fbpx

Krila Oluje predstavila novi letački program

Akrobatska grupa “Krila Oluje” koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane predstavila je letački program za nastupe u ovoj godini. U vojarni u Zemuniku bila je i naša ekipa.

Vještina, disciplina, timski rad i vrhunska izobrazba – još su jednom stopljeni na nebu pri brzini od 550 kilometara na sat. Lete na Pilatusima u grupi od 6 pilota na međusobnoj udaljenosti manjoj od tri metra oslanjajući se pri tom samo na vlastitu procjenu položaja, a novi letački program baš kao i svi prethodni ostavlja bez daha. Pukovnik Damir Barišić vođa Krila Oluje:

Prošle godine u ovo vrijeme kad smo se našli na ovom mjestu imali ste priliku vidjeti grupu koja je netom osnovana, postava koja je netom počela letjeti prije mjesec-dva dana i tada smo rekli da je ta grupa u vrlo kratkom vremenu napravila svojevrsno čudo što je dostigla gotovo prethodni program i da su ostali neki najzahtjevniji elementi za budućnost. Ovaj program već sadržava ne samo te elemente nego stavili smo još jedan element koji je novi jer je inače bila tradicija Krila Oluje da u svakom novom programu pokušamo uvijek ubaciti jedan novi element.

U 24 minute programa najzanimljiviji su tzv. „zvono u formaciji” – jedinstveni manevar kojeg izvode samo „Krila Oluje” i novi tzv. „kovit u paru” danas predstavljen prvi put:

„Kovit u paru” je specifičan po tome što ako se izvodi na aeromitinzima izvodi se samostalno, znači pojedinačnim avionom, riječ je možemo reći o nekontroliranoj rotaciji aviona. Neki određeni avioni čak nemaju mogućnost da se izvade iz kovita u slučaju nenamjernog pada i zato nam je posebno zadovoljstvo bilo da mi jedan takav element koji je prilično zahtjevan i velikim dijelom i nekontroliran da ga uspijemo staviti u svoje okvire da ga možemo sigurno i kvalitetno prikazivati s dva aviona što je zasigurno jedna posebnost.

Krila Oluje prvi put su predstavljena javnosti 2005. na proslavi 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje u Kninu. Od tada su nastupili više od 100 puta u zemlji i svijetu i dobili brojne nagrade i priznanja. Ove će godine sudjelovati na dva međunarodna aeromitinga – na najprestižnijoj svjetskoj vojnoj manifestaciji Royal International Air Tatoo u Velikoj Britaniji, a nakon toga i u Austriji. Ne sumnajmo da će i ondje mnoge ostaviti bez daha.

HRT/ZDanas