fbpx

IZVLAČENJE NOVCA IZ HYPO BANKE Ivić Pašalić i službeno optužen u Austriji zbog sporne kupoprodaje zemljišta na otoku Pagu

Drvoprerađivači biznis doveo je Ivića Pašalića u Hrvatskoj do pozicije predsjednika udruženja te industrijske grane u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Istovremeno ga je posao vezan za drvoprerađivačku industriju doveo do optužnice u Austriji “teške” milijune eura.

Radi se o slučaju nazvanom Hilltop po istoimenoj tvrtki u Lihtenštajnu preko koje su tadašnji šefovi koruške Hypo banke obavili spornu kupoprodaju zemljišta u Šimunima na otoku Pagu, a sve s ciljem da, kako je navedeno u optužnici, svom VIP klijentu Misteru P., odnosno Iviću Pašaliću, pomognu da svježim novcem vrati likvidnost svojim poduzećima. Austrijanci dosad Pašalića nisu mogli optužiti jer ga nisu uspijevali ispitati u svojstvu osumnjičenika. No, Pašalić je naknadno, putem međunarodne pravne pomoći, u tom svojstvu ispitan na sudu u Zagrebu. – Optužnica protiv I. Pašalića podignuta je pred Zemaljskim sudom u Klagenfurtu 17. prosinca 2015. – odgovorila nam je tužiteljica državnog odvjetništva u Klagenfurtu Sandra Agnoli.

Optužnicom su obuhvaćena još dvojica hrvatskih državljana, Milan Lučić i Igor Mlinar, kao i nekadašnji šefovi Hypo banke Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger.

Kako proizlazi iz optužnice, Striedinger je uz Kultererov “blagoslov” koncem 2002. odlučio izići u susret trojici klijenata Hypo banke, čije su poslovne grupacije već imale velika zaduženja u njihovoj banci, a nalazili su se u financijskim poteškoćama. No, pomoć je uslijedila na štetu banke. Prema optužbi, ilegalno su izvukli čak 32 milijuna eura. Skrivajući se iza tvrtki u Lihtenštajnu, Pašalić, Lučić i Mlinar su u rujnu 2003. uz pomoć kredita Hypo banke kupili 143 hektara pašnjaka u Šimunima na Krku za oko 4,5 milijuna eura. Svega dva mjeseca kasnije, temeljem višestruko napuhane procjene vrijednosti, isto zemljište prodaju tvrtki kćeri Hypa za čak 37,2 milijuna eura. Pritom je Ivić Pašalić, prema navodima optužnice, dodatno tražio da mu se hitno isplati i posrednička provizija od 1,8 milijuna eura. Austrijski istražitelji precizno su utvrdili kako je podijeljen novac od preprodaje zemljišta. Navodi se da je najviše sredstava, čak 23 milijuna eura, otišlo u Pašalićevu drvoprerađivačku grupaciju Zagrebdrvo i Adriadrvo. Kada je vezano uz aferu Hilltop ispitivan na sudu u Zagrebu, Pašalić nam je rekao kako je sudu objasnio da nema nikakve veze s ovim slučajem: “Nikakve optužnice nema i pitanje je hoće li je i biti”.

Na koncu, optužnica je ipak tu.

Jutarnji list/ZDanas