fbpx

Zagrebački Županijski sud idući će tjedan raspravljati o valjanosti dviju korupcijskih optužnica protiv Sinovčića i Vidoševića

Zagrebački Županijski sud idući će tjedan raspravljati o valjanosti dviju korupcijskih optužnica – onoj protiv bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića te zadarskog poduzetnika Rene Sinovčića, kojega se tereti da je nezakonitu zaradu stekao u i predstečajnoj nagodbi, prvoj koje se dotaknuo USKOK.

Osim Sinovčića optužnica u tzv. aferi Ribar podignuta je protiv bivšeg pročelnika zadarske Porezne uprave Vjekoslava Jurline, njegove nasljednice Stoje Mučaji, poreznika Željana Pejkovića, Marka Lozančića i Irene Anić te bivših direktora NK Zadra Novice Erlića i Dalibora Zebića. USKOK tvrdi da su u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno više od 120 milijuna kuna.

Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijeća u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Prije desetak godina bio svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, ali i da ga se nazivalo “kraljem ribe na Jadranu” i nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica. Optužnicu u aferi “Ribar” u utorak bi trebalo razmotriti optužno vijeće suca Zdravka Majerovića koje ju može potvrditi, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu.

Istu zadaću imat će i optužno vijeće suca Siniše Pleše koje će u petak odlučivati o optužnici protiv Vidoševića nakon što je četvero njegovih suoptuženika 25. studenoga prošle godine priznalo nedjela, pa su nakon nagodbe s USKOK-om osuđeni na rad za opće dobro ili uvjetne kazne.

Ključni akteri afere “Remorker” – vlasnik istoimene češke tvrtke Igor Premilovac, koji je prvi progovorio o cijelom slučaju, te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK, zatvorsku su kaznu od godinu dana pretvorili u rad za opće dobro. Premilovac osim toga u državni proračun morati uplatiti 2,9 milijuna kuna koliko je, prema nagodbi, bila njegova provizija od novca koji je podizao preko inozemnih računa i opranog vraćao u Hrvatsku.

Na uvjetnu je kaznu od 11 mjeseci, uz rok kušnje od četiri godine, nakon priznanja osuđena je vlasnica tvrtke za posredovanje nekretninama i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić. Uvjetnu je kaznu dobila i Jasna Mrakovčić-Grubić optužena da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. Godinu dana zatvora neće odraditi ako u iduće tri godine ne ponovi nedjelo, no uz to je osuđena i na 50 tisuća kuna kazne, te povrat 750 tisuća kuna tvrtki koja je oštećena njenim nezakonitostima.

Vidošević je tada kazao da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a izrazio je i uvjerenje da će srušiti optužnicu. Optužnicom u tzv. aferi “Remorker” koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna.

Izvor: Slobodna Dalmacija