fbpx

Zadar nije uspio iznenaditi Cibonu na otvaranju Lige za prvaka

Živa je bila utakmica sve do posljednje četvrtine, u koju se ušlo s rezultatom 57:54, ali je Cibona tada napravila seriju 8-0 i definitivno usmjerila vodu na svoj mlin. Drame u završnici nije bilo

Zadar nije uspio iznenaditi Cibonu na otvaranju Lige za prvaka. Sa svega deset igrača u sastavu, bez ozlijeđenog Marka Ramljaka, te sa dvojicom mladih na koje Ante Nazor na utakmicama ne računa, a uz to i s ozljedama načetim Antom Delašem, Filipom Kraljevićem i Ivanom Ramljakom, Zadrani su u Zagrebu poraženi rezultatom 76:65. Bila je to utakmica u kojoj su gosti imali samo jedno vodstvo i to uvodnih 0:2, nakon čega su domaći sredinom druge dionice otišli na najvećih +16.

Zadar se vratio, pokazao karakter i u nastavku smanjio na samo pola koša zaostatka, 45:44 u 26. minuti. Međutim, kada je trebalo preuzeti inicijativu i povesti, nije imao ono što je za to bilo potrebno. Živa je bila utakmica sve do posljednje četvrtine, u koju se ušlo s rezultatom 57:54, ali je Cibona tada napravila seriju 8-0 i definitivno usmjerila vodu na svoj mlin. Drame u završnici nije bilo. Zadrane je dobrim dijelom vukao Boris Barać, najefikasniji sa 15 poena i 11 skokova, a vrijedi zabilježiti i učinak Lovre Bašića (po 10 poena i asistencija, ali i osam izgubljenih lopti), ali za nešto više nedostajala je širina. U jednom dijelu se iskazao Franko Šango, ali to nije bilo dovoljno za preokret.

Problem je svakako bio vrlo rani ulazak u probleme s prekršajima Kraljevića, te činjenica da Delaš nije bio potpuno spreman. Kod domaćih vrijedi izdvojiti trojac Ante Žižić (16 poena, 10 skokova), Nik Slavica (13p) i Marin Rozić (12p). Iz statistike u oči svakako bode podatak od čak 12 skokova više Cibone (42-30).

Cibona na +16

S obzirom na to kako je ušao u utakmicu i kako je odigrao prvih petnaestak minuta, Zadar je na poluvremenu mogao biti sasvim zadovoljan sa zaostatkom od “samo” devet poena, 39:30. Iako je kod 37:30 Bašiću iscurila lopta za mogućih -5 pa je Florence vratio Ciboni nešto osjetniju prednost. No, “vukovi” su prije toga imali i velikih +16. Gosti su poveli samo u prvom napadu košem Ivana Ramljaka, na što je uzvratio Rozić tricom, da bi Žižić, Florence i Slavica odveli domaće na dvostruku prednost 12:6. Na drugoj strani je Kraljević vezao četiri poena za 12:8, ali je već u šestoj minuti zaradio treći prekršaj i preselio na klupu. I tamo ostao do kraja prvog poluvremena. To je otvorilo još više prostora mladom Žižiću za kojega su Zadrani teško pronalazili rješenje. Krajem prve četvrtine priključili su mu se Florence i Šiško pa je Cibona serijom 8-0 došla i do prve dvocifrene prednosti na utakmici, 23:12. Ništa u tom razdoblju nije bilo kako je Nazor planirao, ni u obrani ni u napadu. Cibona je dobila bitku u skoku (12-6), dolazila do laganih poena, a Zadar je promašio svih šest pokušaja za tricu. Ništa bolje nije počela ni druga četvrtina, u kojoj se razigrao Jasmin Hukić i sa sedam poena (dvije trice) povisio na +16, 30:14. Od 15:12 u sedmoj minuti sve do pred kraj 15. minute Zadrani su postigli samo dva poena i to s linije slobodnih bacanja, po jedan Barać i Šango. U pravom trenutku ukazao se, tko drugi nego Ante Delaš. Njegova trica pokrenula je Zadar u napadu. Nadovezao se Bašić pa Marinković, a nakon nove Delaševe trice i Šango. I tako su se gosti vratili na jednoznamenkastu razliku, 35:26.

Povratak pa pad

S četiri poena Baraća došli su i -7 (37:30), ali su onda propustili priliku da do odlaska na veliki odmor potpuno uhvate priključak. Za istaknuti je podatak da su domaći u prvih 20 minuta imali devet skokova više (22-13), ali i 11 izgubljenih lopti. Ciboni je veliki odmor došao kao naručen, jer je očigledno bila u malom padu. Po izlasku iz svlačionice digli su je Žižić bacanjima i Slavica zakucavanjem, nakon izgubljene lopte Bašića pa je razlika vrlo brzo vraćena na 13, 43:30. Činilo se da će Zagrepčani ponovno uspostaviti kontrolu kao u prvom poluvremenu, ali dogodilo se posve suprotno. Izvrsnu dionicu odigrali su Šango i Bašić i u potpunosti vratili Zadrane u životu. Prvi je pogodio dvije trice i asistirao Marinkoviću, a drugi podijelio tri asistencije (Šangu, Baraću i Kraljeviću) i poentirao za 45:44 na sredini treće četvrtine. I kada se činilo da će voda krenuti na zadarski mlin, Cibona se u svega minutu vratilo na +8. Siriščević je pogodio tricu, Delaš nije, a Rozić i opet Siriščević laganim poenima natjerali su Nazora na time-out pri rezultatu 52:44. Predah je gostima dobro došao, jer su nakon njega opet uhvatili priključak. Najzaslužniji za to bio je Barać sa šest poena, pripomogao je i Damir Mulaomerović tehničkom pogreškom, a ukazao se napokon i Domagoj Bošnjak tricom. Delaš je promašio šut za izjednačenje pa je uoči posljednjih deset minuta igre na semaforu svijetlilo 57:54. Tricu je na otvaranju četvrte četvrtine promašio i Bošnjak, što su kaznili Rozić i Žižić serijom 4-0 za novo odvajanje domaćih na +7, 61:54. Nazorov time-out bio je logičan slijed, ali napad Zadra je posve posustao. Razdoblje od četiri minute bez koša protivnika iskoristili su Slavica i Krušlin i vratili Ciboni dvocifrenu prednost, 65:54. Tek u 35. minuti stigao je prvi zadarski koš u završnoj dionici, trica Bašića, ali bilo je prekasno. Slavica je zabio još pet poena za 70:58 i Cibona je u posljednjih nekoliko minuta mogla mirno privoditi susret kraju. Doduše, Delaš je s četiri poena i asistencijom za Kraljevića vratio Zadar na 70:64, kada je na semaforu ostalo nešto više od dvije minute, ali snage za nešto više nije bilo.Zadar nije uspio iznenaditi Cibonu na otvaranju Lige za prvaka

ZL/ZDanas