fbpx

Zadranka Nikolina Sesar prva je žena neurokirurg u Hrvatskoj

Do sada je radila u više europskih zemalja, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. U Caenu se zadržala najduže, na obuci kod najpoznatije svjetske neurokirurginje Evely Emery, ali se na koncu ipak vratila u Zagreb

Zadranka Nikolina Sesar, liječnica u KBC-u “Sestre milosrdnice”, sa 33 godine postala je prva žena neurokirurg u Hrvatskoj. Rođena Zadranka medicinu je diplomirala u Zagrebu, a do sada je radila u više europskih zemalja, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. U Caenu se i zadržala najduže, na obuci kod najpoznatije svjetske neurokirurginje Evely Emery, ali se na koncu ipak vratila u Zagreb. Zbog njene mladosti bilo joj je, rekla je medijima, teško uskladiti obveze s privatnim životom, odnosno odsustvo bilo kakvog privatnog života.

– To je jedna kapitalistička mašinerija u kojoj nema stajanja, nema spavanja, radi se minimalno 12 sati dnevno. Privatni život apsolutno ne postoji, ni za mlade, pa čak ni za starije ljude koji već imaju djecu, rekla je Nikolina Sesar u jednom intervjuu AlJazeeri.

U Hrvatsku se vratila zbog želje da dalje napreduje u karijeri, iako priznaje da je teško razvijati se u uvjetima koji vladaju u bolnicama.

– Kad mi nemamo s čime raditi, i kad moramo 15. u mjesecu prestati izvoditi određene vrste operacija jer nemamo materijala, onda je to jako frustrirajuće, kaže Nikolina Sesar, djevojačkog prezimena Dumančić.

U KBC-u Sestara milosrdnica ostaje i zbog suradnje s Krešimirom Rotimom te ostatkom tima, koji je na svjetskoj razini.

Dr. Sesar svestrana je osoba, i osim što je već s 33 godine postala neurokirurginja, položila je ispit za liječnika ronilačkog saveza, izlaže umjetničke fotografije i tečno govori četiri europska jezika.

Zadarski list/ZDanas