round image on layout top

Da Petrov misli ozbiljno, danas bi jednim potezom prekinuo ovaj totalni cirkus

27. svibnja 2016. by urednik divider image

Lider Mosta mora izaći iz Vlade i koalicije s HDZ-om

Nakon što je najavio glasanje protiv vlastitog koalicijskog partnera, lideru Mosta i potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu ostao je jedan jedini mogući potez kojim bi pokazao da misli ozbiljno. Božo Petrov morao bi izvući svoje ministre iz Vlade i ultimativno prekinuti koaliciju s HDZ-om.

Da Petrov povuče taj potez, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ostao bi bez ikakvog manevarskog prostora. Dokle god Petrov zauzima stav da može sačuvati trenutnu parlamentarnu većinu i Vladu, a u isto vrijeme smijenjivati predsjednika svog koalicijskog partnera – koji, usput, ima znatno više zastupnika od Petrova – njegova pozicija je neodrživa.

Zašto je Petrov uopće istupao?

Nejasno je zašto je Petrov uopće javno istupao i tražio odlazak Karamarka iz Vlade, ako nije bio spreman otići do kraja i povući se iz koalicije. Time je otvorio prostor HDZ-ovcima da počnu rovati po Saboru i skupljati novu većinu do održavanja glasanja o opozivu Karamarka.
Ovako se Petrov izlaže nizu problema, pritisaka, ucjena i kalkulacija. Neki zastupnici njegove stranke, konkretno Juro Martinović, već su najavili da neće glasati za opoziv Tomislava Karamarka. Iz HDZ-a u medije puštaju spinove kako Martinović nije jedini koji bi se mogao sudržati od glasanja protiv Karamarka.

HDZ-ov veteran Vladimir Šeks jutros je izložio jedinu moguću strategiju HDZ-a u ovom trenutku: razvaliti Most svim sredstvima i pokušati okupiti novu parlamentarnu većinu. “Most je HDZ-u objavio politički rat”, poručio je Šeks, a politički rat znači da HDZ mora uzvratiti. To je za Petrova, s obzirom na fluidnu strukturu Mosta, put u potencijalnu katastrofu i konačno raspianje te stranke.

Promašena logika o rušenju bez rušenja

Jedini izlazak iz ovog kaosa bio bi odvažan potez Petrova i izvlačenje Mostovih ministara iz Vlade. On, međutim, kao i uvijek dosad, čeka i kalkulira. Petrov je u razgovorima za dnevne novine zauzeo stav kako se on bori za opstanak Vlade, a da jedan čovjek, misleći na Karamarka, ne može biti važniji od tog opstanka.
Logika da Petrov može srušiti šefa HDZ-a bez da sruši Vladu i koaliciju nepovratno je promašena. Ukoliko Petrov uistinu misli da pritiskom na Karamarka može isprovocirati pobunu u dijelu HDZ-a, to nikako neće moći postići tako da nastaviti sjediti u ovakvoj Vladi i čekati razvoj događaja. Nema nikakve šanse da HDZ dopusti javno šamaranje i smjenjivanje vlastitog predsjednika, a zatim nastavi podržavati Vladu s Mostom.

Kalkulacije s Pantovčakom

Postoje, jasno, kalkukacije da Petrovu prešutnu podršku daju drugi faktori i igrači poput Pantovčka, ili, po jednoj teoriji popularnoj u medijskim krugovima, struja HDZ-a bliža Milijanu Brkiću. “Osim novih izbora, kojih se boji, Petrov ima jednu jedinu mogućnost”, analiza jedan Telegramov izvor, upućen u politička zbivanja.
“Mora se vratiti na pozicije koje je imao prije suradnje s HDZ-om. Zbog ove krizne situacije mora zatražiti formiranje Vlade nacionalnog jedinstva, koja će imati podršku Pantovčaka, i zatražiti podršku svih zastupnika koji, populistički rečeno, nisu za rasprodaju Hrvatske MOL-u”, kaže.

Telegram.hr/ZDanasMarjana Botić: Cijena...

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila...

read more

Traže se investitori za...

Općina Pašman raspisala je međunarodni natječaju za izbor investitora za...

read more

Ministar Marić u...

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr