fbpx

Vozač taksija koji je čuo razgovor terorista, obavijestio policiju i spasio mnoge živote je musliman

Vozač briselskog taksija koji je odvezao napadače do aerodroma jedan je od heroja koji je vjerojatno spasio nove napade ili barem ubrzao policijsku istragu, piše Independent.

On je, naime, ukrcao bombaše koji su u taksiju normalno razgovarali. Jedan od njih bijesno je pričao o američkoj agresiji na Islam.

Iako se do sada o vozaču taksija nije znalo ništa, otkriveno je da je riječ o muslimanu marokanskih korijena. Teroristi su iza sebe ostavili još dvije eksplozivne naprave koje su njihovi pomagači trebali aktivirati, a upravo je uz pomoć vozačevih dojava policija otkrila gdje se nalaze i time vjerojatno spasila novo krvoproliće.

Taksista su tri terorista pozvala da ih pokupi ispred zgrade u četvrti Schaerbeek u sjevernom Bruxellesu te su zatražili da ih odvede u zračnu luku. Spustili su se s pet putnih torbi, a vozaču su zabranili da ih dira pri ukrcaju. Štoviše, u crnu Škodu mogla su stati samo tri kofera pa su se muškarci nakon kraće rasprave odlučili da dva vrate u stan na petom katu.

Nakon što je iskrcao trojicu muškaraca na aerodromu pokupio je novog putnika. Uskoro je na vijestima video snimku napada kao i osumnjičene pa je o svemu obavijestio policiju.

Zbog sigurnosti svoje obitelji, supruge i malog djeteta, vozač je odlučio ostati anoniman.

Policiji rekao gdje se nalazi stan

Policija je zahvaljujući vozaču lako pronašla stan, a unutra su našli ISIS-ovu zastavu, detonatore te 15 kilograma eksploziva sličnog onom kakav se koristio u pariškom napadu.

Pronađen je i laptop koji je istražiteljima poslužio kao ključni dokaz da odgonetnu ponašanje i psihu počinitelja.

“Ne znam što da radim, u žurbi sam, svugdje se pregledava. Ništa nije sigurno. Mogao bih zaršiti u zatvoru, u ćeliji do njegove”, pronađena je poruka Brahima el-Bagraouia.

Pretpostavlja se da muškarac kojeg spominje poruka jest Salah Abdeslam koji je uhvaćen nekoliko dana prije napada.

Kad je policija došla, susjedi su evakuirani jer je trebalo onesposobiti eksplozivne naprave.

“Policija nam je rekla da će se zgrada srušiti ukoliko bombe eksplodiraju. Dobra je stvar što je vozač taksija tako brzo obavijestio policiju o mjestu, moglo je doći do katastrofe”, rekao je jedan od susjeda.

“Moj prijatelj dao je ključne informacije istražiteljima i time spasio mnoge živote. Neki ljudi, poput Donalda Trumpa u SAD-u, kažu da muslimani ne daju informacije o teroristima. To nije istina”, rekao je jedan prijatelj vozača.

“Mi želimo zaštititi zajednicu baš kao svi drugi. Ne želimo da naše obitelji poginu u napadima, kao niti ičije obitelji. Znamo da se moramo suočiti s ovim zločestim ljudima zajedno”, dodao je prijatelj vozača taksija koji je, što se može zaključiti iz njegovih izjava, također musliman.

Index.hr/ZDanas