fbpx

Zadarski plesni ansambl obilježava Međunarodni dan plesa

Danas će se u Zadru ponovo okupiti plesne grupe, udruge i škole na jednome mjestu da obilježe Međunarodni dan plesa. Početak plesne svetkovine je na Poljani Pape Ivana Pavla II u 18 sati.

Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje kulturne ni nacionalne granice. Ples je govor tijela, umijeće i umjetnost kojoj je čovjek i autor i sredstvo i samo umjetničko djelo. Ples je stariji od ljudske povijesti. Oduvijek obilježava, izražava i prati osnovne preokupacije pojedinca i zajednice.

Svjetski dan plesa obilježava se u svijetu od 1982. godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a u Hrvatskoj od 1999. Već petu godinu plesna događanja organizirana su uz inicijativu mreže Nomad Dance Academy pod nazivom Go out and dance. I ove godine, Zadarski plesni ansambl kao najstariji plesni ansambl na ovom području u suradnji s Radijom 057 i svim ostalim plesnim udrugama organizira i obilježava Međunarodni dan plesa. Ova proslava simultano će se održati u 11 hrvatskih gradova: Karlovac, Rijeka, Rovinj, Poreč, Pag, Sveta Nedjelja, požega, Gospić, Zadar, Varaždin i Zagreb.
Hrvatsku poruku u povodu Međunarodnog dana plesa za 2016. uputio je ravnatelj baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Leonard Jakovina:
„Plesači su glasnici bogova”, citiram Marthu Graham koju su zvali majkom modernog plesa. Iza njezinih riječi stoje mudrost i nevjerojatna snaga, jer gledajući umjetnost kao što je ples katkad mi pada na pamet misao da svatko od tih predivnih bića izgleda kao nekakav svevišnji poslanik koji se na trenutak spustio među nas.

Ples je uvijek bio, i ostat će, univerzalni jezik, razumljiv svima, jer što bi naš svijet bio bez njega?

Zato se klanjam našoj profesiji na toj ljepoti i tim osjećajima koji su nas postavili i izgradili kao umjetnike, dajući nam privilegiju da pokretom izrazimo najdelikatnija stanja i emocije koje čovjek proživljava u svome životu.

Dragi kolege, cijenjeni poštovatelji plesne umjetnosti: sretan Vam Međunarodni dan plesa.

Danas će na Poljani Pape Ivana Pavla II nastupiti: Zadarski plesni ansambl, Plesna udruga Gesta, Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar, Plesna udruga U pokretu, Kazališna udruga Antis, Studio 1 i Tornadele. Voditelj programa je mladi plesač i radijski voditelj Ante Duić. U 19 sati napravit će se zajednička fotografija svih izvođače i gledatelja koja će se mrežom NDA proširiti po svijetu.

ZDanas