round image on layout top

Zagrebački Županijski sud idući će tjedan raspravljati o valjanosti dviju korupcijskih optužnica protiv Sinovčića i Vidoševića

18. travnja 2016. by urednik divider image

Zagrebački Županijski sud idući će tjedan raspravljati o valjanosti dviju korupcijskih optužnica – onoj protiv bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića te zadarskog poduzetnika Rene Sinovčića, kojega se tereti da je nezakonitu zaradu stekao u i predstečajnoj nagodbi, prvoj koje se dotaknuo USKOK.

Osim Sinovčića optužnica u tzv. aferi Ribar podignuta je protiv bivšeg pročelnika zadarske Porezne uprave Vjekoslava Jurline, njegove nasljednice Stoje Mučaji, poreznika Željana Pejkovića, Marka Lozančića i Irene Anić te bivših direktora NK Zadra Novice Erlića i Dalibora Zebića. USKOK tvrdi da su u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno više od 120 milijuna kuna.

Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijeća u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Prije desetak godina bio svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, ali i da ga se nazivalo “kraljem ribe na Jadranu” i nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica. Optužnicu u aferi “Ribar” u utorak bi trebalo razmotriti optužno vijeće suca Zdravka Majerovića koje ju može potvrditi, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu.

Istu zadaću imat će i optužno vijeće suca Siniše Pleše koje će u petak odlučivati o optužnici protiv Vidoševića nakon što je četvero njegovih suoptuženika 25. studenoga prošle godine priznalo nedjela, pa su nakon nagodbe s USKOK-om osuđeni na rad za opće dobro ili uvjetne kazne.

Ključni akteri afere “Remorker” – vlasnik istoimene češke tvrtke Igor Premilovac, koji je prvi progovorio o cijelom slučaju, te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK, zatvorsku su kaznu od godinu dana pretvorili u rad za opće dobro. Premilovac osim toga u državni proračun morati uplatiti 2,9 milijuna kuna koliko je, prema nagodbi, bila njegova provizija od novca koji je podizao preko inozemnih računa i opranog vraćao u Hrvatsku.

Na uvjetnu je kaznu od 11 mjeseci, uz rok kušnje od četiri godine, nakon priznanja osuđena je vlasnica tvrtke za posredovanje nekretninama i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić. Uvjetnu je kaznu dobila i Jasna Mrakovčić-Grubić optužena da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. Godinu dana zatvora neće odraditi ako u iduće tri godine ne ponovi nedjelo, no uz to je osuđena i na 50 tisuća kuna kazne, te povrat 750 tisuća kuna tvrtki koja je oštećena njenim nezakonitostima.

Vidošević je tada kazao da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a izrazio je i uvjerenje da će srušiti optužnicu. Optužnicom u tzv. aferi “Remorker” koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna.

Izvor: Slobodna DalmacijaMARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr