx

USKOK podignuo optužnicu protiv bivšeg državnog tužitelja Petra Šale

Nakon osmogodišnje istrage USKOK je pred zagrebačkim Županijskim sudom jučer podignuo optužnicu protiv bivšeg državnog pravobranitelja Petra Šale, kojemu na teret stavljaju da je 2004. neretvanskom tajkunu Stipi Gabriću Jambi neosnovano priznao dug od 17,4 milijuna kuna – javlja Jutarnji list.

Istragom koja je na zagrebačkom Županijskom sudu bila otvorena još 2008. bili su obuhvaćeni i sam Jambo te njegov brat Božo Gabrić koji se teretio za poticanje Šale na zloupotrebu, no Uskok je tijekom istrage odustao od kaznenog progona protiv njih dvojice te je progon, koji je jučer finaliziran podizanjem optužnice, nastavljan samo protiv Šale.

Šali se na teret stavlja da je sporno Jambino potraživanje priznao u sporu koji je Jambo vodio s državom, a u kojemu je Šale zastupao državu, te je dug priznao svojim podneskom, a da se nije prije toga konzultirao s državom, što je bio dužan učiniti.

Riječ je o navodnom dugovanju s kraja 90-tih godina i potraživanjima koje je Jambo imao prema MORH-u zbog nabavke raznih prehrambenih proizvoda za HV i HVO. Država je pak osporavala ta potraživanja jer Jambova tvrtka nije navela cijenu ovih proizvoda što je suprotno zakonu o obveznim odnosima.

Šale se ne smatra krivim za ove optužbe. Istraga je trajala tako dugo jer se vodila prema dva različita Zakona o kaznenom postupku. Kada je 2008. godine pokrenuta, bila je pokrenuta prema tzv. starom ZKP-u, a od ljeta 2014. po novom ZKP-u.

Slobodna Dalmacija/ZDanas