round image on layout top

POVRATAK U 19. STOLJEĆE Što je car Franjo Josip I. jeo 1875. u Zadru

11. travnja 2016. by urednik divider image
Dolazak_cara_Franje_Josipa_u_Zadar_1875_riva_nuova_1357432049

Zadrani se večeras vraćaju u 19. stoljeće. Naime, u tamošnjem hotelu Niko Udruga turističkih vodiča priređuje svečanu večeru s jelovnikom koji je na današnji dan 1875. godine ponuđen caru Franju Josipu tijekom posjeta Zadru.

Subota, 10. travnja 1875. godine bila je sigurno veliki dan za tadašnji glavni grad Kraljevine Dalmacije. Tog je jutra na svome putu po Dalmaciji točno u 11 sati carskom jahtom „Miramar“ u Zadarski kanal uplovio austrijski car Franjo Josip I. Gromoglasne topovske salve popratile su uplovljavanje carske jahte “Miramar” i ratnih brodova “Kaiser”, “Radetzky”, “Frudsberg” i “Nautilus” te parnih brodova “Gargnano”, “Fantasia” i “Adria”. Tako se, naime, navodi na stranicama zadarske Turističke zajednice.

Car se u Zadru zadržao pet dana, od 10.-15. travnja: od subote, 10.4. do ponedjeljka, 12.4. razgledao je kulturno-povijesne spomenike grada, primao uzvanike i posjetio vojne jedinice smještene u gradu. U utorak, dana 13. travnja, brodom je iz Zadra posjetio Rab i Pag, a u srijedu, 14. travnja, kolima je krenuo u posjet Benkovcu, Obrovcu i još nekim usputnim mjestima kao što su Karin i Smilčić. Zadar je napustio u četvrtak, dana 15. travnja kada je nastavio putovanje prema Šibeniku.

Sačuvan je i jelovnik svečane večere održane 10. travnja 1875. u Namjesničkoj palači u Zadru, pa se tako točno zna što je car Franjo Josip večerao. Carski je jelovnik po pravilu bio napisan na francuskom jeziku:

Potage à la Colbert

Petit croustade à la Périgord

Branzino à la Béarnaise

Pièce et filet de bœuf à la Flamande

Suprême de bécasses à la Talleyrand

Hure de sanglier à la gelée

Sorbet

Chapons de Viennese

Artichauts à la Lyonnaise

Savarin à la Saint-Honoré

Fromage de Roquefort

Glaces aux abricots et au chocolat

Izvor: HRT/ZDanasKONCEPT POSTAJE...

The new BMW Concept X2 is presented on the first day of the press days of the Paris motor Show,  on September 29, 2016. / AFP PHOTO / ERIC PIERMONT

Nije tajna da u BMW-u planiraju izbaciti čak pet novih SUV modela do 2019....

read more

POPUSTILI SU, A TU JE I...

projekt

Potvrda da će super-luksuz na četiri kotača evoluirati u SUV stigla je...

read more

TOTALNO OPSJEDNUTI...

000_was6884208-1

Appleovi iPhonei imaju sposobnost potpuno opčiniti nemali broj svojih fanova,...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2016 Barrus d.o.o. Zadar