fbpx

“Zelena čistke” upozorili na najveći problem onečišćenja okoliša

Uoči subotnje “Zelena čistke”, akcije čišćenja okoliša iz Grada Zadra upozorili su na najveći problem onečišćenja okoliša, a to su divlja odlagališta građevinskog otpada.

Određene količine građevinskog otpada, nastale preuređivanjem kuća i stanova, mogu se bez naknade predati na odlagalištu u Diklu, no mnogi to ne rade, upozorila je pročelnica Odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreja Baraba. Na području Zadra postoji oko 30 divljih odlagališta čija bi sanacija koštala oko 8 milijuna kuna:

Kada zbrojite kubikažu na ovih 30 lokacija dobijete 57 tisuća kubika , odnosno 68 tisuća tona građevinskog otpada. Trebalo bi nam 8 milijuna kuna godišnje samo da to očistimo, što je dva posto proračuna. Pitanje svim našim građanima želimo li obnavljati društvenu infrastrukturu ili uložiti svih 8 milijuna kuna u sanaciju tih divljih odlagališta i pitanje je hoće li sve ostati čisto.

Od nedavno je , zbog bolje informiranosti i educiranosti građana, pokrenuta web stranica zatostovolimzadar.hr, na kojoj se mogu dobiti informacije o pravilnom načinu zbrinjavanja otpada.

Izvor: HRT/ZDanas