fbpx

RODITELJI OGORČENI NA ODLUKU O PRESELJENJU DV LATICE “Naša djeca nisu krumpiri pa da ih vi selite”

Odluka gradonačelnika Božidara Kalmete o preseljenju dječjeg vrtića za djecu s posebnim potrebama Latica u prostore druge predškolske ustanove DV Pčelice, nije svima najbolje sjela. Sazvan je stoga u četvrtak poslijepodne sastanak roditelja djece, koja pohađaju Pčelicu, s ravnateljicom Marijanom Miočić i pročelnikom Upravnog odjela za odgoj i školstvo Josom Nekićem.

Pedesetak roditelja, kojima je samo nekoliko dana prije ove odluke poslan anketni listić s pitanjima žele li i u sljedećoj pedagoškoj godini svoju djecu upisati u DV Pčelica, izrazili su negodovanje odlukom smatrajući kako su o njoj trebali biti obaviješteni puno ranije.

Ljuti roditelji

– Djeca bi se trebala razmjestiti u Voštarnicu i to tri odgojne skupine. Zahvaljujem se što ste došli, iako je sastanak sazvan u roku od nekoliko sati. Vas zanima gdje će vaša djeca ići, a to bi i mene kao roditelja zanimalo. Razgovarali smo o tome kako će se napraviti mješovite skupine, neće se ići u nikakve dvorane, iz tog razloga se ove godine neće upisivati nova djeca u vrtić, osim predškolaca jer je to naša zakonska obaveza, rekla je ravnateljica Miočić.

Gradski pročelnik Joso Nekić naglasio je kako do preseljenja mora doći jer se DV Latica za djecu s posebnim potrebama nalazi u neuvjetnim prostorima privatne kuće čiji vlasnik nije htio ulagati novac u preuređenje, a mjesečno je za najam dobivao 7.000 eura.

– Mislim da naše stručne službe mogu riješiti svako pitanje koje vas kao roditelje muči. Molim vas da razumijete ovu odluku koju nismo donijeli preko noći, naglasio je Nekić.

Većina roditelja naglasila je kako su zadovoljni odgajateljicama koje rade s njihovom djecom, ali i da su nezadovoljni time što su dovedeni pred gotov čin. Zanimalo ih je zašto su godinama gradski oci tolerirali ucjenjivački odnos vlasnika zgrade u kojemu je djelovao DV Latica, kao i jesu li mogli ranije reagirati i riješiti problem djece jer trenutno je stvoren problem za djecu iz oba vrtića koja se moraju prilagođavati novoj okolini, što stvara dodatni problem roditeljima.

– Ove tete ovdje su zbilja kvalitetne. Moje dijete sada izlazi iz ovog vrtića jer ide u školu, a ja sam došla dati podršku drugim roditeljima i pitam vas što vi radite. Ako ste do sada plaćali 7.000 eura taj neprimjeren prostor za tu djecu, onda im sigurno možete naći drugi jeftiniji za 4.000 eura i ostaviti ovu djecu da budu u DV Pčelica, rekla je jedna od vidno uzrujanih majki.

Povezanost djece i odgajateljica

Povezanost djece kroz sve vrtićke skupine, ono je što su roditelji naglasili kao veliku vrijednost ovog vrtića.

– Je li nužno da se sele dva vrtića u isto vrijeme. Prilagođavanje djece će biti potrebno opet na jesen, to su šokovi za djecu, ne možete reći da je to za njih dobro, naglasila je druga majka. Iako, je DV Pčelica u lošem stanju jer se nalazi u montažnom objektu, što roditeljima, nije najveći problem, njegovo najveće bogatstvo složili su se roditelji, atmosfera je koja u njemu vlada.

– Nama nije dano dovoljno vremena za prilagođavanje i ovu odluku je trebalo ranije donijeti. Mislim da to nije dobro iskomunicirano, a znam i da je problem s DV Latica. Za nas je ovo veliki šok, rekao je jedan otac čije dvoje djece pohađa ovaj vrtić.

Jedna majka je pitala kako je moguće da je vlasnik ucjenjivao Grad, a plaćano je 7.000 eura za objekt u kojemu su bila djeca s posebnim potrebama.

– Naša je obaveza bila da osiguramo svakom djetetu mjesto u vrtiću. To smo do sada radili i zbog toga smo u Hrvatskoj svakako jedinstveni. Djeca će imati svoje tete kao i prije, ali ovaj problem moramo rješiti, odgovorio je Nekić.

– Naša djeca nisu krumpiri pa da ih vi selite, odgovorila mu je jedna ljutita majka.

Izvor: SD/ZDanas