fbpx

Zbog proceduralne pogreške ponavlja se suđenje za kornatsku tragediju!

Sudsko vijeće, koje je s obzirom na zakonom zapriječenu kaznu i težinu kaznenog djela za koje se Slavicu optužnicom teretilo, moralo je biti peteročlano, dok je ono kojim je predsjedao sudac Boris Babić bilo tročlano

Zbog proceduralne pogreške, Vrhovni sud RH jučer je ukinuo nepravomoćnu oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zadru protiv Dražena Slavice, bivšeg šibenskog glavnog vatrogasnog zapovjednika optuženog za najveću tragediju hrvatskog vatrogastva – smrt 12 vatrogasaca i teško ozljeđivanje Frane Lučića na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine.

Nakon više od 60 vrlo mučnih sudskih rasprava tijekom kojih je saslušano 165 svjedoka, tu je presudu donijelo Sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Boris Babić, no tijekom jučerašnje sjednice Vrhovnog suda, na kojoj su razmatrane žalbe, uočene su proceduralne nepravilnosti.

Kako doznajemo, radi se o pogrešno sastavljenom sudskom vijeću, koje je s obzirom na zakonom zapriječenu kaznu i težinu kaznenog djela za koje se Slavicu optužnicom teretilo moralo biti peteročlano, dok je ono kojim je predsjedao sudac Boris Babić bilo tročlano.

Vijeću nedostajala 2 člana

Na Županijskom sudu u Zadru jučer nitko nije mogao ništa reći o odluci Vrhovnog suda jer, kako nam je kazao kazneni sudac i glasnogovornik zadarskog Županijskog suda Hrvoje Visković, još nije zaprimljen nikakav pisani otpravak iz kojeg bi vidjeli što je Vrhovni sud odlučio.

Čedo Prodanović, poznati zagrebački odvjetnik kojeg je za svoju obranu angažirao Dražen Slavica, kazao je kako ni on nije još vidio pisanu odluku Vrhovnog suda, no da je dobio usmenu informaciju da je presuda Županijskog suda ukinuta te da će postupak biti vraćen Županijskom sudu u Zadru na ponovno postupanje.

– Stvar je vrlo jednostavna, ali na žalost Draženu Slavici. Vijeće Vrhovnog suda uočilo je proceduralnu pogrešku zbog koje je po službenoj dužnosti moralo ukinuti presudu. Slavici se, naime, sudilo po starom zakonu pa je uz predsjednika sudskog vijeća sjedilo još dvoje sudaca porotnika, umjesto jednog profesionalca i troje porotnika što je apsolutno bitna povreda Zakona o kaznenom postupku, pojasnio je Prodanović dodajući kako je suđenje započelo s tročlanim vijećem te da na žalost nitko kasnije to nije primijetio.

Što o padu presude misli suprotna strana jučer nismo uspjeli doznati jer zagrebački odvjetnik Maro Mihočević, koji je zastupao obitelji stradalih vatrogasaca, nije bio voljan za komentar.

Rezervni sudac porotnik

A kako doznajemo, Vijeće Vrhovnog suda je, uz činjenicu da je Babićevo vijeće imalo dva člana manje, pronašlo još jednu manjkavost. Budući da se radilo o vrlo obimnom i zahtjevnom postupku uz tročlano vijeće se nalazio i rezervni sudac porotnik koji je na jednoj raspravi zamijenio bolesnog člana vijeća. Utvrđeno je kako taj rezervni porotnik nije sudjelovao u donošenju presude, dok prvom članu vijeća, kojeg je on zamijenio, nije pročitan zapisnik s rasprave s koje je izostao.

Vrhovni sud koji se jučer još nije službeno oglasio o ukidanju predmeta “Kornat” trebao bi u svojoj odluci dati i naputak hoće li se novo suđenje odvijati pred istim ili izmijenjenim sudskim vijećem. Sudac Boris Babić u međuvremenu je imenovan predsjednikom Županijskog suda u Zadru, no ukoliko bi ipak on vodio ponovljeni postupak mučna saslušavanja svjedoka i provođenje brojnih vještačenja i dokaznih postupaka mogla bi biti skraćena čitanjem iz starog spisa.

ZL/ZDanas