fbpx

POVRATAK U 19. STOLJEĆE Što je car Franjo Josip I. jeo 1875. u Zadru

Zadrani se večeras vraćaju u 19. stoljeće. Naime, u tamošnjem hotelu Niko Udruga turističkih vodiča priređuje svečanu večeru s jelovnikom koji je na današnji dan 1875. godine ponuđen caru Franju Josipu tijekom posjeta Zadru.

Subota, 10. travnja 1875. godine bila je sigurno veliki dan za tadašnji glavni grad Kraljevine Dalmacije. Tog je jutra na svome putu po Dalmaciji točno u 11 sati carskom jahtom „Miramar“ u Zadarski kanal uplovio austrijski car Franjo Josip I. Gromoglasne topovske salve popratile su uplovljavanje carske jahte “Miramar” i ratnih brodova “Kaiser”, “Radetzky”, “Frudsberg” i “Nautilus” te parnih brodova “Gargnano”, “Fantasia” i “Adria”. Tako se, naime, navodi na stranicama zadarske Turističke zajednice.

Car se u Zadru zadržao pet dana, od 10.-15. travnja: od subote, 10.4. do ponedjeljka, 12.4. razgledao je kulturno-povijesne spomenike grada, primao uzvanike i posjetio vojne jedinice smještene u gradu. U utorak, dana 13. travnja, brodom je iz Zadra posjetio Rab i Pag, a u srijedu, 14. travnja, kolima je krenuo u posjet Benkovcu, Obrovcu i još nekim usputnim mjestima kao što su Karin i Smilčić. Zadar je napustio u četvrtak, dana 15. travnja kada je nastavio putovanje prema Šibeniku.

Sačuvan je i jelovnik svečane večere održane 10. travnja 1875. u Namjesničkoj palači u Zadru, pa se tako točno zna što je car Franjo Josip večerao. Carski je jelovnik po pravilu bio napisan na francuskom jeziku:

Potage à la Colbert

Petit croustade à la Périgord

Branzino à la Béarnaise

Pièce et filet de bœuf à la Flamande

Suprême de bécasses à la Talleyrand

Hure de sanglier à la gelée

Sorbet

Chapons de Viennese

Artichauts à la Lyonnaise

Savarin à la Saint-Honoré

Fromage de Roquefort

Glaces aux abricots et au chocolat

Izvor: HRT/ZDanas