fbpx round image on layout top

NOVOST NA POPULARNOJ APLIKACIJI: Whatsapp uveo potpunu zaštitu poruka, doznajte kako je aktivirati

9. travnja 2016. by urednik divider image

WhatsApp, jedan od najomiljenijih načina komunikacije, od sada će koristiti tzv. end-to-end enkripciju kako bi privatnost korisnika bila potpuno zaštićena.
Usred skandala u kojem se tjednima prepucavaju Apple i FBI, a posljednju rundu dobio je FBI otključavši telefon terorista bez pomoći spomenute tvrtke, WhatsApp je odlučio podići razinu sigurnosti toliko da gotovo nitko ne može ugroziti privatnost korisnika i njihovih poruka i razgovora.
Svi koji žele aktivirati ovu mogućnost moraju samo instalirati najnoviju verziju aplikacije i ona će se automatski aktivirati. Oznaka malog lokota pokraj imena osobe s kojom komunicirate znači da je razgovor s njom siguran i privatan.
End-to-end kodiranje znači da poruke, fotografije i video snimke mogu samo vidjeti dvije osobe koje međusobno komuniciraju bez miješanja treće strane.
WhatsApp je dodavanjem end-to-end enkripcije izazvao tihi bunt u određenim vladajućim krugovima, koji su sigurni da to neće donijeti samo dobro.
Isto misle i neki korisnici, iako su prvih sati od objave ove informacije po forumima i društvenim mrežama pljuštali samo hvalospjevi.

Vlastima se to nimalo ne sviđa
Tim WhatsAppa od 15 ljudi je na novom sustavu kodiranja radio protekle dvije godine zajedno s tvrtkom Open Whisper Systems.
Danas će korisnici WhatsAppa dobiti obavijest su njihovi podaci potpuno zaštićeni.
Ovakva odluka dolazi u vrijeme oštre debate između IT tvrtki i vlasti, posebno onih u SAD, o pitanju zaštite osobnih podataka.
Vlasti tvrde da teroristi koriste ovakav sustav zaštite da bi koordinirali svoje akcije.
WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebooka, koristi oko milijardu osoba u cijelom svijetu.
WhatsApp enkripcija ostat će bez backdoor podrške, koja bi omogućila vladama i FBI-ju, recimo, da na mala vrata, kroz posebno napravljene mehanizme zaobiđu enkripciju i prodru u podatke koje korisnici razmijenjuju, prisluškuju ih ili nadgledaju.

Izvor: net.hr/ZDanasZBOG NAPADA NA NOVINARA...

Bivši nogometaš NK Zadra Jakov Surać danas je zbog premlaćivanja novinara...

read more

Pupić o imenovanju...

Povodom imenovanja Branka Kutije za v.d. ravnatelja ŽUCa oglasio se...

read more

MARJANA BOTIĆ Zašto...

Povodom događaja na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Zadarske...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2019 ZADARdanas.hr