fbpx

Biciklijada od Branimira do Branimira privukla 1100 sudionika

Višestruki državni biciklistički prvak Šime Bajlo Šoin rekao je kako je ovo velika stvar za Zadar i za popularizaciju biciklizma. Zadar je i prije nego što je postao grad košarke, bio grad bicikala. No potrebno je učiniti malo više za bicikliste

Rekordan broj sudionika, njih oko 1.100 svih uzrasta i svih životnih dobi okupio se jučer na tradicionalnoj biciklijadi Od Branimira do Branimira, od Zadra do Nina. Osim sudionika iz ta dva grada, došli su i biciklisti iz drugih dijelova Zadarske županije, kao i iz ostalih hrvatskih gradova i mjesta te iz BiH i Slovenije. Samo preko on – line prijave prije početka okupljanja prijavilo se 437 biciklista.

Među sudionicima ni ovog puta nije izostao proslavljeni zadarski biciklist Šime Bajlo Šoin(77), koji je ponovno bio najstariji sudionik. Među najmlađim budućim biciklističkim snagama bili su 4-godišnji Leo Raspović i godinu dana starija Bela Miočić. Za prvo sudjelovanje na biciklijadi potegnule su i dvije obitelji iz Bihaća Adelina i Alen Pašalić s djecom Emir (2,5) i Zara (4,5) te Sanja i Dino Zahirović s djecom Lanom i Advanom.

Počeli smo sa 100 biciklista

Glasnogovornica Zadarske županija Vlatka Vučić Marasović podsjetila je kako je prije osam godina, kad su krenuli s ovom manifestacijom, bilo tek stotinjak biciklista.

– Već prošle godine smo imali oko 900 sudionika. Biciklijada od Branimira do Branimira postala je prepoznatljiva i izvan Zadra pa smo i ove godine zabilježili puno upita. Nažalost, Grad Zadar je isti dan organizirao manifestaciju proglašenja naj-destinacije i mislim da se to moglo organizirati neki drugi dan, rekla je Vučić Marasović.

Sudionicima je uspješnu zabavu na startu biciklijade poželio župan Stipe Zrlić, kojemu su se u tome pridružile dvije zadarske sportske legende, Milo Emil Perinović (86) i Marino Sturnela (78).

Glasnogovornica Županije je, pak, izrazila zabrinutost kako bi se, s obzirom na rast biciklijade, u budućnosti mogao pojaviti problem s organizacijom.

Uska biciklistička staza

– Razlog je vrlo uska biciklistička staza. Zatvaranje prometnice prema Ninu iziskuje poseban projekt i organizacijske mjere. Ne bez obzira na te „slatke” poteškoće, veliki broj Zadrana pokazao je da je ova manifestacija pun pogodak jer se nastavlja na jednu od najstarijih i najpoznatijih rekreacijski aktivnosti građana Zadra, bicikliranje do Nina što je za svakog rekreativca uvijek bila velika stvar, istaknula je Vučić- Marasović.

No za barba Šimu Bajla, ovo je samo nastavak ljubavi prema sportu koji mu je donio četiri naslova državnoga prvaka i sudjelovanje na Tour de Franceu. U „saketić” koji je 60-tih godina prošlog stoljeća dobio na ovoj najprestižnijoj biciklističkoj utrci, njegova supruga mu je spremila biciklistički menu.

– Ovo je velika stvar za Zadar i popularizaciju biciklizma. Zadar je i prije nego što je postao grad košarke, bio grad bicikala. No potrebno je učiniti malo više za bicikliste. Istina je da i ja ne bih dopustio „jurenje” Poluotokom i prometovanje tamo gdje je to opasno i za vozače i za bicikliste, ali je nama, rekreativcima u mojim godinama, bicikl umjesto štapa, našalila se legenda zadarskog biciklizma.

Na drugoj strani starta, mala Vana i mala Korina, obećale su mami i tati da će izdržati do Nina. No hoće li ih kad porastu, dočekati još duža i uređenija staza. Grad Zadar je tek od križanja iznad Dikla izgradio pravu biciklističku stazu. Postoji li mogućnosti da ta staza počne barem od Žmirića, upitali smo dogradonačelnika Ivicu Vlakića koji je također sudjelovao na biciklijadi.

Staza i od Žmirića?

– Svakako da ima. Međutim, to je pitanje prostornog planiranja. Grad Zadar u ovom trenutku radi na projektu inteligentnog prometa te ćemo vidjeti gdje će staza početi. No kao što znate, uvijek postoji problem otkupa zemljišta. No nama u Gradu je stalo do toga da se centar Zadra biciklističkom stazom spoji do Vira, pa čak i do Paga. Naime, često se družim s biciklističkom populacijom, pa znam koje su njihove želje, ali i koje su želje naših gostiju, rekao je zamjenik zadarskog gradonačelnika.

Gradu Zadru ovo je bila prilika i za promociju sustava javnih gradskih bicikala. Pročelnica za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreja Baraba kazala je kako se uvođenje sustava planira za 21. svibnja kao pilot projekt Next Bike.

– Danas su na raspolaganju bicikli svima onima koji žele voziti, a nemaju svoj bicikl. Za nagradu će dobiti besplatnu registraciju šest mjeseci, koliko će trajati pilot projekt, rekla je gradska pročelnica dodajući da prilikom rekonstrukcije postojećih i gradnje novih prometnica svakako treba predvidjeti i gradnju biciklističkih staza.

Sudeći po broju zaljubljenika, njena izjava imala je itekako svrhe.

Izvor: Zadarski list/ZDanas