round image on layout top

Za urbani razvoj Zadru na raspolaganju 35 milijuna EUR-a

19. travnja 2016. by urednik divider image

Prije nešto manje od mjesec dana raspisan je jedan od najvažnijih natječaja za sedam Hrvatskih gradova većih od 50.000 stanovnika:Zagreb, Osijek, Split, Rijeka, Zadar, Slavonski Brod i Pulu, a putem kojeg će se ovim gradovima dodjeliti ukupno 350 milijuna eura do 2020. godine.

Nakon nešto više od godinu dana kontinuiranih pregovora između sedam gradova i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, raspisan je natječaj otvoren do polovine srpnja. Nakon zatvaranja natječaja, gradovi koji udovolje uvjetima natječaja biti će akreditirani kao «ITU» gradovi, što znači da će postati jedinice za programiranje i provedbu sredstava EU namjenjenih urbanom razvoju.

Nova uloga gradova u Europi u razdoblju 2014.-2020.

Ovo je direktan rezultat nastojanja Europske komisije da u razdoblju 2014-2020. puno veću važnost i odgovornost za razvoj regija i država članica stavi na gradove. U EU strateškim dokumentima gradovi su ocjenjeni kao «motori razvoja» regija i kao takvima im je namjenjen ovaj novi instrument regionalne politike, a putem kojega će gradovi nositelji direktno financirati projekte na svojim urbanim područjima temeljem donesene Strategije urbanog razvoja.

Do sada je Grad Zadar u suradnji sa Razvojnom agencijom napravio sve potrebne korake na putu do akreditacije, te je izdvojio svoje urbano područje koje čini 13 općina i Grad Nin. Za ovo područje upravo je u finalnoj fazi izrade i Strategija urbanog područja, a koja će zajedno sa ostalim prijavnim dokumentima biti osnova za akreditaciju Zadra kao «ITU grada».

To znači da će Grad, jednom kada se akreditira, obavljati funkciju tijela koje planira projekte te ih financira putem ovog instrumenta i to ne samo na području grada Zadra, nego na području čitavog zadarskog urbanog područja. Ovaj posao odrađivati će se u uskoj suradnji sa nadležnim Ministarstvima ali i isntitucijama i općinama sa područja Zadarske županije.

Financiranje putem ITU mehanizma moguće je iz sedam prioritetnih osi u okviru dva različita operativna programa. To su:

Promocija poduzetništva
Povećanje pristupa cjeloživotnom učenju
Energetska učinkovitost
Razvoj kulturne baštine
Obnova «brownfield» lokacija
Razvoj inteligentnog i integriranog javnog prijevoza
Povećanje zaposlenosti
Borba protiv siromaštva
Razvoj socijalnih usluga
Projekti Grada Zadra u ITU

Grad Zadar kroz ovaj instrument planira realizaciju niza projekata. Važno je da svi planirani projekti budu dio Strategije i da budu«komplementarni», a to znači da se istodobno projekte treba planirati sa učinkom na čitavo urbano područje te s međusobnom usklađenosti raznih projekata u gradu.

Tako se, primjerice, mora istodobno planirati oslobađanje povijesne gradske jezgre Poluotoka od prometovanja motornih vozila i ulaganje u zaštitu i očuvanje kulturne baštine Poluotoka, ili ulaganje u bolju prometnu povezanost Zadra i zaleđa putem novih pametnih prometnih riješenja, a sve kako bi efekti integracije prouzročili dodatnu razvojnu vrijednost za grad i urbano područje.

Neki od projekata koji će se nominirani kroz ITU, a koji trebaju podići standard grada na viši nivo su:

Implementacija inteligentnog promentnog sustava grada, što uključuje pametni sustav nadzora i upravljanja prometom, zatim projekt održive urbane logistike u povijesnoj gradskoj jezgri Poluotoku, Zadar City Card, Nabava i osuvremenjivanje putničkog voznog parka (eko autobusa, dostavnih vozila) s niskom emisijom CO2.

Iz područja ulaganja u «brownfield» tu je projekt Centra za mlade, dok su u području razvoja kulture spremni projekti uređenja gradskih zidina – Bedema zadarskih pobuna, projekt povijesnog perivoja i ljetne pozornice Citadela te dovršetak projekta Dvije palače.

U području razvoja poduzetništva planira se dodatno unaprjeđenje poduzetničkih potpornih institucija, poduzetničkog inkubatora, razvojne agencije i novog coworking prostora, ali i gradnja novih prostora za poduzetnike poput novog specijaliziranih inkubatora za uslužne djelatnosti visoke dodane vrijednosti.

Naravno tu se radi samo o infrastrukturnim projektima. Niz sredstava bit će usmjeren u projekte koji razvijaju: socijalne usluge, potpore zapošljavanju, uključivanje ranjivih skupina u društvu i pomoć siromašnima.

Početak provedbe projekata

ITU instrument nalazi se pri kraju pripremnog razdoblja. Grad Zadar u lipnju ili srpnju planira zavšetak Strategije urbanog razvoja koja je osnova za prijavu, nakon čega će se gradovi akrediti i proces provedbe projekata može započeti. Ovisno o brzini procesa obrade Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, realno je za očekivati kako će prvi projekti iz ITU instrumenta biti financirani do kraja godine i početkom 2017.

HRT/ZDanasU KAFIĆU NA MELADI...

Po društvenim mrežama proširile su se slike brutalnog fizičkog napada koji...

read more

GRADONAČELNIK ODLUČIO...

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić potpisao je odluku o davanju odobrenja za...

read more

Hrvatska će postati...

Europska komisija (EK) je u svibnju objavila, a i nedavno u Zagrebu predstavila...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr