round image on layout top

Da Petrov misli ozbiljno, danas bi jednim potezom prekinuo ovaj totalni cirkus

27. svibnja 2016. by urednik divider image

Lider Mosta mora izaći iz Vlade i koalicije s HDZ-om

Nakon što je najavio glasanje protiv vlastitog koalicijskog partnera, lideru Mosta i potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu ostao je jedan jedini mogući potez kojim bi pokazao da misli ozbiljno. Božo Petrov morao bi izvući svoje ministre iz Vlade i ultimativno prekinuti koaliciju s HDZ-om.

Da Petrov povuče taj potez, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ostao bi bez ikakvog manevarskog prostora. Dokle god Petrov zauzima stav da može sačuvati trenutnu parlamentarnu većinu i Vladu, a u isto vrijeme smijenjivati predsjednika svog koalicijskog partnera – koji, usput, ima znatno više zastupnika od Petrova – njegova pozicija je neodrživa.

Zašto je Petrov uopće istupao?

Nejasno je zašto je Petrov uopće javno istupao i tražio odlazak Karamarka iz Vlade, ako nije bio spreman otići do kraja i povući se iz koalicije. Time je otvorio prostor HDZ-ovcima da počnu rovati po Saboru i skupljati novu većinu do održavanja glasanja o opozivu Karamarka.
Ovako se Petrov izlaže nizu problema, pritisaka, ucjena i kalkulacija. Neki zastupnici njegove stranke, konkretno Juro Martinović, već su najavili da neće glasati za opoziv Tomislava Karamarka. Iz HDZ-a u medije puštaju spinove kako Martinović nije jedini koji bi se mogao sudržati od glasanja protiv Karamarka.

HDZ-ov veteran Vladimir Šeks jutros je izložio jedinu moguću strategiju HDZ-a u ovom trenutku: razvaliti Most svim sredstvima i pokušati okupiti novu parlamentarnu većinu. “Most je HDZ-u objavio politički rat”, poručio je Šeks, a politički rat znači da HDZ mora uzvratiti. To je za Petrova, s obzirom na fluidnu strukturu Mosta, put u potencijalnu katastrofu i konačno raspianje te stranke.

Promašena logika o rušenju bez rušenja

Jedini izlazak iz ovog kaosa bio bi odvažan potez Petrova i izvlačenje Mostovih ministara iz Vlade. On, međutim, kao i uvijek dosad, čeka i kalkulira. Petrov je u razgovorima za dnevne novine zauzeo stav kako se on bori za opstanak Vlade, a da jedan čovjek, misleći na Karamarka, ne može biti važniji od tog opstanka.
Logika da Petrov može srušiti šefa HDZ-a bez da sruši Vladu i koaliciju nepovratno je promašena. Ukoliko Petrov uistinu misli da pritiskom na Karamarka može isprovocirati pobunu u dijelu HDZ-a, to nikako neće moći postići tako da nastaviti sjediti u ovakvoj Vladi i čekati razvoj događaja. Nema nikakve šanse da HDZ dopusti javno šamaranje i smjenjivanje vlastitog predsjednika, a zatim nastavi podržavati Vladu s Mostom.

Kalkulacije s Pantovčakom

Postoje, jasno, kalkukacije da Petrovu prešutnu podršku daju drugi faktori i igrači poput Pantovčka, ili, po jednoj teoriji popularnoj u medijskim krugovima, struja HDZ-a bliža Milijanu Brkiću. “Osim novih izbora, kojih se boji, Petrov ima jednu jedinu mogućnost”, analiza jedan Telegramov izvor, upućen u politička zbivanja.
“Mora se vratiti na pozicije koje je imao prije suradnje s HDZ-om. Zbog ove krizne situacije mora zatražiti formiranje Vlade nacionalnog jedinstva, koja će imati podršku Pantovčaka, i zatražiti podršku svih zastupnika koji, populistički rečeno, nisu za rasprodaju Hrvatske MOL-u”, kaže.

Telegram.hr/ZDanasMARJANA BOTIĆ...

Gradska vijećnica Akcije mladih, Marjana Botić poslala je priopćenje za...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ HDZ...

Priopćenjem za medije oglasio se Marko Pupić-Bakrač, županijski vijećnik...

read more

BURNA SJEDNICA Sabljar...

Predsjednica županijskog SDP-a, Renata Sabljar Dračevac, kao članica Odbora...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr