fbpx

DVOSTRUKA PRAVILA NA SUDU Reno Sinovčić lagao sudu da putuje u Ameriku, hoće li sud naložiti policijsko privođenje?

Reno Sinovčić nastavlja zavlačiti zadarski Općinski sud i oštećenike izbjegavajući pod lažnim opravdanjima dolaziti na zakazane sudske rasprave.

Nakon što se u ponedjeljak 4. travnja nije pojavio na suđenju za klevetu koju je protiv njega podnijela novinarska Zadarskog lista Suzana Bandić, opravdavajući se preko svog branitelja iz odvjetničkog ureda Korljan i partneri, da te večeri leti za Ameriku, Sinovčić se putovanjem u inozemstvo opravdao i za nedolazak na sud u četvrtak, 7. travnja, kada je u razmaku od 15 minuta imao dvije rasprave na Općinskom sudu.

Kod suca Ivana Markovića u 9 sati bilo mu je zakazano ročište povodom tužbe za klevetu koju je protiv njega podnio novinar Slobodne Dalmacije Ivica Nevešćanin, a u 9.15 kod sutkinje Ane Brkić imao je ročište za klevetu koju je protiv njega podnijela bivša šefica zadarske Porezne uprave Stoja Mučaji.

Sinovčić se nije pojavio ni na jednoj raspravi, a dan ranije je preko svojih odvjetnika sudu poslao kopiju avionske karte na svoje ime. Prema riječima suca Markovića, Sinovčićeva karta za inozemstvo koja vrijedi od 5. do 12. travnja.

Sve to ne bi bilo nimalo čudno da 15 minuta prije početka ročišta prošlog ponedjeljka tužiteljica Suzana Bandić nije vidjela Sinovčića u Foši kod Splitske banke, što ukazuje na činjenicu da je Sinovčić preko svojih branitelja najvjerojatnije obmanuo sud o razlozima spriječenosti u dolasku na raspravu, tobože zbog puta u Ameriku.

Isto se može reći i za razloge njegovog nedolaska na sud u četvrtak 7. travnja. Sinovčić je, naime, u petak, 8. travnja, viđen kod Erste banke u Zadru, i na nekim drugim mjestima u gradu, što znači da nije otputovao u inozemstvo 5. travnja, kao što to sugeriraju njegovi odvjetnici preko navodne avionske karte.

Dosta je razloga zašto se Sinovčić ne dolazi na ročišta i tako se na određeni način izruguje zadarskom pravosuđu i oštećenicima koji su protiv njega pokrenuli kaznene i druge sporove.

Naime, protiv njega osobno i njegove bivše tvrtke VOX u ovom se trenutku na Općinskom sudu u Zadru vodi nekoliko desetaka kaznenih predmeta i parnica za klevete i naknade štete, uglavnom zbog dugogodišnjeg lažnog informiranja zadarske i hrvatske javnosti putem njegovih propalih medija. Većina tih postupaka traje neprirodno dugo upravo zbog ovakvih i sličnih razvlačenja od strane Sinovčića koji ih nastoji dovesti u zastaru.

Osim toga, Sinovčić je i privatno i poslovno u dubokim financijskim problemima i svaka nova presuda njemu na štetu dodatno otežava njegovo funkcioniranje. Dodatno je zanimljivo da niti jedna presuda protiv Sinovčića za kazneno djelo klevete, unatoč nekoliko prvostupanjskih rješenja, još nije postala pravomoćna, pa se Sinovčić i dalje može “hvaliti” kako nikad nije pravomoćno osuđen za neko kazneno djelo.

S druge pak strane, kad se novinari pozivaju na sud, ne tolerira im se odgađanja kao Sinovčiću. Naprotiv, ako se jednom ne pojave na ročištu, bez obzira na razloge spriječenosti, odmah im se prijeti policijskim privođenjem.

Zašto neki zadarski suci imaju dvostruka mjerila kad je u pitanju dolazak optuženika na sudska ročišta i hoće li se jednom neki od njih usuditi naložiti policijsko privođenje Sinovčića zbog lažnih izlika za nedolazak na raspravu, mogli bi doznati već krajem ovoga mjeseca kada su protiv Sinovčića zakazane nove rasprave.

Zadarski.hr/ZDanas