round image on layout top

Zadrani istražuju potopljeni brod kod Verude

4. travnja 2016. by urednik divider image

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra tijekom travnja 2016 provodi istraživanje novovjekovnog brodoloma uz otok Veruda kod Pule. Istraživanje se provodi u suradnji s Njemačkim arheološkim institutom i Sveučilištem u Dresdenu.

Cilj je istražiti ostatke manjeg broda koji je potonuo kod Verude u 16. ili 17. st. te pritom isprobati nove mogućnosti za digitalnu podvodnu dokumentaciju.

Istraživanja su financirana od strane zaklade Honor Frost iz Velike Britanije i Njemačkog arheološkog instituta. U terenskoj ekipi koja broji 12 članova osim arheologa sudjeluju i informatički stručnjaci koji će obrađivati podatke prikupljene pod morem.

Za sada se čini da je brod kod Verude potonuo u drugoj polovini 16. ili tijekom 17. st. te da je prevozio različiti otpadni metal pa je moguće riječ o putujućim trgovcima metalnim sirovinama. Do sada je pronađen spljošteni brončani kotao s otomanskim natpisom, djelomično rastopljeni dijelovi mjedenih sviječnjaka, brončani mehanizam, puščano zrno, bakrene trake, brončani ingot i slično. Ispod balastnog kamena djelomično su sačuvani i dijelovi drvene konstrukcije broda.

Istraživanja će trajati do kraja travnja, nakon čega će se pristupiti obradi svih prikupljenih podataka i nalaza.

HRT/ZDanasMARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom koncesije nad lukom Gaženica, županijski vijećnik AM, Marko...

read more

MARJANA BOTIĆ Dan je...

Povodom Dana Županije, iz Kluba vijećnika Akcije mladih i Mosta, kažu da...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom izjava ravnatelja Lučke uprave Zadar vezano uz koncesiju luke...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr