round image on layout top

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila jutros svoj privremeni ured u Zadru

5. travnja 2016. by urednik divider image

Podizanjem predsjedničke zastave ispred zgrade Zadarske županije, u Zadru je otvoren privremeni Ured predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, koja je poručila kako će svoj boravak u Zadru iskoristiti kako bi u suradnji s Vladom potaknula nove projekte za razvoj i revitalizaciju otoka.

Dobrodošlicu predsjednici poželjeli su zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i zadarski župan Stipe Zrilić, a predsjedničku zastavu na njezinom privremenom uredu podigao je gimnazijalac Marko Miočić, državni prvak iz hrvatskog jezika.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što je došla u županiju koja je jedna od triju hrvatskih županija u kojoj raste broj stanovnika od 2001. do 2011. godine, ali i upozorila na depopulaciju na otocima.

“Dok se Zadar razvija kao jedno od glavnih gospodarskih i kulturnih središta u Hrvatskoj, otoci su pusti. U ovo doba godine pripremaju se užurbano za početak nove turističke sezone, iščekuju turiste i ‘bodule’ koji se barem nakratko vraćaju na otoke. Naši otoci zaslužuju mnogo više nego što im danas dajemo i zato će to biti jedna od glavnih tema moga boravka u Zadru”, poručila je.

Boravkom u Zadarskoj županiji, rekla je, želi se upoznati kako otoci i otočani žive izvan turističke sezone, kako žive školarci, ribari, težaci, umirovljenici. “Drago mi je što će mi se za boravka u Zadru pridružiti i predstavnici Vlade. Držim da je to iznimno dobar znak, jer oni mogu izravno odgovoriti na mnoga pitanja, a vjerujem da ćemo time pokazati i zajedničku brigu o projektima i idejama, da ćemo potaknuti nove projekte za razvoj i revitalizaciju otoka”, istaknula je predsjednica.

Upozorila je kako je povratak stanovništva na otoke danas više iznimka, nego pozitivan trend, te da upravo stoga država mora učiniti više kako bi potaknula razvitak i obnovu otoka.

“Za to postoje mnoge pretpostavke. Od turizma, koji je za mene nadgradnja našega gospodarstva, do ulaganja u promet kako bi se otoci što je moguće bolje povezali s kopnom i međusobno. Trebamo ulagati u otočnu infrastrukturu, a posebno u digitalizaciju, u dovođenje širokopojasnog interneta. Vjerujem u povratak na otoke jer oni imaju sjajnu budućnost, ali moramo napokon staviti u pogon strateške dokumente i zakonske okvire. Jer predugo se čekalo, predugo odgađalo, možda nije bilo dovoljno hrabrosti i odlučnosti da se pokrene sinergija između državnog i privatnog ulaganja. A ona je danas doista neophodna”, zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Prvoga dana boravka u Zadru predsjednica će se sastati s predstavnicima Otočnog sabora, razgovarati s lokalnim gospodarstvenicima, primiti dvadesetak građana, a u poslijepodnevnim satima posjetit će Zrakoplovnu bazu u Zemuniku.

Index.hr/ZDanasMARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr