fbpx

Dvodnevni skup s područja profesionalne rehabilitacije u Zadru

Stručnjaci s područja profesionalne rehabilitacije okupili su se u Zadru, na međunarodnom skupu kojemu je tema rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom. U vezi s time posljednjih se godina učinilo dosta. Ipak, pronaći posao – mnogim je takvim osobama najveći izazov.

Koliko je teško bilo naći posao, dvadesetpetogodišnji Antonio osjetio je na vlastitoj koži.

Nisam uopće mogao dobiti priliku da dobijem razgovor za posao, a kamoli posao. Sad radim već godinu i pol na ugovor o djelu, honorarni posao a sad bi najvjerojatnije trebao dobiti za stalno. – kaže nam Antonio Gurlica.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom ipak kreće nabolje, ponajprije zahvaljujući propisu kojim je to postala i obveza poslodavaca.

Prošle godine je zaposleno pedeset posto više nego 2012-e što je sigurno posljedica kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom. – objašnjava ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

No i dalje je problem uskladiti sustav obrazovanja s potrebama tržišta rada, ističu iz udruge Osvit.

Ono što nas posebno boli, vrlo je mali broj ljudi s invaliditetom koji su na fakultetima, pretežito su to neki pomoćni poslovi koje je danas u društvu teže naći. – kaže Josip Držaić, predsjednik udruge OSVIT za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Vrlo je važna i profesionalna rehabilitacija, od koje koristi imaju i država i pojedinac.

Uvijek je bolje raditi, imati posao, plaćati poreze nego biti kod kuće i samo dobivati nešto od države. – govori Andreas Schrock iz austrijske BBRZ.

Dvodnevni skup pokušat će pridonijeti stvaranju novih i boljih mogućnosti za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada, kao i njihovoj socijalnoj integraciji u sve dijelove društva…

HRT/ZDanas