fbpx

Kregar: Posao koji je Ana Karamarko odradila inače se plaća puno manje, Karamarko treba odstupiti

Josip Kregar, Profesor kaznenog prava i jedan od tvoraca Zakona o sprječavanju sukoba interesa za Index je komentirao aferu Konzultantica u kojoj je otkriveno kako je Ana Karamarko preko svoje tvrtke Drimia naplaćivala konzultantske usluge lobistu MOL-a Josipu Petroviću.

“Postavljaju se pitanja sukoba interesa i političke odgovornosti. Zasad je riječ o potencijalnom sukobu interesa, a je li u pitanju stvaran sukob odlučit će Povjerenstvo. Iz svih okolnosti slučaja, vidljivo je da je lobist MOL-a mogao imati utjecaja na šefa najveće političke stranke u Hrvatskoj, kasnije i potpredsjednika Vlade te čovjeka koji u svojim rukama ima veliku odgovornost za rješenje slučaja INE”, kazao je Kregar.

Smatra kako bi se pitanje političke odgovornosti trebalo utvrđivati onda kad se osumnjičeni u dogovoru sa strankom povuče s pozicije, kao što je bio slučaj u Francuskoj.

“Pitanje političke odgovornosti”

Na pitanje ima li u cijelom slučaju elemenata kaznenog djela, Kregar je odgovorio kako će se to moći utvrditi kad se vidi koja sve plaćanja i dokumenti postoje.

“Ovdje se radi o povezanosti između lobiste i državnog dužnosnika što podrazumijeva prvi korak, odnosno političku odgovornost”, kaže Kregar i dodaje kako je Karamarko trebao obavijestiti javnost znajući na koju funkciju dolazi.

Istaknuo je kako je na vrijeme trebao obavijestiti i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

“Trebao se odmah izuzeti iz svih odluka Vlade vezanih uz INU te dati do znanja da postoji poslovna veza između njegovog prijatelja i supruge”, kazao je Kregar.

“Takav se posao radi za manje novca”

Osvrnuo se i na same usluge koje je tvrtka Ane Karamarko navodno provodila za lobista MOL-a.

“Poslovi analize medija povjeravaju se agencijama koje to rade za manje novca nego što je ovdje slučaj. Ana Karamarko nije imala prethodno iskustvo niti kvalifikacije za takav posao pa me čudi da je jedna velika kompanija povjerila poslove takvoj osobi. Naravno, osim ako se ne radi o favoriziranju Karamarka i njegove partnerice”, kazao je Kregar.

Rekao je da bi Karamarkova ostavka donijela mogućnost da Vlada bez pritiska i sumnje završi posao arbitraže s Inom.

“Smatram da bi bilo najbolje da se postigne sporazum, ali u ovakvim okolnostima to postaje nemoguće. Radi zaštite vlade Karamarko bi trebao odstupiti”, tvrdi Kregar.

Komentirao je i reakcije premijera Oreškovića i predsjednice Grabar-Kitarović.

“Čudi me Oreškovićeva izjava kako u Karamarka ima potpuno povjerenje što me čudi s obzirom na to da je riječ o čovjeku koji ima iskustva iz Kanade gdje su politički skandali završavali na drugačiji način. Kod predsjednice se pak radi o znakovitoj šutnji. Ona se ne ustručava pozvati na svoje ustavno ovlaštenje da jamči sigurnost i pravni poredak, a o cijelom slučaju nije rekla ništa konkretno”, kaže Kregar.

Index.hr