round image on layout top

IZVLAČENJE NOVCA IZ HYPO BANKE Ivić Pašalić i službeno optužen u Austriji zbog sporne kupoprodaje zemljišta na otoku Pagu

8. svibnja 2016. by urednik divider image
hypobanka_fah

Drvoprerađivači biznis doveo je Ivića Pašalića u Hrvatskoj do pozicije predsjednika udruženja te industrijske grane u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Istovremeno ga je posao vezan za drvoprerađivačku industriju doveo do optužnice u Austriji “teške” milijune eura.

Radi se o slučaju nazvanom Hilltop po istoimenoj tvrtki u Lihtenštajnu preko koje su tadašnji šefovi koruške Hypo banke obavili spornu kupoprodaju zemljišta u Šimunima na otoku Pagu, a sve s ciljem da, kako je navedeno u optužnici, svom VIP klijentu Misteru P., odnosno Iviću Pašaliću, pomognu da svježim novcem vrati likvidnost svojim poduzećima. Austrijanci dosad Pašalića nisu mogli optužiti jer ga nisu uspijevali ispitati u svojstvu osumnjičenika. No, Pašalić je naknadno, putem međunarodne pravne pomoći, u tom svojstvu ispitan na sudu u Zagrebu. – Optužnica protiv I. Pašalića podignuta je pred Zemaljskim sudom u Klagenfurtu 17. prosinca 2015. – odgovorila nam je tužiteljica državnog odvjetništva u Klagenfurtu Sandra Agnoli.

Optužnicom su obuhvaćena još dvojica hrvatskih državljana, Milan Lučić i Igor Mlinar, kao i nekadašnji šefovi Hypo banke Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger.

Kako proizlazi iz optužnice, Striedinger je uz Kultererov “blagoslov” koncem 2002. odlučio izići u susret trojici klijenata Hypo banke, čije su poslovne grupacije već imale velika zaduženja u njihovoj banci, a nalazili su se u financijskim poteškoćama. No, pomoć je uslijedila na štetu banke. Prema optužbi, ilegalno su izvukli čak 32 milijuna eura. Skrivajući se iza tvrtki u Lihtenštajnu, Pašalić, Lučić i Mlinar su u rujnu 2003. uz pomoć kredita Hypo banke kupili 143 hektara pašnjaka u Šimunima na Krku za oko 4,5 milijuna eura. Svega dva mjeseca kasnije, temeljem višestruko napuhane procjene vrijednosti, isto zemljište prodaju tvrtki kćeri Hypa za čak 37,2 milijuna eura. Pritom je Ivić Pašalić, prema navodima optužnice, dodatno tražio da mu se hitno isplati i posrednička provizija od 1,8 milijuna eura. Austrijski istražitelji precizno su utvrdili kako je podijeljen novac od preprodaje zemljišta. Navodi se da je najviše sredstava, čak 23 milijuna eura, otišlo u Pašalićevu drvoprerađivačku grupaciju Zagrebdrvo i Adriadrvo. Kada je vezano uz aferu Hilltop ispitivan na sudu u Zagrebu, Pašalić nam je rekao kako je sudu objasnio da nema nikakve veze s ovim slučajem: “Nikakve optužnice nema i pitanje je hoće li je i biti”.

Na koncu, optužnica je ipak tu.

Jutarnji list/ZDanasKONCEPT POSTAJE...

The new BMW Concept X2 is presented on the first day of the press days of the Paris motor Show,  on September 29, 2016. / AFP PHOTO / ERIC PIERMONT

Nije tajna da u BMW-u planiraju izbaciti čak pet novih SUV modela do 2019....

read more

POPUSTILI SU, A TU JE I...

projekt

Potvrda da će super-luksuz na četiri kotača evoluirati u SUV stigla je...

read more

TOTALNO OPSJEDNUTI...

000_was6884208-1

Appleovi iPhonei imaju sposobnost potpuno opčiniti nemali broj svojih fanova,...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2016 Barrus d.o.o. Zadar